EvenimenteOrheiRezinaSocialȘoldăneștiTelenești

Pandemia de Covid-19 şi impactul ei în regiunea Orhei

În raioanele Teleneşti, Şoldăneşti, Rezina s-a desfăşurat o campanie amplă de colectare a fondurilor pentru achiziționarea de echipament medical și de protecție pentru personalul medical, dar și pentru susţinerea lucrătorilor aflaţi în prima linie de prevenire şi combatere a Covid-19.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale Telenești a decis să aloce, din fondul de rezervă al Consiliului Raional, pentru acoperirea costurilor unor servicii publice cu caracter medical, suma de 570.570 lei. Banii alocați vor fi utilizați de către Spitalul Raional Telenești pentru procurări de echipament, consumabile medicale și dezinfectanții necesari pentru tratament și profilaxia Covid-19, în scopul asigurării funcționalității, securității și sănătății la locul de muncă a personalului medical, concretizează telenesti.md, menţionând că, de la declanșarea stării de urgență în Republica Moldova, conducerea Spitalului Raional Telenești a întreprins un șir de achiziții din surse proprii pentru a asigura instituția cu echipament individual de protecție.

Necesitatea alocării surselor menționate a apărut după ce instituțiile medico-sanitare publice raionale au fost activate drept instituții cu profil de tratare a pacienților cu coronavirus de tip nou.

Potrivit aceleiaşi surse, în campania de colectate a resurselor financiare la contul special destinat combaterii virusului Covid-19 s-au implicat şi diverse collective, cetăţeni din raionul Telenești. De exemplu, colectivul DASPF a donat 27050 lei, Aparatul președintei raionului – 13384 lei, Gimnaziile din Nucăreni – 5111 lei, Leușeni – 6937 lei, Târșiței – 7138 lei, Brânzenii Vechi – 7287 lei, Scorțeni – 7405 lei, Vadul-Leca – 5641,46 lei, Negureni – 6698,55 lei, LT „A. Păunescu” din Căzănești – 10957 lei, cooperativa „Chiţcani”- 5000 lei, iar consilierele raionale Natalia Costişanu şi Larisa Radu – indemnizaţia lor pentru o şedinţă în mărime de 300 de lei.

În acelaşi mod au procedat şi angajaţii Consiliului Raional Şoldăneşti, care au donat în acest scop salariul pentru o zi de muncă. Apropo, pe 22 aprilie raionul Şoldăneşti, cu o singură persoană confirmată pozitiv cu Covid-19 , continua să rămână unul din puţinele teritorii cu minimul de cazuri de îmbolnăviri din cauza coronavirusului.

Potrivit directoarei Spitalului Raional Rezina, Nina Postu, instituţia respectivă a beneficiat de 20000 de lei din partea SA “RED-Nord” filiala Rezina, cu care au fost procurate 100 de combinezoane de protecţie. ÎI „Galina Oncea” a donat 3000 de lei, iar organizaţia raională Rezina a Sindicatului lucrătorilor din ştiinţă şi educaţie – 5000 de lei. Suma de 8000 de lei încă urmează să fie cheltuită în dependenţă de necesităţile instituţiei.

Silvia Popov, directoarea Centrului de Sănătate Rezina ne-a informat că, până pe 21 aprilie, în contul respectiv al instituţiei au venit doar 5000 de lei de la organizaţia raională Rezina a Sindicatului din ştiinţă şi educaţie. Mai multe organizaţii şi întreprinderi însă au donat Centrului diferite piese din echipamentul de protecţie necesar lucrătorilor medicali în această situaţie.

După cum ne-a informat Ion Cheptene, reprezentant al Centrului de Sănătate Publică Orhei, în raionul Rezina, la data de 22 aprilie situaţia privind contaminarea cu Covid-19 era următoarea: 22 de persoane confirmate pozitiv, printre care 6 lucrători medicali, 2 profesori, 3 neangajaţi în câmpul muncii, 2 antreprenori, 1 preot, 1 angajat al Departamentului penitenciarelor (9 persoane dintre aceştea sunt internate în spitalul din Orhei, 8 – în spitalul din Rezina, 2 – la Chişinău, restul se tratează la domiciliu). Potrivit dlui Cheptene, nici unul nu se află în stare gravă, iar miercuri unul dintre primii contaminaţi cu Covid-19 din raionul Rezina a revenit acasă fiind declarat sănătos.

Totodată, marţi şi miercuri la spitalul din Rezina s-au adresat trei persoane cu simptome suspecte de Covid-19, analizele lor fiind trimise la Chişinău spre confirmare sau infirmare.

Cea mai complicată situaţie în acest domeniu o avem în raionul Orhei. Potrivit informaţiei prezentate redacţiei de Ion Bolboceanu, directorul Centrului de Sănătate Publică Orhei, la data de 22 aprilie, la supravegherea medicilor se aflau 2059 de persoane suspecte de contaminare cu coronavirus, alte peste 400 de persoane fiind scoase de sub supraveghere. La data respectivă 75 de persoane fisese confirmate drept contaminate cu Covid-19, dintre care 59 erau spitalizate, 4 persoane decedaseră, iar 15 s-au însănătoşit.

Potrivit datelor Centrului, în toate localităţile raionului au fost depistate persoane suspecte sau contaminate cu Covid-19, dar mai problematică este situaţia la acest capitol în municipiul Orhei (38 de cazuri confirmate, inclusiv 4 decese), satele Peresecina, Selişte, Pelivan, Ivancea.

Întreprinderea municipală „Orhei Transport” va presta servicii de transportare a angajaților Spitalului Raional Orhei pe timpul pandemiei de Covid-19, relatează Anticoruptie.md.

„În acest sens, la 14 aprilie a fost semnat un contract în sumă de 223,7 mii de lei, între reprezentanții întreprinderii și conducerea Spitalului Raional Orhei.

Andrei Stratulat, directorul Instituției medico-sanitare, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că pe durata stării de urgență atât în raion, cât și în oraș a fost sistat transportul public, iar Spitalul din Orhei are 530 de angajați, unii dintre ei locuiesc în sate.

„Pentru cei infectați cu Covid-19 am amenajat o secție cu 115 paturi. Dar instituția continuă să trateze și pacienți cu alte maladii. Pentru asigurarea în continuare a instituției cu personal medical, a trebuit să asigurăm angajații cu transport”, a precizat directorul instituției.

Potrivit lui Stratulat, serviciile de transport vor fi finanțate de către Consiliul Raional Orhei. Administrația raională a mai asigurat și cazarea la hotel a personalului medical antrenat în tratarea și deservirea pacienților infectați cu coronavirus.

În prezent, în Spitalul raional Orhei sunt internați 40 de pacienți infectați cu Covid-19. Totodată, 12 pacienți din Orhei s-au tratat de coronavirus. În același timp, 18 angajați ai Spitalului s-au contaminat cu Covid-19, iar șeful secției chirurgie a decedat”.

În imagine: La una din primele şedinţe ale Comisiei pentru Situații Excepționale Telenești.

Reporter ”C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker