E timpul sa fii activScrie știrea taSocial

Bătrânii din comuna Ţareuca – singuri în lupta cu Covid-19

AO „Andromeda”, asociație obștească din comuna Ţareuca, raionul Rezina, orientată spre susținerea continuă a persoanelor în etate și în dificultate, a observat o panică generală în localitate, odată cu instituirea stării de urgență la nivel național.

Reprezentanții asociației au discutat cu mai mulți vârstnici din comună, ca să înțeleagă care este impactul adevărat al coronavirusului printre oameni, dincolo de știri și reportaje.

Am adresat un șir de întrebări privind Covid-19 prin telefon și răspunsurile relevă adevărata realitate. Panica s-a confirmat chiar de la primul respondent. „M-a luat o spaimă şi o întristare de nedescris, gândindu-mă la toţi cei care suferă şi vor avea de suferit”, a declarat dna Tatiana, 74 de ani. „Ne gândim de două ori înainte de a contacta cu cineva, pentru că ne aflăm în riscul de a dobândi o infecție virală și de a dezvolta o formă gravă. Aceasta ne îngrijorează, deoarece este un pericol pentru toţi, dar mai mult pentru persoanele în vârstă. Totodată, suntem îngrijorați de situația atât a celor apropiați, cât și a tuturor care suferă. Apelez sistematic la ajutorul lui Dumnezeu, ca să le vină în ajutor, să le dea puteri, rezistență în această perioadă deloc uşoară.”

Persoanele intervievate telefonic au declarat că aceasta e cea mai severă pandemie din câte le-au trăit în aceşti ani, deoarece generează cele mai multe decese. Totodată, o parte dintre intervievați sunt mulțumiți de serviciile medicale din sat, pentru că „atunci când solicităm ajutorul medical – îl primim, pentru ce suntem recunoscători. Am cerut unele sfaturi în perioada de carantină, am fost informați telefonic”, zice domnul Arpintie, 80 de ani. Dna Tatiana este de altă părere: „Cum să ne protejăm dacă lipsesc măştile de protecţie, strictul necesar? Timp de 2 săptămâni le-am căutat prin toate farmaciile şi ele lipseau, dar şi când au fost în vânzare, atunci erau de 3 ori mai scumpe decât în realitate.”

Sătenii sunt însă toți mulțumiți de informațiile difuzate în presă privind acest subiect, zicând că sunt bine informați atât de presa locală, de televiziune, cât și de radio. Ei evită să citească unele surse false care îi dezinformează și preferă doar surse oficiale.

În același timp, populația este împărțită când vine vorba de eforturile administraţiilor publice locale și autorităților centrale. O parte crede că acestea depun toate eforturile pentru a proteja cetățenii, pe când alții zic că APL nu depune nici un efort cât de mic pentru a proteja vârstnicii în perioada pandemiei. „E carantină. S-au încuiat uşile, stau toţi acasă şi nici prin cap nu le dă că mai au şi unele obligaţiuni.”

Cât despre învățămintele pe care le vom trage din această pandemie, dna Eugenia, 68 de ani, declară: „Am văzut câtă lume suferă, suntem alături de ei. Căutăm să ne protejăm conform recomandărilor medicilor. Domolim cum putem panica. Cred că vom fi și mai uniți, mai credincioşi. Să preţuim fericirea, să depășim stările emoţionale negative. Să dea Dumnezeu ca situaţia să se rezolve.”

Știrile despre Covid-19 au avut varii efecte asupra persoanelor în etate. De exemplu, dna Tatiana a zis: „Eu, ca persoană în etate cu o experienţă bogată de viaţă, chiar după primele ştiri transmise am considerat că totul se va termina foarte repede, deoarece suntem în veacul realizărilor cosmice şi am crezut că timp de 2-3 zile va apărea medicamentul miracol care va stopa totul. Dar, nu a fost chiar așa.”

Dna Eugenia, însă, la fel ca și alți câțiva consăteni, au avut efecte psihosomatice de pe urma acestor știri: „Chiar în primele zile, temperatura corpului mi s-a ridicat la 39.40, am stat acasă 4 zile cu aşa temperatură, ca apoi să mă aleg cu o pneumonie bilaterală şi atunci am nimerit în staţionar, unde am căpătat o viroză. Aşa că situaţia dată m-a afectat foarte mult pe mine personal. Azi încerc cu paşi de melc şi cu puterile proprii să mă restabilesc.”

Grija principală a persoanelor în vârstă în aceste momente este să se protejeze de acest virus, dar chiar şi de alţi viruşi care le-ar afecta sănătatea și viaţa. O altă problemă care îi preocupă este ce vor mânca mâine, deoarece dieta unora dintre ei este strictă și necesită finanţe pe care majoritatea nu le au, iar ajutor la acest capitol din partea statului nu este.

O altă grijă este lipsa de responsabilitate a unor persoane. Populaţia este foarte bine informată, numai că mentalitatea unor oameni lasă mult de dorit. Ei nu respectă cerinţele, iar aceasta duce la majorarea numărului de îmbolnăviri. Mai este și acea categorie de oameni care consideră acest virus nimic altceva decât un virus ce provoacă o pneumonie mai severă comparativ cu altele și la fel neglijează regulile de distanțare socială.

AO „Andromeda” vă îndeamnă să ajutați oamenii în etate mai mult ca niciodată acum. Poate aveți o vecină/vecin singuratici sau în dificultate, părinți care nu se descurcă. Putem respecta regulile impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și, totodată, susține persoanele în vârstă.

Alexandra Socol,

directoare executivă

AO „Andromeda”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker