Social

VIDEO// Peste 800 de persoane au trecut prin Centrul de triaj Covid-19 din Chișinău, din momentul deschiderii acestuia

Peste 800 de persoane au trecut prin Centrul de triaj Covid-19 din Chișinău, din momentul deschiderii acestuia, cu suspecție la noul tip de coronavirus. Toți au fost testați, iar puțin peste o treime dintre ei s-au dovedit a fi cu adevărat bolnavi. Informațiile au fost prezentate de către directorul instituției, Oleg Crudu, în cadrul briefingului susținut împreună cu ministra Sănătății, astăzi dimineață.

„Sunt deja 3 săptămâni de când a fost activat Centrul de triaj. În acest timp, prin Centru au trecut circa 800 de pacienți. Zilnic în mediu avem 40-50 de pacienți, cu o maximă de 84 de adresări pe zi”, a menționat directorul Centrului de triaj Covid-19.

Acesta a explicat ce se întâmplă cu persoanele preluate de către Centru: „În cazul tuturor pacienților care vin cu Serviciul 112 se efectuează radiologia pulmonară, analiza generală și biochimică a sângelui, analiza gazelor, când este prezent sindromul insuficienței respiratorii. La necesitate se efectuează consultația specialiștilor, cum ar fi a endocrinologul, cardiologul, chirurgul, neuropatologul și alții. Evident că toți sunt supuși testării la Covid-19”.

Astfel, circa 30-35% dintre persoanele testate la infecția cu Covid-19 au rezultatele testelor pozitive: „În cifre absolute ar fi circa 300 de pacienți. Preluarea probelor se face de două ori pe zi, între orele 6.00-7.00 și 13.00-14.00. Rezultatele vin în termen de 6-7 ore, iar pacientul se află în Centrul de triaj de la 7 până la 24 de ore”.

Potrivit directorului instituției, în Centrul Covid-19 sunt asigurate toate condițiile sanitaro-epidemiologice, iar bolnavul se află într-o boxă individuală, într-un spațiu de cel puțin 9 metri, fiind asigurată alimentația de 3 ori pe zi. „Ne străduim la maximum să evităm contactarea unei infecții interspitalicești, atât între pacienți, cât și de la pacient la personalul medical și lucrătorii medicali între ei”, a mai adăugat Oleg Crudu.

Amintim că la 1 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat instituirea IMSP Centrul Covid–19 Chișinău, pentru asigurarea asistenţei medicale pacienților cu statut de suspect/probabil/confirmat la infecția cu noul tip de coronavirus.

Instituția a fost deschisă la 10 aprilie. Pacienții ajunși la centrul de triere sunt testați, iar după primirea rezultatului, în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă, sunt transferați în spitalele strategice.

În cadrul centrului activează circa 130 de medici din toată țara, care pot consulta în jur de 300 de pacienţi cu suspecţie la Covid-19.

Sursa: unimedia.info

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker