EvenimenteSocial

Majoritatea din cei întorşi acasă nu sunt gasterbaiteri, 50% sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă…

Sondajul realizat de CBX-Axa la comanda IDIS ”Viitorul” în perioada martie-aprilie 2020, „Impactul Socio-Economic al Covid-19” arată că în luna martie doar 7,6% dintre moldoveni s-au întors acasă, 50% sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 32% cred că veniturile lor vor scădea în următoarea perioadă, iar 75% consideră foarte periculos coronavirusul.

Din totalul celor întorşi acasă în luna martie doar 12% s-au aflat peste hotare mai mult de un an şi nici unul din ei nu şi-a pierdut locul de muncă. Din cei care s-au aflat mai puţin de jumătate de an fiecare al cincilea a declarat că şi-a pierdut locul de muncă şi alţi 20% consideră că-l pot pierde în viitorul apropiat.

Sondajul relevă că, 84% din cei aflaţi peste hotare, conform spuselor rudelor, nu planifică să revină în Republica Moldova în următoarele trei luni.

La întrebarea dacă sunteţi angajat în câmpul muncii în Republica Moldova, 42% dintre respondenţi declară că au un loc de muncă. O treime din cei angajaţi afirmă că merg la locul de muncă în perioada de carantină. Alţi 20% dintre intervievaţi muncesc de acasă, iar jumătate din cei angajaţi în prezent nu muncesc.

Dintre cei care muncesc în Republica Moldova peste 80% susţin că nu au avut nici reduceri şi nici amânări de salariu pentru luna martie. Jumătate din cei angajaţi sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 28% sunt îngrijoraţi de o posibilă concediere, iar 10% sunt aproape siguri că-şi vor pierde locul de muncă.

Jumătate dintre cei chestionaţi au spus că veniturile lor au rămas neschimbate şi nu vor suferi modificări în următoarele luni. Aproape 10% spun că veniturile lor au crescut şi vor continua să crească în următoarele luni comparativ cu 29% care declară că veniturile lor s-au diminuat şi altele 10% că s-au redus dramatic.

În ceea ce priveşte impactul Covid-19, 73% dintre intervievaţi susţin că este un virus periculos, iar 86% cred că deciziile autorităţilor pe timp de carantină sunt corecte.

La întrebarea deschisă, cine dintre autoritățile Republicii Moldova în opinia Dvs. a acționat cel mai bine și corect în această perioadă de criză, legată de coronavirus?, în topul aprecierilor se află medicii cu 17,7% urmaţi de preşedintele ţării, Igor Dodon – 10,4% şi premierul, Ion Chicu – 10,2%.

La întrebarea politică privind intenţiile de vot ale celor chestionaţi, doar cinci partide ar accede în Parlament. Este vorba de PSRM cu 52 de mandate, PAS – 26 de mandate, PD -10 mandate, PCRM – 7 mandate şi PPDA – 6 mandate.

Sondajul a fost efectuat de CBS – Axa la comanda IDIS ”Viitorul” în perioada 31 martie – 12 aprilie. Chestionarul a fost realizat la telefon pe 1104 de respondenţi cu o marjă de eroare de +/-3%.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker