EvenimenteOrhei

Drum lin spre grădinile raiului, doctore Șiman

Ministerul Sănătății a anunțat în duminica Paștelui despre decesul lui Ion Șiman, șeful Secției chirurgie de la Spitalul Raional Orhei. Ion Șiman fusese internat pe data de 7 aprilie la Spitalul Clinic Republican. În comunicatul ministerului se evită parcă să se spună că anume coronavirusul ar fi fost cauza morții lui, punând accentul pe faptul că pacientul suferea şi de alte maladii.

Sistemul medical a pierdut un bun specialist, un lucrător ce și-a dedicat viața pentru a salva alte vieți omenești. Exprimăm sincere regrete şi condoleanțe familiei îndurerate”, se mai menţionează în acel comunicat.

Totodată ministerul a anunțat că duminică au avut loc șapte decese cauzate de Covid-19. La Orhei, cred că ar trebui să se clarifice cum a ajuns coronavirusul în spital şi să contamineze toţi colaboratorii Secţei chirurgie.

L-am cunoscut pe Ion Șiman cu mai bine de 20 de ani în urmă, când era medic-șef al Spitalului raional. Un accent pur românesc îi trăda obârșia. Era originar din regunea Cernăuți, a făcut Medicina la Chișinău, acolo o întâlni pe viitoarea lui soție, care era din Susleni, Orhei și astfel au ajuns la Orhei pentru o viață. Activitatea şi-a început-o la Spitalul de sector din Chiperceni, unde a lucrat cinci ani, acumulând o practică extraordinară, pentru că sătenii aveau destule ceasuri rele și în asemenea cazuri un chirurg care poate fi chemat în cel mult un sfert de oră în sala de operație era mare noroc pentru pacient.

Ulterior Ion Șiman a fost transferat la spitalul raional, unde încă din perioada interbelică exista un concept de chirurgie mai numit uneori și școală. În orice caz medicii aveau posibilitate să se ocupe şi de știință. Doctorul Șiman îmi spunea că are descrise o mulțime de cazuri interesante și ar dori să editeze o carte de memorii (chiar îmi arătă un manuscris destul de impunător, pe care-l dosi înapoi în sertarul biroului).

Îmi spunea atunci că s-ar teme de un singur lucru – ca medicina să fie dirijată pe criterii politice. Or, apăruse o tendință deocheată: când candidatul la conducere nu mai era apreciat după calitățile sale profesionale, dar după preferinţele politice. O dată îmi explica: ”De ce candidez la funcţia de consilier raional? Credeți că îmi place să pierd timpul la sedințe? Chirurgul trebuie să opereze în permanență, altminteri își pierde din abilităţile profesionale. Dar este important ca cineva să reprezinte în autorităţi interesele sănătății și acest cineva trebuie să fie din sistem. Or, partidele noastre aduc aici pe cine vrei. Odată ne-am pomenit cu toată echipa TVC, care parcă s-ar fi mutat de pe ecranul azuriu în sala de ședințe a Consiliului Raional”.

Medicul Șiman a mai fost numit director al spitalului înainte de alegerile locale din 2007. Dar după ce candidatul la funcția de președinte al raionului pentru care el votase a pierdut alegerile, Ministerul Sănătății de atunci a modificat niște prevederi şi astfel concursul pentru funcția de director al Spitalului raional Orhei a fost câștigat de altă persoană. Contractul cu Ion Șiman nu fusese însă reziliat şi astfel un timp spitalul a avut doi directori. Un an mai târziu o consilieră PPCD a cerut Consiliului Raional să rezilieze contractul cu Șiman. Dar după vreo jumătate de oră de polemici crâncene, majoritatea l-au susținut pe Ion Șiman, astfel el și-a dus mandatul până la sfârșit.

A trăit 68 de ani și se simțea bine. Nu se plângea de viață, de pensia simbolică pentru mai bine de 40 de ani dedicați medicinii. A trăit modest, a luptat pentru sănătatea omului și nu și-a putut închipui viața fără profesie.

Petru Dohocher, ex-primarul de Vatici, mi-a spus cu tristeţe că dispariția lui Ion Șiman lasă un imens gol în sufletele multor orheieni:

Era un Maestru în chirurgie, care a pus mereu în prim plan pacientul, a folosit Omenia pe tot parcursul vieţii ca o carte de vizită. Doctore, ai fost şi vei rămâne în sufletele oamenilor un specialist de valoare. Acuma, ne îndreptăm rugăciunile către Dumnezeu, să te odihnească în Împărăţia Cerului… Drum lin spre grădinile Raiului, doctore Șiman…”

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker