EvenimenteSocial

Igor Ddodn: „Astăzi este o zi foarte importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova.Sunt 75 de ani de la marea victorie în Marele Război”

Atăzi, 9 mai, a avut loc ceremonia consacrată Zilei Victoriei, cea de-a 75-aaniversare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, unde au participat președintele țării, Igor Dodon, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu. Ceremonia s-a petrecut la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău, unde oficialii de stat au lăsat flori, în memoria celor căzuți în război.

„Stimați concetățeni, astăzi este o zi foarte importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. și pentru întreaga umanitate. Sunt 75 de ani de la marea victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În acel război au participat peste 400.000 de moldoveni, au primit distincții de stat pentru 100.000 de concetățeni de-ai noștri și conform datelor oficiale, circa 100.000 au decedat sau pe câmpul de luptă, sau fiind aici, undeva la Chișinău, în orașele care erau sub ocupație.

Vreau să le transmit un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova: Să ținem minte, să nu uităm despre faptele eroice ale părinților și buneilor noștri. Le urez sănătate veteranilor, care mai sunt printre noi care în fiecare zi prin bărbăția lor, prin verticalitatea lor ne dau exemplu că trebuie să fim mândri de urmași, a celor care au asigurat pacea pe meleagurile noastre”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

 

„Noi nu trebuie să-i uităm pe cei cărora le datorăm pacea, acest cer senin, inclusiv în ziua de astăzi. Nu trebuie să uităm de veteranii noștri, care mai sunt. Trebuie să păstrăm memoria prin aceste zile comemorative. Această memorie trebuie să o transmitem și viitoarelor generații”, a declarat președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

„75 de ani în urmă s-a terminat cel mai sângeros război din istoria omenirii în Europa, război care a curmat viața la mai mult de 50 de milioane de oameni pe câmpurile de luptă. Viața acestor oamni a fost adusă pe altarul omenirii, acest sacrificiu pentru pace, pentru noi, cei care trăim astăzi. Memoria acestei date, care a fost plătită foarte scump, cu viețile omenești trebuie să rămână în inimile noastre. Să nu uităm că pacea și sănătatea sunt cele mai importante ”, a declarat premierul Ion Chicu.

În prezent, potrivit datelor oferite de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, în prezent în țara noastră locuiesc 397 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit infograficelor realizate în 2015 de UNIMEDIA, Republica Moldova, fost teritoriu al URSS, a pierdut în război 170.000 de cetățeni. În anul 1940, pe teritoriul actualei Republici Moldova erau 2.470.000 de cetățeni, pierzând 6,9% din populație în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova în 2013 a oferit o statistică prin care a arătat că din partea țării noastre, în cel de-al Doilea Război Molndial au participat aproape 268 de mii de moldoveni. Dintre aceştia, aproximativ 69.400 de mii nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.

Potrivit datelor de la Ministerul Apărării, în componenţa Armatei Sovietice au luptat aproximativ 260 de mii de moldoveni, dintre care 69 de mii au căzut pe câmpul de luptă. Alţii peste 7 mii s-au aflat în Armata Română, iar 350 au murit.

În așa fel, Igor Dodon a precizat în statistica sa cu 132.000 de cetățeni mai mult, participanți în cel de-al Doilea Război Mondial din partea Republicii Moldova, decât datele oficiale oferite de Ministerul Apărării.

Amintim că Ziua Victoriei este marcată în ţările din Europa de Est, între care şi Republica Moldova și România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.

Sursa: unimedia.info

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker