3 întrebări pentru primarul tăuEvenimenteRezina

„Pandemia ne-a luat prin surprindere, dar ne străduim să facem faţă situaţiei”

La informațiile despre activitatea Comisiei raionale pentru situații excepționale (CSE ) Rezina privind măsurile de prevenire a răspândirii și combaterii coronavirusului, publicate în CUVÂNTUL și pe www.cuvintul.md, cititorii au reacționat cu diverse opinii, întrebări. În baza acestora am formulat trei întrebări pentru președintele Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale, preşedintele raionului Rezina, Valeriu Ciorici.

1.Stimate dle preşedinte, cum administrația raionului contribuie la prevenirea răspândirii și combaterea pande-miei de Covid-19?

– În primul rând, de la stabilirea stării de urgență și până în prezent, Consiliul raional este în conlucrare permanentă cu toate administraţiile publice locale de nivelul I din teritoriu.

Primarii-președinți ai Comisiilor pentru situaţii excepţionale locale sunt informați în permanență despre deciziile şi dispozițiile Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova. A fost creat grupul viber al primarilor, unde sunt incluși și colaboratorii Inspectoratului de Poliție Rezina, reprezentantul Cancelariei de Stat, membrii CSE raionale, pentru o conlucrare și monitorizare a situației reale ce ține de infecția cu Covid-19 în teritoriul raionului Rezina. Zilnic, membrii grupului sunt informaţi despre listele persoanelor aflate la autoizolare, persoanelor contacte și confirmate pozitiv cu infecția Covid-19 pe fiecare localitate, ceea ce permite CSE locale să monitorizeze respectarea regimului de autoizolare a persoanelor vizate.

În al doilea rând, pandemia ne-a luat prin surprindere, instituțiile medicale din raion nu erau pregătite pentru a face față noilor obligațiuni. Din fondul de rezervă al Consiliului raional, de altfel destul de modest anul acesta, am alocat Spitalului raional Rezina 80 de mii de lei, Centrului de Sănătate Rezina – 40 de mii, Centrului de Sănătate Mateuți – 7660 lei, Centrului de Sănătate Pripiceni-Răzeși – 12000 de lei, Centrului de Sănătate Cinișeuți – 7300 de lei și Centrului de Sănătate Ignăței – 15000 de lei. A urmat un șir de măsuri de ordin organizatoric. Cu aceste resurse instituţiile medicale din raion au izbutit să-şi asigure lucrătorii cu echipamentul necesar.Sumele au fost alocate conform demersurilor înaintate.

La una din primele şedinţe ale comisiei a fost abordată problema deficitului măştilor medicale în instituţiile de sănătate din teritoriu şi în vânzare liberă, dar şi preţurile exagerate pentru confecţionarea acestora (circa 15 lei pe unitate) impuse de unii agenţi economici din teritoriu.

Reieşind din informaţiile instituţiilor medicale din raion, pot afirma că cei cu propuneri exagerate au rămas numai cu dorințele, pentru că instituțiile noastre nu pot să-și permită asemenea cheltuieli. La instituţiile noastre prețul de achiziționare a măștilor de protecție medicale variază între 5 şi 6 lei. În aceeași ordine de idei, pot să vă spun că Spitalul Raional și Centrul de Sănătate Rezina au beneficiat de mai multe donaţii din partea agenților economici din teritoriu. Astfel, SRL „Candidus” a donat 1000 de măști și 80 de litri de alcool dezinfectant, SRL „Macon LUX” – 1000 de măști și 50 de litri de alcool dezinfectant, ÎI „MAST-TATAROV” – 1000 de măști etc.

S-a vorbit şi de necesitatea susţinerii materiale a lucrătorilor medicali implicaţi nemijlocit în procesul de depistare şi tratament a suspecţilor de Covid-19 în condiţiile unui deficit acut de cadre medicale.

2. Ce acţiuni s-au întreprins în raion în această ordine de idei?

– Cât priveşte deficitul de lucrători medicali, problema este acută pentru întreaga republică, mai ales acum. Acest deficit este simțitor și la noi în raion, în special pentru că mulți medici care activează laspitalul raional sunt locuitori ai or. Râbnița și la moment nu se pot deplasa la serviciu. Reieșind din situația creată, printr-o hotărâre a CSE raionale s-a permis prestarea serviciilor medicale pe timp de noapte de către directorul și vicedirectorul Spitalului Raional Rezina.

3. Câțiva cititori ne-au semnalat că unii cetăţeni şi agenţi economici din domeniul comerţului încalcă flagrant regulile impuse de Comisia republicană pentru situaţia de urgenţă. Comisia raională a examinat asemenea cazuri, ce măsuri se întreprind pentru a curma încălcările?

– Comisia raională pentru situații excepționale a decis, că zilnic un angajat al serviciului ANSA, în comun cu angajații Inspectoratului de Poliție vor inspecta agenții economici care activează pe teritoriul raionului Rezina.

În urma controalelor a fost sancționat un agent economic cu suma de 50 mii lei, pentru că prepara şi vindea ceai/cafea, lucru strict interzis prin dispoziția Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova.

Tot în urma efectuării raidurilor zilnice, de către colaboratorii Inspectoratului de Poliție, pentru încălcarea restricțiilor stabilite în această perioadă nouă persoane au fost sancționate cu o amendă de 22500 lei.

Pentru conformitate,

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker