Evenimente

Un nou atac asupra jurnaliştilor independenţi

În şedinţa Parlamentului din 23 aprilie c., vicepreședintele Legislativului, socialistul Vlad Bătrâncea, a acuzat jurnaliștii de faptul că ar primi salarii de mii de euro în plic, fără a achita impozite, accentuând în context că, pe timp de pandemie, partenerii occidentali își îndreaptă sprijinul financiar către instituțiile de presă.

„Pentru ce un jurnalist trebuie să primească mii de euro onorarii, în plic, fără impozite, fără taxa obligatorie de medicină?”, a declarat deputatul de la tribuna Parlamentului. Mai mult, Bătrâncea a afirmat că știe ce mesaje primesc unii medici chiar și „la miezul nopții” de la jurnaliști, fiind îndemnați să nu le fie frică și să facă declarații pentru presă despre condițiile în care activează pe timp de pandemie, că ştie “pe nume cine și cum trăiește, cine și ce a procurat în ultimii doi ani”.

Declaraţiile minciunoase şi care contravin normelor legale ale parlamentarului au scandalizat opinia publică şi, mai ales, breasla jurnaliştilor neangajaţi faţă de autorităţi şi formaţiunile politice.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a menționat pentru ZIARUL de GARDĂ că declarațiile lui Bătrâncea pot fi calificate drept o tentativă de intimidare a acelor jurnaliști, care încearcă să reflecte tot ce ține de pandemia Covid-19, să prezinte nu doar perspectiva autorităților, ci mai multe informații, pentru că așa e normal: jurnaliștii trebuie să ofere două perspective.

„Cred că domnul Bătrâncea nu s-a documentat prea bine când vine vorba despre aceste milioane, pentru că am impresia că și el, și alți colegi din partid au văzut anumite informații despre ajutoarele oferite în toată lumea pentru reflectarea Covid și au tras concluzia că e vorba doar de R. Moldova, pentru că am mai văzut comentarii acide pe rețelele sociale și am impresia că ei nu citesc frazele până la capăt, nu intră în esență și se apucă de comentat. Cu certitudine, acei jurnaliști, în special acele media care supraviețuiesc datorită granturilor, sunt foarte transparente, pentru că asta presupune un grant: transparență. Nici nu poate fi vorba despre plata „în plicuri”. Media independente, în special cele care beneficiază de suport prin intermediul granturilor, asigură transparență. În cazul altora, dacă dumnealor cunosc, eventual, astfel de practici, să le spună care sunt”, a subliniat directoarea CJI.

Cât privește informațiile despre care socialistul spune că le deține despre jurnaliști, N.Gogu a specificat: „Îmi pare îngrijorător. Jurnaliștii ar trebui să fie lăsați să-și facă treaba”.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a precizat pentru aceeaşi sursă, că instituțiile de media independente sunt transparente și că politicianul ar încerca, prin declarațiile sale, să atace reprezentanții mass-media.

„Probabil că vicepreședintele Parlamentului vorbește din propria experiență, când pretinși jurnaliști, contra banilor, oferă diferite servicii politicienilor. Situațiile sunt foarte diferite. Există o categorie de jurnaliști din R. Moldova, care, contrar tuturor norme-lor deontologice și morale, acceptă bani de la politicieni, dar există în R. Moldova mulți jurnaliști care își fac meseria onest, fără a pretinde sau a accepta bani din partea politicienilor, iar ceea ce a declarat el nu poate fi altceva decât un atac împotriva jurnaliștilor și politicienii de asemenea rang ar trebui, cu siguranță, să se abțină de la asemenea derapaje antidemocratice.

Instituțiile media independente din R. Moldova beneficiază de granturi din partea instituțiilor internaționale, inclusiv a UE, și lucrul acesta este foarte transparent, nu-l ascunde nimeni, însă UE și donatorii nu impun condiții editoriale jurnaliștilor, așa cum fac politicienii, care dețin diferite instituții media, iar PSRM este acum principalul beneficiar al concentrării proprietății media în țară și este, de fapt, proprietarul principalului media holding. Bătrâncea nu a făcut nimic altceva decât să pună în același coș și jurnaliștii onești, și pseudojurnaliștii, care fac servicii pentru partide, și, folosindu-se de această situație, să-i acuze pe toți angajații din mass-media de corupție. Pincipalii purtători de corupție sunt politicienii în țara noastră, inclusiv PSRM, care tolerează corupția în toate domeniile, inclusiv în domeniul media. Vina aparține politicienilor, inclusiv lui Bătrâncea, iar asemenea atacuri împotriva jurnaliștilor sunt absolut scandaloase și el ar trebui să-și reconsidere poziția”, a comentat Macovei.

Expertul media remarcă faptul că afirmațiile despre anumite informații pe care le-ar deține Bătrâncea demonstrează că partidele care controlează instituțiile publice utilizează asemenea informații în scop de atacuri politice sau mediatice”.

Alecu Reniță, directorul revistei NATURA: E un atac murdar la adresa presei independente. După ce au ruinat şi strangulat economic mass-media liberă, care abia mai respiră, puterea dodonistă foloseşte abuziv tribuna Parlamentului pentru a întreţine mitul propagandei ruseşti că socialiştii se sacrifică pentru binele poporului, dar sunt victime ale jurnaliştilor plătiţi de Europa şi SUA.

Cred că breasla jurnaliştilor independenţi are un motiv în plus să depună un demers oficial către instituţiile europene şi americane, către partenerii de dezvoltare ai R.Moldova, inclusiv FMI, BERD, BM, prin care să le oferim probe în ce condiţii mizerabile, inumane, abuzive şi degradante sunt impuşi jurnaliştii independenţi din R.Moldova să-şi facă datoria de a oferi informaţii veridice populaţiei şi alte puncte de vedere decât cele ale papagalilor roz-roşietici. După ce şi-au subordonat justiţia, socialiştii şi democraţii au trecut la cele câteva insuliţe libere din mass-media pentru a le distruge economic şi profesional şi a le compromite în faţa electoratului alimentat non-stop cu minciuni de hol-dingurile lui Dodon. Repet: demersul către organismele internaţionale şi partenerii de dezvoltare este vital pentru mass-media independentă, altfel adunătura dodonistă de la putere, va folosi instituţiile statului pentru a lichida încă un pilon de bază al fragilei democraţii moldoveneşti.

Poate a trecut pe lângă mine, dar nu am auzit reacţia partidelor parlamentare pro-europene la un atac atât de josnic la adresa presei libere şi a instituţiilor internaţionale.

Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului regional CUVÂNTUL: Poate colaboratorii mijloacelor media subordonate PSRM, PDM, altor partide și primesc mii de euro în plic, astfel fiind motivați să-și calce pe conștiință și etica profesională și să propage minciunile, falsurile și aberațiile stăpânilor-guvernanți. Numai nu presa neangajată, care, mai ales în ultimii ani, se mai ține pe linia de plutire numai datorită susţinerii consumatorilor de media.

În primul rând, noi suntem sub monitorizarea permanentă a organelor de control ale statului, care cunosc şi controlează mişcarea fiecărui leu din conturile noastre şi nicidecum nu ar admite încălcări de tipul celor declarate de V.Bătrâncea. Acum două luni, de exemplu, fiscul ne-a trimis “decizia privind compensarea obligaţiei fiscale nr.10 din 25.02.2020 cu privire la compensarea restanţei în sumă de 3 lei 08 bani, majorări de întârziere din contul supraplăţii formate la plăţi de bază”. Cât priveşte salariile. Fondul mediu lunar de salarizare al redacţiei săptămânalului  CUVÂNTUL pentru a. 2019 a fost de 31000 lei. Asta pentru 7 salariaţi. Cu tot cu impozite şi leii primiţi din câteva proiecte la realizarea cărora am participat. În această ordine de idei, l-aş ruga pe dl Bătrâncea să publice fondurile de salarizare şi salariile reale ale redacţiilor subordonate PSRM.

În al doilea rând, pentru presa scrisă, de exemplu, a doua sursă principală de venituri este publicitatea. Dar de unde să ai publicitate, dacă în R.Moldova economia este pusă pe brânci, de anumite drepturi se bucură doar firmele patronate de guvernanți și orice încercare de a le face concurență este aspru contracarată de structurile statului? Iar publicitatea care mai există este concentrată în majoritate la sursele de informaţie patronate de guvernanţi.

Granturi? După ce s-a convins că guvernanții fură în modul cel mai obraznic sume solide din împrumuturile și granturile oferite, iar restul fiind valorificate de cele mai multe ori ineficient ( exemplu – reforma justiției), Occidentul a decis să ajute R.Moldova prin intermediul societății civile, oferind granturi pentru domenii și fapte concrete. Aceste granturi se dau în baza unor concursuri foarte rigide, sub un control strict din partea finanțatorilor, iar mass-mediei îi revine, pentru niște bănuți, misiunea de a asigura o transparență largă a activităţilor de realizare a acestor proiecte, eficienţa cheltuirii banilor.

Reprezentanții organizațiilor și instituțiilor media au mediatizat o declaraţie în care condamnă acuzațiile nefondate și informațiile defăimătoare lansate de la tribuna Parlamentului de deputatul Vlad Bătrâncea, vicepreședinte al Legislativului.

În cadrul discursului ținut în plenul Parlamentului la 23 aprilie 2020, Vlad Bătrâncea, a acuzat jurnaliștii de faptul că ar primi salarii de mii de euro în plic, fără a achita impozitele, accentuând în context că, pe timp de pande-mie, partenerii occidentali își îndreaptă sprijinul financiar către instituțiile de presă. „(…) Vin milioane de euro pentru ONG. (…) Nu dați la jurnaliști milioane de euro. (…) Pentru ce un jurnalist trebuie să primească mii de euro onorarii, în plic, fără impozite, fără taxa obligatorie de medicină?”, a declarat parlamentarul în intervenția sa.

Vicepreședintele Parlamentului s-a arătat nemulțumit de faptul că instituțiile media, în procesul de documentare a materialelor jurnalistice despre pandemia de Covid-19 și instituirea stării de urgență, contactează personalul din instituțiile medicale.

Prin afirmațiile sale Vlad Bătrâncea defăimează statutul jurnalistului, acestea conțin forme de exprimare care incită la ură față de instituțiile media.

Autorii declaraţiei menţionează că statul garantează apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale a jurnalistului și sancționează orice formă de împiedicare a activității mass-media și de intimidare a acesteia, reamintesc că imixtiunea în activitatea presei, inclusiv în procesul de documentare a materialelor jurnalistice, este interzisă de lege.

Respectiv, propagarea de la tribuna Parlamentului, de către un oficial de rang înalt, a unui mesaj ce contravine normelor legale, constituie o încălcare a valorilor și principiilor democratice ale țării, care urmează a fi sancționată conform legii și condamnată în mod public.

“În consecință, solicităm deputatului Vlad Bătrâncea să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare, abținându-se de la orice formă de exprimare care incită la ură față de jurnaliști”, cer autorii declaraţiei, concretizând că oricine, în cazul în care nu este de acord cu metodele de lucru ale jurnalistului sau cu materialele sale, se poate adresa Consiliului de Presă din Moldova.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker