EvenimenteSocial

Ce a stabilit ANRE verificând activitatea „Moldovagaz” pentru anii 2016-2018…

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat Hotărârea privind rezultatele controlului planificat realizat la „Moldovagaz” SA pentru perioada anilor 2016-2018.

După cum se menționează în hotărâre, inspectorii ANRE s-au concentrat pe verificarea activității desfășurate de către ”Moldovagaz” SA în calitate de furnizor al gazelor naturale în contextul obligațiilor de serviciu public.

Controlorii au constatat diverse abateri de la cadrul normativ în vigoare, inclusiv acțiuni care au adus prejudicii financiare care urmează să fie restituite/corectate în perioada următoare.

Printre aspectele mai importante, s-a constatat că în anul 2018 „Moldovagaz” SA a majorat veniturile din vânzări a gazelor naturale cu 282,29 mil lei. Majorarea menționată a avut loc în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici (agenți economici). În consecință, „Moldovagaz” SA urmează să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori.

Apropo, problema respectivă a fost subiectul investigației “Cum “Moldovagaz” boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE”, publicată în săptămânalul CUVÂNTUL pe 13 mai 2018. Citiţi mai jos un extras din acel articol pentru a înţelege esenţa problemei şi acţiunile autorităţilor.

Decizia ANRE

După ce pe 16 martie 2018, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis diminuarea tarifelor la gazele naturale în medie cu 20,3%, “Moldovagaz” și subsidiarele ei urmau să facă un recalcul al facturilor achitate în acest an de toți consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Cel puțin așa au declarat și declară public șefii de la ANRE. „Facturile achitate de populație și agenți economici în primele două luni ale anului vor fi recalculate”, a precizat pe 16 martie 2018, la finalul şedinţei publice de aprobare a noilor preţuri, directorul general al ANRE, Tudor Copaci. 

Tudor Copaci

Astfel consumatorii vor achita în acest an în total cu 1,5 miliarde de lei mai puțin pentru gaze decât în anul 2017”, se lăuda atunci Copaci.

Promisiunile premierului Filip

Și premierul Pavel Filip a promis încă pe 31 ianuarie 2018, în cadrul ședinței de Guvern că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.  Pavel Filip

„… Am rugat colegii de la “Moldovagaz”, pentru că procedurile oricum mai durează, să ia în calcul acest lucru şi să găsească o modalitate. Fie se restituie banii pentru facturile primite, plătite de la începutul anului, fie că oamenii vor primi o reducere care va lua în calcul această supra plată acumulată de la începutul anului”, a afirmat atunci prim-ministrul Pavel Filip.

În joc sunt sute de milioane de lei

În realitate recalcularea facturilor achitate s-a efectuat doar în cazul consumatorilor casnici, nu și în cazul a zeci și sute de agenți economici…

De exemplu “Termoelectrica”, întreprindere ce deţine două CET-uri în Chişinău şi consumă circa o treime din toate gazele importate de Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) în cazul unui recalcul, ar fi beneficiat de o reducere de circa 200 de milioane de lei. Dar întreprinderea nici nu se aşteaptă la un astfel de gest de la “Moldovagaz”.

Termoelectrica” SA a primit factura pentru consumul de gaze naturale actualizată la noul tarif aprobat, începând cu 17 martie 2018, data publicării Hotărârii privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale în Monitorul Oficial”, ne-a declarat Elena Junghina, şefa Serviciului comunicare și relații cu publicul de la “Termoelectrica”.

Așa a decis “Moldovagaz”!

Tudor Iașcenco, directorul Tipografiei din Rezina și al ziarului CUVÂNTUL a spus că dacă pentru consumul de la domiciliu a primit deja facturi cu recalculul consumului de gaze, apoi în cazul tipografiei a primit un răspuns negativ.  Tudor Iașcenco

Am sunat la reprezentanţa Rezina a “Orhei-Gaz” și de acolo mi-au spus că pentru agenţii economici recalculul tarifului la gaze se face nu de la 1 ianuarie 2018, ci de la 17 martie, aşa a decis ANRE. Dacă vreau mai multe informații la subiect mi-au recomandat să mă adresez la oficiul central al “Moldovagaz” de la Chișinău”, a declarat Tudor Iașcenco.

Ne-am adresat şi la câteva oficii teritoriale, și la cel central al “Moldovagaz”, dar peste tot același răspuns: tarifele la gaze au intrat în vigoare pe 17 martie și nu va fi nici-un recalcul pentru agenții economici.

Noi nu am văzut în Monitorul Oficial să scrie că e din 1 ianuarie… De pe 17 martie, când a intrat în vigoare legea cu tariful nou (hotărârea ANRE n.r.), de atunci şi se aplică”, ne-a declarat un reprezentant de la oficiul relații cu consumatorii/persoane juridice al “Moldovagaz”.

La replica noastră că uite în cazul consumatorilor casnici s-a făcut recalcul, de ce nu se face și pentru firme, apoi răspunsul a fost: “Moldovagaz” a luat decizia că numai la persoane fizice se face recalcul!”…

Tudor Copaci, directorul general al ANRE insistă pe faptul că tariful nou este valabil pentru tot anul şi pentru toţi consumatorii, adică se aplică de la 1 ianuarie 2018. El are și o explicație celor întreprinse de monopolist: “Moldovagaz” poate efectua mai târziu un recalcul pentru agenții economici.

Nu este obligatoriu să o facă imediat, ci pe parcursul anului, căci legea nu îi interzice așa ceva. În plus o restituire imediată pentru toţi ar putea afecta activitatea şi fluxurile bănești ale întreprinderii”, a precizat directorul ANRE.

El a promis că dacă nu vor face recalcul până la finele anului, atunci va interveni ANRE.

O demonstrație a lipsei de independență a ANRE

În schimb expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE în anii 2010-2014, vede în cele ce se întâmplă o demonstrație clară a lipsei de independență a Agenţiei, care a îndeplinit orbeşte indicaţiile premierului. Victor Parlicov

E o tâmpenie absolută. Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenţia putea însă să spună că nu e posibil şi să adopte o decizie mai clară şi corectă ca să nu apară asemenea confuzii și interpretări. Acum însă va trebui să intervină pentru a corecta”, a precizat expertul.

Victor Parlicov mai susţine că, potrivit legislaţiei, responsabil de politica tarifară este ANRE şi ea trebuie să se ocupe şi de supravegherea aplicării întocmai a legislaţiei. Dacă “Moldovagaz” nu o execută, agenţii economici se pot adresa la ANRE ca Agenţia să ofere o interpretare a deciziei sale sau să sancţioneze “Moldovagaz”, a menţionat expertul.

De notat că Hotărârea ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 17 martie 2018. Textul hotărârii adoptate de ANRE însă nu stipulează clar când intră în vigoare noile tarife, ci doar specifică: „se aprobă tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale pentru anul 2018”.

Autorul investigației mai menționa că situații similare când ”Moldovagaz” boicota sau contesta deciziile ANRE au existat și mai înainte

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker