Social

Satul Ordășei la aniversare jubiliară

S-au împlinit 380 de ani de la prima atestare documentară a satului Ordășei din raionul Telenești. Pentru prima dată, localitatea a fost pomenită într-un act de hotar emis la 22 aprilie1640, pe vremea domnitorului iluminist Vasile Lupu. Deşi nu a fost posibil de organizat o manifestaţie la care să se adune generaţiile, venim să consemnăm aici măcar câteva repere istorice, cu gândul că vom mai avea ocazia să sărbătorim.

Regretatul istoric Anton Moraru, originar din satul vecin Pistruieni, opina că toponimul așezării ar proveni de la ”urdă” care se producea la stânile de oi așezate pe Răut și de care ar fi legate și denumirile satelor megieșe Brânzeni și Căprești. O altă variantă ar fi de la cuvântul ”hoardă” or, pe teritoriul localității sunt 10 movile funerare ale nomazilor. 

Recensământul de la 1774, realizat de administrația militară rusă pentru a identifica plătitorii de biruri, a înregistrat la Ordășei 8 case, 8 bresle și cinci arnăuți. Iar în veacul următor Ordășeii intră deja în categoria localităților cu peste 500 de locuitori. Astfel, în dicționarul geografic al Basarabiei editat de Zamfir Arbore la București în 1904 găsim că ”Ordășei, sat din volostea Căzănești, județul Orhei, așezat pe malul Răutului între satul Pistruieni și valea pârăului Chiua are 165 de case cu o populație de 1090 suflete, biserică, școală elementară rusă și 337 de vite cornute mari”.

Astăzi în Ordășei locuiesc circa 900 de oameni, satul are o moșie de peste 2.200 hectare. În cadrul Progra-mului Naţional „Pământ” sătenii de la Ordășei au fost împroprietăriți cu câte 4.5 hectare, cea mai mare cotă din regiune.

Localitatea dispune de infrastructura necesară unui sat modern.

Ordășei este baștina mai multor personalități vestite în republică: profesorii universitari Vasile Busuioc, Mihai Constrea, Mihai Balan, pictorul Nicolae Coțofan, doctora în științe tehnice Viorica Apreutesei-Hlusov, doctorul în științe medicale Mihai Moldovan, care mulți ani a fost șeful Departamentului sănătate al municipiului Chișinău etc.                                                             

”Avem un sat cu o aşezare deosebită și o legendă care elucidează mersul istoric, cu oameni de o bunătate şi cumsecădenie de invidiat şi cu tradiţii deosebite. Astăzi aş dori să le sugerez celor ce s-au născut şi au trăit în Ordăşei să-şi amintească despre casa părintească, despre nucul de la poartă, cărăruşa ce ducea spre şcoală, despre copilărie, adolescenţă, despre părinţi, bunei şi străbunei.

Dacă aş fi activat în prezent, neapărat aş fi desfășurat o oră de istorie cu subiectul ”Satul Ordăşei – trecut şi prezent”. Dar pandemia de Covid-19 ne impune alte reguli, de aceea aș propune tuturor pământenilor care-și iubesc vatra strămoşească, fiind acasă, împreună cu copiii, să alcătuiţi arborele genealogic al familiilor dumneavoastră și astfel, împreună, să schițăm biografia istorică a localității noastre. Cred că numai aşa putem să cunoaştem mai bine cine suntem, care ne sunt rădăcinile, succesele şi insuccesele neamului.

A cunoaşte istoria lumii la perfecţie şi a nu cunoaşte istoria neamului – nu mi se pare a fi un om demn de locul unde s-a născut”, a remarcat într-o postare pe Facebook istorica Raisa Balan, care-și trage originea din localitatea respectivă.

Iar zeci de consăteni s-au grăbit să completeze imaginea satului natal cu amintiri, elogii şi fotografii.

Nicoleta Florean: Ce frumos, dnă Raisa Balan! Constat că profesorii nu au vârstă de pensionare. V-ați fi gândit vreodată că veți face o postare asemeni unei prelegeri în mediul online? Mulțumim pentru toate lecțiile de istorie, civilizație și umanitate. Am mare respect pentru locul de unde am pornit, pentru oamenii care m-au format.

Еudochia Naduh: Sunt cuprinsă de un sentiment de nedescris… Îmi apar în minte clipe începând cu anul 1979, când am intrat în sat, ca pe urmă să rămân băştinaşă. Cu drag îmi amintesc de domnul M.Balan, directorul şcolii, care m-a întâlnit, mi-a găsit unde să locuiesc, mi-a fost metodist excelent, Domnul să-l odihnească în pace. Mă închin până la pământ tuturor celor ce m-au susţinut şi mi-au fost alături: soţul meu scump, cu care am crescut şi educat 4 copii, părinţii dragi, naşii, colegii, mulţi dintre care nu mai sunt printre noi, vecinii, cumătrii, sătenii. Termin cu gândul şi ruga către Bunul Dumnezeu să ne vedem satul mare, plin de săteni, familii frumoase şi numeroase cât mai multe, cu un liceu vestit, cu un centru medical mare, cu biserica plină de oameni cu multă credinţă, oameni buni la inimă, sănătoşi, ingenioşi şi muncitori cum au fost totdeauna, care să contribuie la dezvoltarea satului.    

Aurica Bargan Avaliani:   File din istoria şcolii din Ordăşei:

1830 – e deschisă o clasă pe lângă biserica din sat;

1874 – şcoală populară,  45 de băieţi;

1877 – învăţător Popovici Ion;

1881 – şcoală populară de o clasă, învăţător Stasiuc Panteleimon Mihailovici;

1887 – clădirea şcolii necesită reparaţie;

1899 – mulţumire părintelui Gheorghe Gacichevici pentru predarea sârguincioasă a Legii Domnului în şcoală, începând cu 1890;

1906 – şcoală cu 46 de locuri, învaţă 63 de elevi;

1908 – şcoală cu o singură clasă, învaţă 69 de elevi. La examene s-au prezentat 10 elevi;

1909 – o clasă de 70 de elevi; 1910 – o clasă de 65 de elevi;

1915 – în şcoală învăţau 70 de elevi, se studia munca manuală;

1916 – învăţătorul Prosi Ion pleacă în România, iar în 1924 vine ca învăţător tânăr Costin Dumitru Ale-xandrovici, care lucrează până în 1930; tot în acest an vin ca învăţătoare Bugilova şi Goncearova;

1934 – învăţător Procopan Mihail;

1937 – în şcoala de 7 ani din Ordăşei lucra învăţător Bodareu Ion (scriitorul Bogdan Istru);

1940 – director al şcolii este Costin Dumitru Alexandrovici;

1948 – vin în şcoală învăţătorii cu studii pedagogice Muntean Gavril Trofimovici şi Laşcu Alexei Efimovici;

1950 – se organizează şcoala de 7 ani – director Condrea Mihail Savovici – 206 elevi. Până în 1961 au absolvit şcoala de 7 ani 113 persoane;

1962 – şcoala din Ordăşei devine de 8 ani;

1967 – director al şcolii este numit Balan Mihail;

1970 – a fost dată în exploatare noua clădire a şcolii medii; aici învăţau 328 de elevi din Ordăşei, Pistruieni, Moara, Hârtop, Flutura, Maşcăuţi. În cămin trăiau 23 de elevi;

1972 – 43 de absolvenţi. În total şcoala medie din Ordăşei au absolvit-o 731 de elevi.

Din 1984 până în 1988 a activat şcoala serală, pe care au absolvit-o 21 de săteni.

Aurica Munteanu:  Este și unul dintre satele răzeșești, în care majoritatea populației în perioada medievală și până la dezlegarea de glie a țăranului, 1749, erau liberi, ceea ce nu putem să spunem despre satele megieșe.

Prodan Anna: Oriunde am fi, sufletul, amintirile, dorul, dragostea şi multe alte sentimente ne vor duce mereu acasă! Cât de mult aş fi vrut să fiu prezentă la acea oră despre satul nostru, deşi noi am avut norocul de a avea o oră de istorie despre satul nostru, atunci când a fost sfinţită biserica. La mulţi ani răzeşilor satului Ordăşei! Un sat unic din toate punctele de vedere.

Ion Guma: Numai de un lucru îmi pare rău – că ne-am împrăștiat prin toate colțurile lumii și satul se stinge încet-încet ca o lumânare.

Aliushka Bratu: Dacă ar avea cine să investească în infrastructura lui, să-l readucă la viață, ar putea deveni un muzeu pentru turiști. Chiar este diferit de alte sate, ar prezenta interes Biserica, stâncile, izvoarele, valea Răutului, covoarele țesute de gospodinele satului și bucatele tradiționale cum nu mai sunt nicăieri în lumea toată. La mulţi ani, Ordăşei!

Pentru conformitate:

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker