Drepturile omului: garanții versus realitățiȘtiri

Asigurările de răspundere civilă auto: doar obligațiuni ori şi drepturi?

Statul obligă prin lege persoanele fizice şi juridice care au în posesiune autovehicule înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova să se asigure pentru cazuri de răspundere civilă auto ca urmare a prejudiciilor cauzate prin accident de autovehicul. Legea mai prevede că, în caz de accident, persoana păgubită are dreptul să pretindă la despăgubire direct de la asigurătorul de răspundere civilă auto sau reprezentantul de despăgubiri desemnat de acesta, iar asigurătorul nu este în drept să refuze examinarea şi soluţionarea cererii depuse în condiţiile Legii. În cazul când  autorul şi/sau autovehiculul vinovat de accident au rămas neidentificaţi, despăgubirile sunt achitate de Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule.

În realitate, la noi, relațiile dintre asigurători și asigurați sunt foarte complicate, pentru că însăși Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI din 22.12.2006 conține prevederi interpretabile pe care asigurătorii, uneori nu fără concursul magistraților, le utilizează cu succes în folosul lor, lăsându-i pe proprietarii de autovehicule accidentate fără despăgubirile pe care le merită. Drept dovadă – cazul la care ne vom referi în continuare, un precedent expertizat de justiţia din R. Moldova.

Ce trebuie să facă şi ce au făcut polițiștii…

Într-o zi de decembrie 2017, în preajma s. Peresecina, Orhei, într-o curbă a traseului, un tir cu remorcă a lovit lateral un automobil ce venea în întâmpinare, tirul continuându-și drumul fără să se oprească. Deoarece numărul de înmatriculare al tirului era acoperit cu noroi, şoferul vehiculului accidentat n-a reușit să-l desluşească. Rămânând pe loc precum prevede regula, dânsul a anunțat poliția, oferind și datele despre autorul accidentului. Echipajul de patrulare a sosit peste vreo 15 minute. Deși pe sectorul de la Peresecina până la Orhei există câteva stații peco, dotate cu videocamere, pe lângă care tirul nu putea să treacă neobservat, polițiștii au declarat că nu l-au depistat. Ei au întocmit actele corespunzătoare și au anunțat șoferul că raportul de examinare a accidentului va fi gata peste câteva zile.

Ulterior, oferind raportul, poliţiştii din Orhei au spus că nu au reuşit să depisteze vinovatul de accident.

Compania de asigurare s-a dat cu spatele la gard…

La filiala din Rezina a companiei „Asito-Generale”, de serviciile căreia întreprinderea se foloseşte mai mult de trei decenii, au spus că, dacă vinovatul de accident nu-i stabilit, proprietarul automobilului accidentat se adresează cu toate întrebările privind  acoperirea despăgubirilor la Biroul  Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). Totodată trebuie să găsească un expert independent care să întocmească actul defectelor cauzate automobilului în urma accidentului.

 

și BNAA a găsit motiv să nu achite despăgubirea

La BNAA, citind fugitiv cererea proprietarului automobilului, au concretizat: în urma accidentului cineva a fost traumatizat sau omorât? Auzind că doar automobilul a fost deteriorat, reprezentantul BNAA a declarat că acest caz nu ţine de competenţa lor şi că dacă se dorește compensarea prejudiciului păgubitul să insiste ca poliţia să găsească vinovatul de accident ori singur să facă acest lucru. La argumentul că art. 20 alin.(5) din Legea nr. 414-XVI din 22.12.2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule prevede expres că „drepturile persoanei păgubite prin accident de autovehicul în care autorul şi/sau autovehiculul au rămas neidentificaţi se exercită de BNAA, iar despăgubirile se achită în conformitate cu art.14” din aceeaşi Lege, reprezentantul BNAA a venit cu alt argument, sub o condiţie pe care a considera-t-o absolută, invocând prevederile art. 33 alin. (3) din legea nominalizată, potrivit cărora, biroul este în drept să achite despăgubirea de asigurare din mijloacele Fondului de protecţie a victimelor străzii în contextul în care autovehiculul sau autorul accidentului a rămas neidentificat doar în cazul în care au survenit vătămări corporale sau deces.

Întrebări către instanțele judecătorești

Ajuns în impas, proprietarul automobilului accidentat a mers în instanţă cu următoarele întrebări:  1. Legea prevede asigurarea obligatorie a autovehiculelor de răspundere civilă ca urmare a accidentelor și noi anual plătim companiilor de asigurare taxele solide; 2. în cazul accidentului, Legea obligă persoanele şi autovehiculele implicate să rămână la faţa locului şi să informeze poliţia – noi exact așa am procedat (cei de la BNAA afirmau că noi ar fi trebuit să urmărim tirul și să oferim poliției datele respective); 3. Legea obligă poliţia să stabilească vinovatul/vinovaţii accidentului, dar poliţia nu şi-a făcut treaba; 4. conform Legii, cel cu prejudiciul trebuie să prezinte asigurătorului un şir de acte și noi le-am prezentat pe toate în termenii stabiliţi. Atunci de ce tot noi, îndeplinind toate condiţiile impuse de stat, trebuie să suportăm prejudiciile? E vorba de Legea imperfectă sau de cei care interpretează eronat prevederile ei?

Răspunsul instanței de fond

Judecătorul Igor Negreanu de la Judecătoria Orhei, sediul Rezina, analizând profund toate probele pro și contra vizavi de legislația în vigoare și practica judiciară, a decis: Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule trebuie să achite reclamantului despăgubirea de asigurare, precum și cheltuielile de asistență judiciară, taxa de stat.

…al Curții de Apel Chișinău…

BNAA a contestat decizia instanței de fond la Curtea de Apel Chișinău, cerând casarea ei și emiterea unei noi hotărâri de respingere a acțiunii. Completul de judecată de la Curtea de Apel a satisfăcut cererea recurentului, bazându-se pe prevederea Legii nr. 414-XVI din 22.12.2006 “că din mijloacele Fondului de protecție a victimelor străzii al Biroului se achită despăgubiri de asigurare în cazul în care autovehiculul, sau autorul accidentului a rămas neidentificat doar pentru vătămări corporale sau deces”.

Proprietarul automobilului accidentat a încercat să atragă atenția magistraților și la celelalte prevederi ale Legii nr. 414-XVI din 22.12.2006, dar și la faptul că asiguratul, respectând întocmai obligațiile sale impuse de stat, rămâne totuși prejudiciat pentru că structurile acestuia (poliția nu a depistat autorul accidentului) nu și-au făcut datoria. Dar nu a fost auzit.

și al Curții Supreme de Justiție

Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Admi-nistrativ al Curții Supreme de Justiție a admis recursul proprietarului automobilului accidentat la hotărârea Curții de Apel Chișinău stabilind că “erorile comise de instanța de apel în mod grav lezează principiile fundamentale de drept și aduce atingere dreptului la un proces echitabil”, dispunând rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău, de un alt complet de judecată.

Al doilea complet de judecată de la Curtea de Apel a fost pe aceleași poziții cu colegii din primul complet.

Sesizat a doua oară pe același dosar, Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiție a casat integral și această decizie a Curții de Apel Chișinău menținând hotărârea Judecătoriei Orhei, sediul Rezina cu privire la încasarea de la BNAA în beneficiul proprietarului automobilului accidentat a despăgubirii de asigurare, a cheltuielilor de judecată, dar şi a taxei de stat plătită de reclamant la depunerea cererii de recurs.

Procesul în cauză a durat doi ani. Despăgubirile de asigurare solicitate inițial de reclamant de la BNAA erau de 8540 lei. În final, conform deciziei Curții Supreme de Justiție, BNAA a achitat reclamantului 11 296,20 lei.

 

Un precedent pentru viitorii reclamanți

Și încă un moment foarte important: avocatul BNAA accentua la ședințele Curții de Apel Chișinău, în susținerea apelului său de recurs, că niciodată Biroul nu a plătit în asemenea cazuri despăgubiri. Scopul acestui articol este și de a deschide ochii unor eventuali clienți ai companiilor de asigurări referitor la drepturile și posibilitățile lor reale în caz că nimeresc în situații similare.

Tudor Iașcenco

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker