Evenimente

Încă șapte medici din stânga Nistrului vor fi cazați temporar în localitățile de pe malul drept în care activează

Încă șapte medici care locuiesc în regiunea transnistreană, dar lucrează în instituții medico-sanitare de pe malul drept al Nistrului, vor fi cazați temporar în localitățile unde activează. Potrivit tv8, un ordin în acest sens a fost emis de Ministerul de profil pe 5 mai, în urma acordului manifestat de personalul medical. Este vorba de spitalul raional Orhei, spitalul raional din Rezina, substația AMU din Criuleni și spitalul raional din Căușeni.

Decizia a fost luată urmare a acțiunilor ilegale unilaterale ale părții transnistrene în libera circulație și de a se autoizola timp de 14 zile pentru orice persoană ce intră în regiune. Biroul Politici de Reintegrare a primit 95 de sesizări din partea autorităților publice locale din Zona de securitate despre impedimentele impuse de partea transnistreană personalului medical.

Costurile de cazare și alte aspecte administrative ale medicilor sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Cazarea medicilor în localitățile în care aceștia activează se face pe principii voluntare, până acum alți  medici din șapte raioane fiind printre beneficiari.

Problema liberii circulații pentru persoane și oficiali devine nesustenabilă nu doar pentru medici, dar și pentru alte categorii de persoane, iar pretextul pandemiei utilizat pentru îngrădirea drepturilor omului este un subiect ce merită atenția partenerilor de dezvoltare, instituțiilor și organizațiilor internaționale în materia drepturilor omului și pentru resetarea priorităților pe agenda de negociere”, a declarat viceprim-ministrul Cristina Lesnic.

Anterior, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a solicitat părții transnistrene să permită circulația medicilor, iar după refuz a sesizat mediatorii în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și structurile internaționale relevante.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker