EvenimenteRegiuniRezinaȘoldăneștiTelenești

300 de persoane în etate au primit ajutor umanitar în ajunul Paştelui

Mai multe persoane în vârstă de peste 65 de ani din raioanele Telenești, Rezina, Șoldănești şi Sângerei, au primit în ajunul sărbătorilor de Paşti, pachete cu produse igienice și alimentare de primă necesitate, dar și materiale informaționale cu privire la măsurile de protecție împotriva la Covid-19. Ajutorul a fost acordat în cadrul unei acțiuni lansate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Scopul acțiunii este de a stimula coeziunea socială și dialogul dintre generații în contextul pandemiei Covid-19 și sprijină eforturile naționale de a proteja persoanele în vârstă, inclusiv prin implicarea tinerei generații.

Potrivit UNFPA, la care s-a referit agora.md, raioa-nele și localitățile au fost selectate în baza unei analize a numărului de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care locuiesc singure în gospodărie și a indicelui de deprivare a ariilor mici, care include 48 de indicatori relativi pe opt domenii: activitatea economică și agricultura, infrastructura fizică, educația, sănătatea, demografia, servicii sociale, finanțe publice, condiții de mediu. Drept rezultat, au fost selectate 300 de persoane din 16 localități mai vulnerabile din raioanele Sângerei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Selectarea celor 300 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani a fost realizată în parteneriat cu autoritățile locale de specialitate în domeniul asistenței sociale și protecția familiei din cele patru raioane și asistenții sociali comunitari. Vârstnicii au primit pachetele cu produse de primă necesitate chiar în ajunul sărbătorilor de Paște.

De asemenea, aceste persoane au beneficiat de suport emoțional oferit de o echipă de 15 tineri voluntari ai Centrelor de tineret și ai Rețelei Naționale a Consiliilor Locale a Tinerilor. Ei au fost instruiți de către psihologi cu experiență din Republica Moldova, cum să comunice cu persoanele în vârstă, la telefon, pentru a le informa despre măsurile de protecție împotriva la Covid-19 și a le susține emoțional în perioada de izolare socială.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, actualmente în Republica Moldova locuiesc peste jumătate de milion de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, adică a cincea parte din populație. Mai mult de jumătate dintre persoanele în vârstă sunt femei. Circa 40% sunt gospodării formate de vârstnici solitari (singuratici). În același timp, fiecare a 4-a persoană este un tânăr sau o tânără cu vârsta de până la 35 de ani.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close