EvenimenteInvestigațiiRezina

Replică la relatările conţinute în articolul „Cum ÎM „SCL” Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de făcut bani” (CUVÂNTUL, nr.11-12 din 27 martie 2020)

În numărul din 27 martie 2020 al săptămânalului CUVÂNTUL a fost publicat articolul „Cum ÎM „SCL” Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de făcut bani”, semnat de Tudor Iaşcenco. În post-scriptum, redacţia s-a oferit să asigure spaţiu pentru replici şi opinii vizavi de situaţia de la întreprinderea municipală tuturor persoanelor vizate în acest articol.

Considerând că în articolul menţionat au fost făcute o serie de relatări fără substrat factologic suficient şi care au un caracter defăimător la adresa subsemnatului, în vederea exercitării drepturilor legale, înţeleg să fac următorul comentariu, cu titlu de replică şi solicit publicarea acestuia.

Sunt de părerea că ÎM „Servicii Comunal Locative” nu a fost o fabrică de făcut bani, cum cred alţii. A fost o întreprindere în care s-a lucrat şi s-au făcut lucruri mari în folosul locuitorilor or. Rezina, satelor Boşerniţa, Ciorna, Stohnaia, împreună cu primăria locală. Menţionez cu această ocazie doar câteva din reuşitele întreprinderii municipale înregistrate în perioada cât am fost administrator al acesteia:

– aprovizionarea cu apă potabilă a s. Ciorna, fapt care a permis micşorarea tarifului la apă pentru consumatorul final;

– a fost renovată staţia de pompare a apei potabile de pe str. Păcii;

– a fost construită tot pe str. Păcii o staţie de pompare a apelor reziduale, care zilnic asigură bugetului local o economie de 1200 de lei;

– s-au reparat scările care unesc str. 27 August cu str. Lomonosov;

– soluţia identificată şi implementată pentru aprovizionarea cu apă a satelor Ciorna şi Boşerniţa a asigurat bugetului o economie de 1 800 000 lei.

Cât am activat în funcţia de manager al ÎM „Servicii Comunal Locative” ne-a reuşit să implementăm multe proiecte şi fără a dispune de resurse financiare semnificative, bazându-ne pe oamenii de bună credinţă şi care au dorinţa de a lucra împreună.

Menţionez că actualmente în privinţa mea se acţionează pe criteriu politic. Astfel, un grup de consilieri raionali şi orăşeneşti au insistat de câteva ori să demisionez din funcţie, venind chiar şi la domiciliul meu şi sugerându-mi insistent să depun cerere de demisie.

Mi s-a propus funcţia de viceadministrator la ÎM ”SCL” sau angajarea mea în altă funcţie. În urma celor expuse am refuzat oferta şi, fiind sigur că nu am admis abateri în activitatea desfăşurată, am hotărât să-mi dovedesc nevinovăţia în justiţie.

Din articolul publicat am mai aflat că primăria are faţă de întreprinderea municipală o datorie de peste 2 mil. de lei. În acest sens, menţionez că înainte de a fi eliberat din funcţie am scris o notă informativă la adresa primarului şi Consiliului Orăşenesc unde am argumentat datoriile Primăriei faţă de ÎM ”SCL”.

Printre altele, în articol s-a relatat despre preţul exagerat pe care îl achita întreprinderea municipală pentru tăierea copacilor. În această privinţă menţionez că la sediul ÎM ”SCL”, precum şi la Primăria oraşului Rezina există devize de cheltuieli şi procese-verbale care dovedesc că tăierea arborelui nu costă 10-14 mii lei, după cum este menţionat în articol.

La fel şi în privinţa relatărilor despre „sectorul agricol”. La sediul ÎM „SCL” există devize de cheltuieli şi procese-verbale care arată că cheltuielile pentru construcţia serelor au fost subvenţionate din partea statului, prin urmare datele publicate în articol nu corespund adevărului.

În privinţa cumpărării materialului săditor de la GŢ ”Alexei Balan” pot să menţionez că răsadul cumpărat a avut cel mai mic preţ şi a fost de o calitate înaltă, fiind creată şi o comisie în acest sens.

Cât despre procurarea de către întreprinderea municipală a tractorului MTZ 82.1 cu nr. TAC 407, achiziţionarea acestuia a avut loc înainte ca subsemnatul să devină şef al întreprinderii municipale, dar cunosc că pentru aceasta s-a organizat licitaţie, consemnată în proces-verbal.

Totodată, ţin să menţionez că pe perioada cât am îndeplinit funcţia de administrator, salariile angajaţilor au fost majorate cu 100%, fără a recurge şi la majorarea tarifelor pentru serviciile prestate în folosul comunităţii locale.

Ion Balan

Din partea redacţiei: Textul replicii corespunde întocmai originalului. Menţionăm însă că anul trecut redacţia i-a propus de câteva ori lui Ion Balan să-şi expună opiniile vizavi de scandalul legat de situaţia de la ÎM ”SCL” şi demiterea sa din funcţia de manager-şef, dar dânsul a preferat să tacă. La fel a tăcut şi la şedinţa Consiliului Orăşenesc, unde a fost discutat raportul Comisiei de cenzori de la întreprinderea dată, pe dezvăluirile căreia şi se bazează articolul „Cum ÎM „SCL” Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de făcut bani”

Redacţia

P.S. Pentru a înţelege mai bine esenţa replicii sfătuim cititorii să revadă articolul respectiv în CUVÂNTUL nr. 11-12 din 27 martie sau pe cuvintul.md la rubrica „Investigaţii”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker