EvenimenteSocial

Medic român: „Colegii moldoveni ne-au impresionat cu profesionalismul și cu dăruirea pe care o au față de îngrijirea pacienților”

Virusul nu a cunoscut granițe, și nici personalul medical care luptă împotriva acestuia nu trebuie să le aibă. Acesta e crezul echipei de medici români, venită săptămâna trecută în Republica Moldova pentru a ajuta cadrele medicale în lupta cu Covid-19.

UNIMEDIA a stat de vorbă cu Alin Suciu, coordonator al delegației medicale române, care a venit în Republica Moldova, după o misiune similară în Italia, unde a activat într-un spital cu profil Covid-19 din regiunea Lombardia. Alin Suciu spune că solidaritatea trebuie să fie deplină, iar cadrele medicale trebuie să lucreze acolo unde este cel mai mult nevoie de ele. Mai mult decât atât, schimbul de experiență între cadrele medicale este nu doar în beneficiul pacienților, dar și al celor din prima linie, care tratează bolnavii cu Covid-19, în special când ne referim la impactul impactul emoțional, spune specialistul.

Alin Suciu este un medic specialist în medicină de urgență, pneumolog, bronholog din România, care activează la Spitalul Clinic de Urgență din Oradea. A venit în țara noastră săptămâna trecută și deja activează de câteva zile la spitalul din Cahul, alături de alți 6 colegi în secția de terapie intensivă. Primele impresii ale medicului au fost împărtășite cu echipa UNIMEDIA, iar portivit acestora echipa din România s-a integrat foarte bine, iar starea de lucruri din spital evoluează spre bine.

„Niște zile foarte plăcute, echipa României s-a integrat foarte bine cu colegii moldoveni, lucrează foarte bine împreună, au niște rezultate bune, colegii moldoveni ne-au impresionat cu profesionalismul și cu dăruirea pe care o au față de îngrijirea pacienților, lucrurile evoluând într-o direcție bună. Toată lumea este concentrată și lucrează la capacitate maximă, toată lumea își aduce aportul și contribuie la restabiliarea stării de sănătate a pacienților. Este o muncă asiduă și cu siguranță după această muncă vor apărea și satisfacțiile, iar acestea sunt cât mai mulți pacienți tratați”, a povestit medicul Alin Suciu.

Deși situația epidemiologică nu este îmbucurătoare nici în România, medicii oricum aleg să ajute și alte țări în lupta contra pandemiei și ei știu de ce:

„Virusul și boala nu cunoaște granițe. Nu putem, ca și omenire, să facem față acestei pandemii fără solidaritate. Solidaritatea trebuie să fie deplină. Trebuie să înțelegem că așa cum virusul nu a cunoscut granițe, nici noi ca personal care luptăm împotriva virusului nu trebuie să avem granițe. Trebuie să muncim, absolut unde este nevoie și, în primul rând, acolo unde este nevoie mai mare. Sigur tot efortul nostru de detașare ar fi fost imposbil fără conlucrarea cu colegii care au rămas acasă și au preluat din sarcinile noastre, pentru a putea noi cu toții, ca un tot întreg, să facem față acestei pandemii”, a spus Alin Suciu.

În Republica Moldova, numărul angajaților medicali infectați cu Covid-19 a depășit cifra de o mie. Cu toate acestea, medicul român ne-a spus că, în pandemie, starea este aceeași oriunde nu s-ar afla, iar frica de infectare nu este decât un sentiment pe cât se poate de normal.

„Frica este un prieten al omului. În momentul în care îți este frică, iei și măsurile de protecție necesară. Și practic frica ne face să conștientizăm. Toți colegii, care am venit să oferim sprijin colegilor din RM, sunt foarte bine pregătiți și reușesc să își înfrângă această frică”, spune medicul.

Alin Suciu a trăit o experiență absolut unică, în Italia, acolo unde, timp de 18 zile, a lucrat într-un spital de profil Covid-19 din localitatea Leco, regiunea Lombardia. Acesta spune că până astăzi poate vedea chipurile celor pe care i-a detubat și au putut respira singuri.

„Având supraspecializare în endoscopie bronșică diagnostică și terapeutică mi-a fost încredințată sarcina de a efectua broncoscopie la toți pacienții intubați. O misiune deloc ușoară, având în vedere că vorbim de un număr de 65 de pacienți intubați la acel moment. A fost o misiunea grea, dar frumoasă, cu foarte, foarte multe satisfacții. Îmi revine în minte chipul pacienților, care după o perioadă lungă de timp ajungeau să fie detubați și să respire singuri, și uimirea, dar și mulțumirea care se citea în ochii lor, când au aflat că au fost tratați și de către personalul medical român”, povestește acesta.

Potrivit lui, aceste misiuni aduc un beneficiu nu doar pacienților, dar și întreg personalului medical.

„Cred ca personalul medical care a activat acolo s-a mai liniștit pentru că au început să înțeleagă aceasta patologie, au început să depășească impactul psihic de a lucra cu acești pacienți, or toată această experientă a fost în beneficiul și al personalului medical, dar și al pacienților care urmează să se trateze”, spune acesta.

Sursa: unimedia.info

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker