Economie

Trei probleme majore ale fermierilor

Pandemia de Covid-19 nu-i unica problemă majoră cu care se confruntă astăzi agricultorii din raionul Şoldăneşti. Potrivit specialiştilor Direcției Agricultură și Alimentație, la fel de serioase sunt seceta şi lipsa acută a braţelor de muncă, ultima având la bază tot pandemia de Covid-19.

Îngheţurile din prima decadă a lunii aprilie au prejudiciat considerabil producătorii agricoli. Evaluările specialiştilor demonstrează că din cauza înghețurilor au fost compromise circa 80 ha de livezi de cais. Astfel, recolta la cais se va reduce cu aproximativ 80%.

Au fost compromise şi semănăturile de alte culturi, inclusiv rapiță de toamnă. În pofida tuturor dificultăţilor, fermierii rămân la datorie. Potrivit sursei citate, pe circa 9 mii ha de semănături de toamnă au fost întroduse îngrăşăminte minerale, pe o bună parte din suprafeţe – chiar de două ori, fapt ce a contribuit la redresarea stării culturilor.

Potrivit datelor Direcției Agricultură și Alimentație, anul acesta floarea-soarelui în raion a fost semănată pe circa 7000 ha, porumbul – pe circa 4 500 ha din suprafața preconizată de 7 450 ha.

În prezent în livezi se efectuează tratări contra bolilor și dăunătorilor. În câteva gospodării se plantează livezi tinere. Foto simbol.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a permis comerţul ambulant pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu produse agricole vegetale autohtone, inclusiv material săditor şi semincer, cu respectarea normelor pentru prevenirea răspândirii pandemiei. Piața agricolă, în perioada pandemiei, activează în preajma fostei Uzine de articole din beton armat din orașul Șoldănești – la ieșirea din oraș spre satul Șestaci, mai concretizează sursa citată.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker