Dezbateri publiceE timpul sa fii activSocial

Despre amenzi în situația excepțională,guvernare şi imaginea polițiștilor

Cât de adecvată, în opinia Dvs., este amenda minimă de 22 500 lei stabilită de guvernare pentru încălcarea regimului de carantină în raport cu salariile și pensiile din Republica Moldova, dar și acțiunile polițiștilor împuternici să stabilească această amendă?

Liudmila Coţaga: Este un fel de sărbătoare a guvernării în timpul ciumei…

Victor Cibotari: În Moldova a fost introdusă stare de urgență, care prevede limitări la întruniri publice, regim de carantină în anumite situații. Nu sunt interzise deplasările pentru cetățeni în localitățile unde situația epidemică este mai puțin îngrijorătoare. Se permiteau plimbările în grup nu mai mult de trei persoane și aceste restricții nu se refereau la persoanele cu gradul de rudenie 1-2 pe linie. Cu regret, polițiștii au interpretat aceste restricții incorect și au început a împărți amenzi în stânga și în dreapta fără a clarifica lucrurile. Interesul lor e clar: din amenda aplicată 25% le revine lor.

Mai aplică amenzi pentru lipsa actelor de identitate, cu toate că în Codul contravențional așa articol nu există. Proaspătul articol 76′ din Codul Contravențional prevede o posibilă amendă în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice de către persoanele fizice. Dar prin ce anume se manifestă aceste nerespectări nimeni nu știe. Adică, dacă mergi la magazin nu încalci măsurile de profilaxie, dar dacă te plimbi în singurătate prin parc devii contravenient.

În afară de faptul că condițiile de stabilire a ei sunt foarte interpretabile, amenda este exagerată în comparație cu veniturile cetățenilor din R. Moldova. 22500 lei echivalează cu o pensie medie pentru un an și jumătate. Consider această amendă o prostie a unor politicieni, care nu știu pe ce lume trăiesc. Președintele Dodon ne spune de la TV că plimbările în aer liber sunt permise, polițiștii însă aplică amenzi, iar judecătorii le confirmă. Pe cine să crezi?!

Valentina Țonici: E o prostie fără de margini, nici într-o țară nu se practică asemenea amenzi, dar și atâta fărădelegi în primul rând de către autorități și oamenii angajați și plătiți din buzunarul contribuabilului ca să apere drepturile omului. Dar lăsăm autoritățile statului, că știm că ele nu se gândesc decât cum să-și facă interesele personale și de partid. Voi, polițiștii, nu vă gândiți că, aplicând aceste amenzi, de cele mai multe ori nemeritate, vă bateți joc de buneii, părinții, frații, surorile, copiii voștri pentru a încărca buzunarele celor care fac niște legi strâmbe, de conjunctură? Eu personal am fost și sunt pentru a sta în casă în perioada aceasta grea, pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă regulile, prezentând pericol pentru cetățeni. Dar la noi ai impresia că polițiștii au plan de strâns amenzi și se grăbesc să-l îndeplinească și să-l depășească cu orice preț. Rușine!!!

Alexandra Gheorghiţă  Starosta: E o bătaie de joc de oameni această amendă.

Irina Săndulescu: Cu mărimea amenzii de 22 500 lei sunt de acord, deși e foarte mare, pentru că în alt caz oamenii noștri nu înțeleg. Și atunci ajungem la colaps, având în vedere starea medicinii noastre. Iată acțiunile polițiștilor, care își permit să bată un tată în fața unui copil, le consider tot o crimă bună de amendat.

Angela Musteață: Amenzile sunt pentru cei săraci și, desigur, sunt inumane. Cei bogați comandă și pâinea la domiciliu, nu au nevoie să iasă din casă. Amenzi trebuie aplicate pentru cei care organizează acum chefuri, dar ele ar trebui să fie egale cu maximum un salariu minim.

Lidia St.: În opinia mea, plimbatul prin pădure, canioane, parcuri ar fi trebuit încurajat – ne vom alege cu alte boli și oricum vom împovăra medicii.

Eliza Mihalache:  Amenzile pentru nerespectarea regimului de carantină în Republica Moldova sunt inadecvate în raport cu salariile și pensiile pe care le plătește statul. În fiecare an Guvernul majorează salariile și pensiile, dar ele rămân mici în raport cu cele din Europa,  populaţia își duce traiul de pe o zi pe alta cu venitul din pensie sau salariul pe care îl câștigă lunar. Acum în această perioadă este foarte greu, iar amenda care este stabilită de minim 22 500 lei este inumană pentru persoanele care sunt nevoite să o achite. În opinia mea, statul ar trebui să susțină financiar persoanele care nu lucrează și care au nevoie, pentru că dacă ar avea măcar un pic de ajutor, ar fi și respectarea acestui regim de carantină.

Polițiștii care stabilesc aceste amenzi își fac doar meseria, chiar dacă în unele cazuri acțiunile lor sunt fără milă, pentru că măcar nu ascultă cauza sau motivul pentru care persoana nu a respectat regimul de carantină.  Ei asigură securitatea și siguranța cetățenilor  în această perioadă grea.

Raisa G.: Dacă statul îmi plătește 3000 de lei pentru munca timp de o lună, cum poate să mă amendeze cu 22 de mii pentru o jumătate de oră că merg prin parc? În același timp Dodon, președinte de țară, care ne spune să stăm acasă, se laudă în internet că-și scoate familia la plimbare și chiar au mers cu toții la biserică.

Alexandra Pitlik: De ce în țările bogate amenda e de la 200-500 euro (la un salariu mediu de 2-3 mii de euro), dar la noi cât 3-5 salarii sau pensia pentru 1,5 ani? Vor să omoare moral mai multă lume, s-o facă să tremure în fața guvernanților? Am văzut deja cum poliția își bate joc de un om care trece cu soția și copilul prin parc (o familie din Chişinău a fost amendată cu 45 mii lei iar poliţiştii l-au reținut violent pe tată în fața copilului minor – n.n.), dar nu s-au aplicat măsuri față de unele grupuri, acțiunile cărora cu adevărat prezentau pericol. Dodon și Guvernul lui să nu uite „să-i decoreze” pe acei polițiști și judecătorii descreierați, care astfel completează haznaua țării…

Claudia Ceban: Bătaie de joc de lume. Polițiștii trebuie să judece cu capul când amendează o femeie care singură citește o carte pe o bancă în parcul pustiu, sau o bătrânică care a ieșit după pâine…

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova: Sursele mass-media au mediatizat cazul unei femei care citea în parc și a fost amendată, iar în toate comentariile colegii noștri au fost criticați, pentru că au aplicat amenda pentru o încălcare “mică”.

Vă comunicăm, că doamna a fost informată despre restricții, a fost rugată să plece acasă și să respecte măsurile. Dar, pentru că nu s-a conformat, a ignorat atenționările polițiștilor și a refuzat să se supună cerințelor a fost sancționată conform legii. Abia după asta, a recunoscut încălcarea și, respectiv, colegele noastre, două polițiste, au documentat acest caz și au aplicat amendă minimă.

Exact aceeași situație avem astăzi, după publicarea unor imagini video pe rețelele de socializare, în care este reflectat un caz în care Poliția a intervenit și în momentul în care o familie se plimba în parc. Angajații din cadrul IP Botanica s-au apropiat de membrii unei familii și i-au atenționat că este strict interzis plimbatul prin parc și le-au cerut să plece acasă pentru a evita unele riscuri. Cuplul a refuzat să respecte indicațiile ofițerilor, nu au dorit să se legitimeze, ignorând absolut toate preîntâmpinările. Ulterior au fost rugați să meargă la sector cu echipajul Poliției, dar au refuzat categoric și au generat un conflict. Astfel, conform regulamentelor, bărbatul a fost reținut forțat.

Ambilor le-au fost întocmite procese-verbale, care în următoarele zile au fost contestate, dar instanța a menținut decizia angajaților Poliției, fapt care confirmă încălcarea legislației de persoanele vizate. Colaborați cu Poliția, optați pentru o comunicare liniștită și decentă și nu vă supuneți riscului, atât pe sine, cât și familia.

Liliana Lesan: Polițiști proști!!! Efectiv proști.

Victor Cibotari: Am impresia că polițiștii nu cunosc ce înseamnă stare excepțională și ce înseamnă carantină. În informațiile poliției despre amenzi se menționează că persoana a încălcat regulile carantinei. Conform HG 55 din 17.03.2020 privind declararea stării de urgență, este interzisă desfășurarea manifestațiilor publice și altor măsuri în masă. În Chișinău nu a fost anunțată starea de carantină, în rezultatul căreia persoanele ar urma să fie izolate sau să poarte cu sine acte de identitate.

Constantin Ursu: Din păcate, mai ales în ultimii ani, corpul poliției din RM este completat cu multe persoane fără minte și suflet, niște persoane capabile să îndeplinească indicațiile superiorilor,  cât de neghioa-be ar fi acestea. Înseamnă că superiorii și autoritățile au nevoie în Poliție anume de asemenea oameni, în caz contrar ei s-ar disocia de polițiștii care comit abuzuri sau fărădelegi, i-ar trage la răspundere. Pe dânșii îi doare în cot că asemenea cadre, prin faptele lor, compromit imaginea Poliției și a Statului în ansamblu. Ei vin, își fac interesele și pleacă, lăsând în urmă degradare și neîncredere în oamenii legii și lege în ansamblu. 

Lilian Jieri: Din păcate în R. Moldova la moment este dictatură. Cazurile date ne-o demonstrează. Dreptul omului la libertate (plimbarea prin parc, pădure este chiar prescrisă) prevalează în toată Europa. Amenzi de 1000-2000 de euro persoanelor cu un salariu de 3-4 ori mai mic este o crimă! Amenda poate fi atât de mare, încât persoanei să-i rămână o sumă egală cu costul coșului minim de consum ca să poată trăi, mai ales că în situație de pandemie multă lume a rămas fără veniturile obișnuite. 

Dan Cornilov: Domnul de la Chișinău nu a prezentat polițiștilor documentele de identitate. Pare-mi-se că domnul prim-ministru a declarat că fiecare cetățean este obligat să prezinte actele de identitate la cererea colaboratorilor poliției.

Victor Cibotari: Prezentarea actelor de identitate este obligatorie numai în situație de carantină sau alte cazuri excepționale. Arată-mi un art. din Codul contravențional conform căruia poate fi sancționată o persoană în cazul când nu are cu sine buletinul de identitate. Apropo, Dispoziția nr. 6 din 26 martie 2020 a Comisiei pentru situații excepționale a RM, la art.2 stipulează: “Se interzice, începând cu 27 martie 2020 aflarea, în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane (cu excepția grupurilor constituite din membrii familiei de gradul I-II în linie dreaptă sau colaterală, concubini sau alte persoane ce au calitatea de reprezentant legal al unuia din membrii familiei…“ De aici întrebarea: pentru ce au fost amendate persoanele pomenite mai sus?

Lilian Jieri: Din păcate, pentru circa 80% din polițiștii din RM Constituția, Legea, Etica și Drepturile Omului sunt lucruri necunoscute. Personal cred că este un mare pericol când la așa persoane li se încredințează armă și atâtea drepturi.

AngelaUrsache: Poliția în ziua de azi nu se gândește că mai devreme sau mai târziu fiecare faptă este răsplătită după merit, dacă nu de Lege, de Dumnezeu numaidecât.

Maxim Kartunov: Niște clovni, nu polițiști. În loc să combată tâlhăriile, crima organizată, corupția, jafurile și o mulțime de alte fărădelegi, ce înfloresc bine-mersi la noi, fac shouri de prost gust prin parcuri. Desigur e ușor să-ți bați joc de un om sărman, știind că pentru asta vei mai fi și răsplătit. Țara minunilor!

Ion Berghi: Și după toate acestea mai vor să fie stimați şi respectați… Din păcate, din cauza unor asemenea pseudo-polițiști suferă și cei care își fac datoria cu onoare. Și poate pe dreptate, pentru că admit în rândurile lor asemenea oameni.

Raisa TN: Ce vă mirați, asta este businessul poliției de azi, să jupoaie lumea ca să ajute guvernarea cumva să supraviețuiască…

Генадий Ефремов: Hai să fim sinceri și oameni: Poliția a prezentat informația, precum că această familie a încălcat regulamentul stabilit de Comisia specială, iar ei nu s-au conformat și n-au avut cu sine actele. Dacă dorim să fie regulă, nu trebuie să ne comportăm obraznic, doar ei sunt la serviciu și cred că atare situații sunt o mulțime.. Iar noi de indignăm de cei care încalcă.

Victor Cibotari:  Am scris mai sus referitor la obligaţia persoanelor ce se află în afara domiciliului sau reşedinţei să dețină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei şi referitor la aflarea, în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane. De aici: a) arăta-ți-mi un articol în Codul contravențional, prin care persoana ce nu deține asupra sa act de identitate poate fi sancționată; b) în cazul dat această familie, în număr de trei persoane, cu ce a încălcat prevederile din punctul 2?; c) pentru ce au fost bruscați, încărcați în modul cel mai brutal în automobil ca niște animale și pentru ce au fost sancționați?

Dan Cornilov: Aș vrea să văd, în caz că ajungeți în asemenea situație, în fața judecății, cu deciziile Dvs., cum credeți, care va fi decizia instanței? Practica cazurilor din Republica Moldova arată că deciza va fi contrară argumentelor  Dvs.

Andrei Gârlea: În Italia amenda maximă este de 500 euro, însă salariul este de 10 ori mai mare. Amendă trebuie să fie impusă numai persoanelor infectate sau celor care au fost în contact cu cele infectate. În Moldova pe toate vremurile au fost abuzuri. Așa se întâmplă și acum.

Генадий Ефремов: Poliția are plan, și ei îi găsesc pe cei care sunt disciplinați și respectă cerințele situației, iar dacă întâlnesc pe cineva, care poate să-i spună și un folclor mai mustos, îl ocolește, ei nu pot selecta, n-au avut așa temă la școală. Și dacă sunt mai mulți și la putere – nu este nevoie de minte. Evident, că amenzile trebuie să fie clasificate pe trepte și puse în baza de date la infracțiuni, care pot fi imediat verificate. Știți, mulți nu cunosc cerințele expuse în hotărârea Comisiei pentru situaţii excepţionale și ar fi cazul să fie aplicată și o preintâmpinare. Apoi de clasificat gradul de încălcare pe circumstanțe, în dependență de echipare, locul și altele, dar nu de tăiat pentru statistici.., de-atâta și suntem cu rațiune…

Anatol Moscalenco: Încă o dată mă conving că țara noastă este condusă de niște idioți.

Ruslan Roșca: Anatol Moscalenco, sunt total de acord cu afirmația, doar că aș retușa-o un pic, verbul „a conduce” cred trebuie schimbat cu verbul „a folosi”.

Lilia Mardari-Rusu: Unde s-a mai văzut aşa ceva, într-o ţărişoară săracă cu mai mult de jumătate din populaţie plecată în robie (sclavi la străini), cu pensionari (800 lei), cu miliarde furate direct din BM, cu hoţii dezertaţi fără urmă şi dosare, cu ,,prişedinte” -turist şi deputaţi cu pensii de sute de mii de lei, o lume disperată, flămândă, închisă în case, poate fără nici o bucăţică de pâine, fără ajutor, loc de muncă, cu chiria neplătită, cu ratele de credit şi datorii pe facturi… să li se administreze amenzi de 22 500lei? O bătaie de joc, nu avem valoare ca cetăţeni, suntem nimiciţi de o bandă ajunsă la putere prin laşitate, manipulări şi minciuni. Deschideţi ochii, oameni buni, să doborâm banda până la alegeri! Pe ce s-a bazat Dodon, când a calculat 22500 lei amenda? Nici într-o ţară din UE nu au aşa amenzi (Grecia -150 euro, Germania -150 euro, Moldova -1200 euro)! Avem la cârmă oameni bolnavi!!!

În imagini: 1. Președintele Igor Dodon a publicat pe 28 martie c. o poză pe pagina sa de Facebook în care apare soția sa și unul dintre băieți. „Un pic de respiro și o scurtă plimbare în această perioadă strictă de izolare și carantină. Azi am ajuns mai devreme acasă și i-am scos pe ai mei puțin la aer”, a comentat Igor Dodon ciuda îndemnului de a sta acasă mediatizat intens în ultima perioadă. Sursa foto: moldova.org

2. O femeie care citea o carte aşezată pe o bancă în parcul „Valea Morilor” din Chişinău a fost amendată pe 21 aprilie cu 11 250 lei. Foto cimbol. Sursa foto: orheitv.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker