Cere socoteală pentru banii publiciEvenimenteȘoldănești

Vremuri diferite, mentalitatea aceeași…

Consiliul Raional Şoldăneşti a decis în şedinţa sa recentă să aloce Primăriei Alcedar 40 mii lei drept contribuţie pentru efectuarea lucrărilor de demolare a clădirii sălii de sport de la gimnaziul din localitate. Decizia pare paradoxală. În timp ce în alte localităţi autorităţile caută bani să construiască ori să repare imobilele sociale existente (de exemplu, clubul din s. Ignăţei, raionul Rezina, înălţat din iniţiativa deputatului în Sfatul Ţării Vasile Bârcă încă în perioada interbelică), la Alcedar se demolează, cu bani publici, o clădire construită relativ nu demult, la sfârşitul anilor ’80 ai sec. XX.

O istorie cu barbă

De fapt, pentru autorităţile din Şoldăneşti problema nu-i nouă. Încă acum vreo cinci ani elevii şi profesorii de la Gimnaziul Alcedar băteau alarma că sala de sport este în stare avariată, tavanul şi pereţii riscă să se prăbuşească în orice moment, inclusiv atunci când acolo se joacă copii de la gimnaziul sau grădiniţa, aflate alături. Directoarea gimnaziului, Aliona Lopaci atunci menţiona într-un reportaj pentru postul Impulstv şi săptămânalul CUVÂNTUL: „Sala de sport a fost dată în exploatare cu grave încălcări ale proiectului. Câțiva ani ne-am folosit de ea, apoi, când am văzut că o parte din tavan se deteriorează, am renunțat. Recent am mers la Consiliul Raional și am rugat-o pe președinta raionului să ne ajute să rezolvăm problema. Alături sunt școala și grădinița de copii, îi preîntâmpinăm în permanență să nu se apropie de această clădire, dar copiii sunt copii, tavanul, pereții se pot prăbuși în orice moment…”

Svetlana Rotundu, la acel moment președinta raionului, confirma că este la curent cu problema de la Alcedar. “Prin a. 2000 sala încă putea fi reparată, acum clădirea trebuie demolată. Primăria s-a adresat cu un demers să alocăm mijloace pentru înfăptuirea acestor lucrări. Am elaborat un deviz de cheltuieli în valoare de 50 de mii de lei și prevedem să punem chestiunea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Raional din noiembrie c.” a spus atunci președinta în 2015.

Consiliul însă nu a alocat atunci bani pentru demolarea sălii de sport din Alcedar şi problema a rămas la ordinea zilei.

N. Chirilov: Clădirea s-a deteriorat din cauza neglijenţei stăpânilor ei

Nicolae Chirilov, care a dirijat în cadrul fostei Asociaţii intergospodăreşti de construcţii din Şoldăneşti procesul de construcţie a clădirii şcolii din Alcedar, inclusiv şi a sălii de sport, consideră că toată vina pentru deteriorarea sălii o poartă fosta administraţie a satului şi a şcolii. “În tavanul sălii era instalat un ventilator, care peste un timp a dispărut, iar gaura a rămas. Trebuia de reinstalat ventilatorul sau de astupat gaura – cheltuieli pe atunci de câteva sute de ruble. Dar nimeni nu şi-a bătut capul să facă aceste lucrări şi apa, pătrunzând în plitele cu care era acoperită sala, a dus la deteriorarea lor. Dacă acolo era un gospodar care îşi bătea cu adevărat capul de şcoală, asta nu se întâmpla. Acasă, dacă se sparge acoperişul, un gospodar responsabil înlătură defectul sau aşteapă ca acest lucru să-l facă altcineva?”, afirmă dl Chirilov, menţionând că la acea problemă absolut minoră la început au atras atenţia şi câteva comisii cu specialişti din raion şi capitală veniţi la faţa locului, dar recomandările lor n-au fost luate în seamă.

După câţiva ani de exploatare, din cauza degradării tot mai evidente a tavanului, direcţia şcolii şi profesorii au renunţat să mai facă lecţii în sala de sport. Astfel, lăsată în voia sorţii, clădirea încetul cu încetul s-a ruinat. Întâi s-a prăbuşit tavanul, apoi o parte din pereţi.

Suma pentru demolare aproape că s-a dublat

Secretara Consiliului Comunal Alcedar, Ala Stratulat ne-a povestit că era în clasa a şasea când a fost dată în exploatare şcoala nouă şi până a ajuns în clasa a zecea lecţiile de educaţie fizică, dar și diverse competiţii sportive se desfăşurau în sala de sport. Apoi aceasta a fost închisă şi orele de educaţie fizică aveau loc afară sau în altă sală. Problema stării imobilului a fost subiectul mai multor dezbateri în cadrul autorităţilor publice locale şi raionale, la faţa locului au fost diverse comisii, dar mai departe de vorbe lucrurile nu au mers, a menţionat dna Stratulat, concretizând: “Recent a fost întocmit un nou deviz de cheltuieli pentru demolarea completă a clădirii sălii. Este vorba de 86 mii lei. În bugetul comunal am găsit şi alocat în acest scop 36 mii lei, restul, 50 mii, i-am solicitat de la Consiliul Raional. Poate astfel reuşim să soluţionăm odată şi odată această problemă cu barbă”, a spus dna Stratulat.


Tudor Iaşcenco, Victor Sofroni

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker