Evenimente

Domnica Manole este noua președintă a Curții Constituționale

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale.

„Joi, 23 aprilie 2020, judecătorii Curții Constituționale au ales în calitate de Președinte al Curții, pe un termen de 3 ani, pe doamna judecător Domnica Manole (HCC nr. Ag-5 din 23 aprilie 2020), în urma destituirii dlui Vladimir Țurcan din funcția de Președinte al Curții Constituționale (HCC nr. Ag-4 din 23 aprilie 2020)”, se arată într-un comunicat al Curții.

Amintim că Vladimir Țurcan a fost criticat dur de partidele de opoziție și societatea civilă după ce președintele Igor Dodon a declarat că a discutat cu acesta după suspendarea legii asumate de Guvern prin răspundere. Astfel, potrivit lui Igor Dodon, Vladimir Țurcan i-ar fi spus câți judecători ar fi votat în favoarea hotărârii respective, precum și că el a votat împotriva acesteia. Țurcan a afirmat că reacțiile referitor la acest caz sunt „interpretări cu tentă politică”. El nu a participat la examinarea sesizărilor în urma cărora legea asupra căreia Executivul și-a asumat răspunderea a fost declarată neconstituțională.

sursa: radiochisinau.md

Ultima oră! Curtea Constituțională a suspendat acordul de împrumut din Rusia

Acordul de împrumut din Federația Rusă, ratificat astăzi de Parlament, a fost suspendat. O decizie în acest sens a luat astăzi Curtea Constituțională, care a admis sesizarea deputatului „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu. 

Potrivit tv8,md. procedura de intrare în vigoare a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind împrumutul de 200 de milioane de euro a fost suspendată până la examinarea în fond a sesizării de către magistrați.  Data la care va fi examinată sesizarea încă nu a fost stabilită.

Judecătorii au motivat în decizie că „necesitatea suspendării acțiunii Legii  se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă”.

Amintim că grupul parlamentar „Pro Moldova” a contestat la Curtea Consituțională acordul de finanțare din Federația Rusă. Deputații consideră că documentul are condiții „draconice” și se arată îngrijorați de faptul că a fost semnat fără negocieri. Sergiu Sîrbu a mers în această dimineață la Curte, pentru a înregistra sesizarea.

„Am constatat mai multe încălcări grave al Constituției la semnarea acestui acord. Practic nu au existat negocieri, Guvernul a luat act de proiectul de acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea prin același act. Negocieri nu au existat practic”, a explicat Sîrbu.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker