PoliticRezina

Simion Tatarov: Cel mai afectat de virusul corupției este Consiliul Orășenesc

Asociaţia Obştească „Nufărul”, în parteneriat cu săptămânalul CUVÂNTUL desfășoară proiectul „Anticorupție și integritate” în Primăria Rezina, susținut de Transparensy International Moldova. În cadrul acestuia i-am propus primarului urbei, Simion Tatarov, să răspundă la câteva întrebări.

– Domnule primar, pe o scară de la 1 la 5, pe ce loc aţi plasa administraţia oraşului Rezina la compartimentele anticorupţie şi transparenţă?

– Nota mea ar fi un 4 sigur. Nu am ales calificativul 5, deoarece sunt convins că mereu este loc pentru creștere și dezvoltare. De altfel, transparenţa în actul de guvernare a Primăriei Rezina a fost asigurată grație acordurilor de colaborare cu diferite ONG-uri și surse media, pentru care le sunt recunoscător. Am în vedere AO ADR „Habitat” din oraşul Rezina, Centrul de informare „Contact” din mun. Chişinău, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, postul regional de televiziune ELITA TV și, nu în ultimul rând, săptămânalul CUVÂNTUL.

Colaborarea cu aceste instituții a făcut posibilă însușirea bunelor practici de comunicare cu cetățenii din teritoriul administrat și identificarea soluțiilor optime, într-un fel și ne-a impus să fim transparenți și intoleranți față de actele de corupție.

– Apropo, privind accesul la informațiile de interes public, nu credeţi că pagina web a Primăriei ar trebui modernizată, ca să fie mai accesibilă şi mai atrăgătoare?

– Aveți dreptate, pagina web a Primăriei orașului Rezina necesită o interfață mai intuitivă, comodă pentru cetățeanul de rând. Lucrăm asupra acestui subiect, bineînțeles cu condiția că vor fi asigurate resursele financiare de către Consiliul Orășenesc, circa 5000 lei. Astfel vom reuși să aplicăm o versiune mai accesibilă și atotcuprinzătoare a paginii web.

– În care domenii/instituţii, întreprinderi din subordinea Primăriei există cele mai mari riscuri de corupţie, ce se face pentru autoevaluarea şi depăşirea lor?

– În opinia mea, cel mai afectat de virusul corupției este Consiliul Orășenesc. Despre multe decizii controversate ale fostelor componențe ale acestei autorități s-a scris și s-a vorbit destul. Acum eu vreau să mă refer la actuala componență. Și este vorba de:

  1. a) tentativele neîntemeiate ale unor consilieri din fracțiunile Blocului ACUM și PSRM de a micșora sau chiar a elibera de taxe afacerile lor, taxe stabilite în 2012 și nemo-dificate până în prezent;
  2. b) numirea așa-zisului administrator interimar la Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal Locative” Rezina, Mihail Cuț, cu contract de muncă semnat de către un consilier, Victor Cibotari, și asigurarea acestuia cu carburanți și lubrifianți din contul întreprinderii municipale, fapt prin care au fost încălcate grosolan atribuțiile și drepturile primarului localității;
  3. c) încercările consilierului raional, Serghei Bagrin, președinte al organizaţiei teritoriale PAS Rezina, de a-și soluționa litigiile funciare cu Primăria orașului prin intermediul Consiliului Orășenesc, care a înaintat un proiect de decizie privind retragerea acțiunii civile pe faptul ocupării abuzive a terenurilor – proprietate publică a orașului;
  4. d) în 2015, Mihail Cuț propunea insistent primăriei orașului Rezina să procure apa potabilă de la Uzina Metalurgică din Râbnița, iar în 2018 fosta conducere a raionului Rezina examina o eventuală reformare a ÎM „Servicii Comunal Locative” din întreprindere – proprietate a orașului în întreprindere – proprietate a raionului. Astăzi, conform informațiilor pe care le dețin, deja se poartă discuții/negocieri despre transformarea ÎM „Servicii Comunal Locative” Rezina în societate pe acțiuni. Întrebarea firească a cetățeanului, dar și a primarului de Rezina este: de ce în jurul acestei întreprinderi se învârt atâtea interese? Cine se visează acționar în această societate? Răspunsuri parțiale la aceste întrebări găsim în mai multe articole publicate în presa locală în ultimii ani și chiar recent și care, cred, vor fi suplinite cu rezultatele investigațiilor organelor de drept din republică, pe care noi le-am sesizat.

– Care sunt priorităţile administraţiei oraşului la capitolul investiţii publice pentru 2020, necesităţile financiare pentru rea-lizarea lor şi sursele de acoperire?

– La capitolul investiții capitale în anul curent prioritare sunt grădinițele de copii. Avem prevăzute investiții proprii, circa 900 mii lei, dar și 1 milion de lei donații din partea Guvernului României. Cu aceste resurse vor fi schimbate ușile și ferestrele la grădinița nr.6 și se preconizează reparații în interiorul grădiniței nr.2, cu instalarea bateriilor solare pentru încălzirea apei.

Din surse proprii vor fi efectuate lucrări de conectare la magistrala de gaze naturale a locatarilor de pe strada C. Stere din Stohnaia. Sunt planificate și alte lucrări, dar este dificil să prognozez cu certitudine ceva, chiar și pe termen scurt, în situația stării de urgență declarată în republică.

– În aceeaşi ordine de idei: ce aţi planificat şi nu aţi reuşit în anul 2019? De ce?

– Orice proiect, în condițiile prin care trece în prezent oraşul Rezina, ca și întreaga republică – urmărirea și intimidarea persoanelor publice, instabilitatea politică și schimbările dese a guvernărilor, devine foarte vulnerabil.

Cu regret, în 2019, nu am reușit să reparăm capital, precum preconizasem, drumurile de acces spre Gara auto și spre curțile blocurilor 13, 15, 17, 19 din str. 1 Mai, să dăm în ex-ploatare stația de epurare a apelor reziduale.

Din partea redacţiei: Oferim dreptul la replică (argumentată) persoanelor vizate în acest interviu.

Pentru conformitate, Tudor Iașcenco

„Acest  material este realizat în cadrul proiectului „Anticorupție și integritate” implementat de AO „Nufărul” în  parteneriat cu PP Cuvântul și Primăria or. Rezina. Proiectul dat este componenta proiectului „Consolidarea statului democratic de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos (programul de granturi mici al  Transparency International – Moldova). Opiniile exprimate în acest document nu coincid în mod neapărat cu cele ale TI-Moldova și ale donatorului.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker