Social

Practici noi de asistență a persoanelor în vârstă preluate din Germania

Opt Asociații obștești locale din Moldova, inclusiv AO „Andromeda” din comuna Țareuca, raionul Rezina, am fost încadrate în anul 2017 în implementarea proiectului “Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova, prin promovarea drepturilor femeilor în vârstă”, implementat de HelpAge International în Moldova, proiect finanţat de Republica Federală Germania (BMZ). În acest proiect, noi, asociațiile care lucrăm pentru a susține persoanele în etate, ne-am implicat în prevenirea și combaterea tuturor tipurilor de violență, domeniul fiind mai nou pentru activitatea noastră. 

În Moldova, inclusiv în localitatea noastră, persoanele în vârstă deseori se confruntă cu comportament abuziv și violent din partea altor persoane, chiar și din partea membrilor de familie, dar destul de rar se adresează după ajutor. În raion la noi sunt puține servicii pentru astfel de cazuri, primele dintre ele fiind desigur asistenţa socială și poliția.

În aceşti ani am căutat să înţelegem mai bine noi, membrii asociaţiei „Andromeda”, şi să le explicăm consătenilor, cum pot fi protejate persoanele în etate și ce servicii sunt eficiente în asistența lor. Multe practici utile am văzut în acest sens în Germania, unde am fost într-o vizită de studiu în 2018, împreună cu reprezentanți ai HelpAge International Moldova.

La oficiul HelpAge International din Germania ne-am familiarizat cu metode de sensibilizare a populației despre actele de violență asupra persoanelor în etate. Or, violenţa nu înseamnă doar pedeapsă fizică, ci şi atunci când persoana este certată, insultată, înjosită, îi este limitată folosirea finanţelor, lucrurilor sau acestea îi sunt acaparate, este ignorată sau i se interzice să-şi vadă rudele, prietenii etc. Am aflat şi despre activități de sprijin pentru lucrări de salvare și reabilitare în timpul și după dezastre naturale – la noi, de exemplu, bătrânii au nevoie de ajutor mai ales după ploile torenţiale sau în timpul secetelor. Am implementat şi în activitatea noastră mai multe aspecte ce ţin de susținerea copiilor defavorizați, persoanelor cu dizabilități, la fel pentru susținerea participării femeilor și persoanelor în etate la viața socială.

Cu părere de rău, în regiunea noastră nu există centre unde femeile victime ale violenţei s-ar adresa şi ar fi ajutate. În Germania, spre exemplu, la Casa de consiliere pentru Femei, am vizitat centrul care oferă consiliere, asistență, susținere psihologică și financiară femeilor aflate în situații de risc. Spre deosebire de Republica Moldova, statul german finanțează serviciile de instalare a cabinelor de baie în apartamentele vârstnicilor. De asemenea, deficitul de buget pentru întreținerea persoanelor în etate la Centrele de îngrijire și asistență a vârstnicilor din Germania se efectuează de către stat, iar în unele cazuri biserica contribuie cu 40% din costul îngrijirii la Centru. Chiar dacă suntem o ţară săracă, oricum s-ar putea face ceva mai mult pentru această categorie de populaţie şi forţa motrice în acest domeniu trebuie să fie societatea civilă – să preluăm din experienţa înaintată, să propunem autorităţilor, să cerem, să ne implicăm.

În Germania se pune accent pe independența persoanei la orice vârstă și anume prin serviciile de asistență și îngrijire se asigură că persoana poate locui în mediul său, acasă, primind serviciile necesare în comunitate, sau în centre.

O practică bună care poate fi preluată este promovarea voluntariatului în instituţiile de învăţământ,  prin instruirea elevilor și studenților în domeniul îngrijirilor socio-medicale. Astfel cei doritori să ajute învață cum pot asista un vârstnic, ceea ce este util pentru ei în viața de mai departe și chiar în susținerea membrilor de familie.

Tot în cadrul acestei vizite, şoferul microbuzului cu care călătoream ne punea  la dispoziție un suport la coborârea din transport și la urcare – o practică ce îşi face loc şi în Moldova, dar deocamdată doar în oraşele mari, nu şi în provincie, unde oamenii sunt mai afectaţi de bătrâneţe după o viaţă cu multe lipsuri şi muncă fizică grea. La Primăria unui oraş din Germania am avut o şedinţă cu primarul şi liderul de voluntari din comunitate. Voluntarii au povestit despre activităţile de ajutorare reciprocă: reparația bicicletelor, aparatelor electrocasnice ale persoanelor în etate gratis, instruiri în folosirea tehnologiilor informaționale, împreună organizează flashmoburi pentru apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor în vârstă. Şi tinerii din țara noastră ar putea oferi astfel de servicii, dar şi să-i ajute pe bătrâni să-şi facă rezerve de lemne pentru iarnă, să-şi lucreze grădina, să strângă roada etc.

Aproximativ 31 de milioane de oameni sunt voluntari în Germania. Cauzele pentru care multă lume face voluntariat sunt individuale şi întrunesc o serie de motive: șansa de a face ceva pentru binele comun, de a contribui la îmbunătățirea mediului, posibilitatea de lărgire a orizonturilor și de a obține noi abilități, pentru imigranți – și posibilitatea de îmbunătățire a nivelului de cunoaștere a limbii germane, de integrare în comunitatea nemților. Voluntarii (indiferent de vârstă), alături de specialişti în domeniu, antrenează copiii în cluburi sportive, organizează diferite activități în centre culturale, îngrijesc oamenii bătrâni și bolnavi în casele de bătrâni, lucrează în organizații cum ar fi Crucea Roșie Germană, Caritas, Diakonie etc.

Noi, cei din Republica Moldova, putem alege să fim activi sau putem alege să nu facem nimic, să contribuim la bunăstarea societăți sau să așteptăm până o va face cineva pentru noi. Însă acea senzație, acea mulțumire de sine și mândrie pe care o ai la atingerea unor rezultate, la care știi că ai pus umărul, este cea mai frumoasă trăire pe care mi-a fost dat să o simt. Haideţi să creăm împreună o lume mai bună și un pic mai mult frumos în jurul nostru!

Alexandra Socol, directoare executivă

AO „Andromeda”

 

                                                                   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker