E timpul sa fii activEvenimenteSesizează o problemă

Există două tipuri de durere: durerea care te răneşte şi durerea care te schimbă

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a declarat, vineri, 10 aprilie, că angajații din Sănătate sunt asigurați cu echipamente corespunzătoare, iar numărul de îmbolnăviri printre lucrătorii medicali este în creștere deoarece medicii nu cunosc cum să utilizeze echipamentul de protecție și că ei s-ar face vinovați că se infectează cu coronavirus. Aceste declaraţii au trezit un val de indignare şi dezvăluiri pe reţelele sociale.

 

Renata Zabelinsky, originară din Rezina, a scris pe pagina sa de facebook:  „Există două tipuri de durere în viaţă: durerea care te răneşte şi durerea care te schimbă! Mă revolt, fiindcă doare!

Ceva timp în urmă, am ales să fiu alături de colegii mei în lupta contra acestui virus. Dar azi, după blamarea și „susţinerea” personalului medical de către ministra Sănătății, am înteles că nu merită să-ți expui viața și familia la risc. După 25 de ani de devotament în acest sistem, azi mă gândesc să las halatul alb. Doresc să o întreb pe doamna Ministră, dacă a știut de existenţa Spitalului Clinic de Psihiatrie, știe unde se află el, deoarece nu l-a vizitat niciodată? Știe specificul acestui spital și contingentul care se tratează aici? Este un lucru bine înţeles şi prognozat în orice Spital de Psihiatrie, că de la un pacient internat cu simptome de virus, peste o perioadă vor fi zeci de contaminați! Deoarece acestor pacienți nu li se poate explica cuvântul Izolare și respectarea regulilor igienice; el are necesitățile sale de-a fuma dintr-o țigară, de-a bea apă dintr-o sticlă cu alt pacient, în secțiile de 90 de paturi. Nu v-ați gândit la acest scenariu? Nu v-ați gândit la faptul că, fiind infectat, pacientul nu va fi primit de alt spital, deoarece are O Boala Concomitentă, cea psihică? Şi dacă este trimis personalul medical şi medicii în carantină la domicilu, atunci ce facem cu aceşti bolnavi? Cine-i ajută? Sau poate le deschidem uşa?

Nu ați analizat, deoarece ați fost departe de acest spital! Nu l-ați abordat cu maximă seriozitate! Acum învinuiți personalul medical și medicii care se sufocă acolo că ei singuri s-au infectat din propria neglijență? Care dorm în spital pentru a nu-şi infecta familiile? Care fac tot ce e posibil pentru acești pacienți, acest spital și pentru această țară? Care rămân tot mai puțini, pentru că și ei sunt oameni și se îmbolnăvesc! Oare asta trebuie să facă Căpetenia de oaste în timpul unui război? Oare acum trebuie să fim blamați și umiliți? Aceasta este tactica Dumneavoastră de „sustinere”? Medicii, după o astfel de luptă cu virusul, mai luptă și cu mi-nisterul, care ar trebui să-i protejeze, să-i stimuleze, dar nu să-i distrugă psihic. Așa suntem noi, oamenii – căutăm în nenorocirile noastre pe cineva vinovat. Nu a fost vindecat pacientul – medicul este numit ucigaș, nu a fost găsit leacul – criminalul este dublu. S-a infectat un pacient – medicul este un monstru, s-a infectat singur – este un neglijent și un prost. Nu s-a dus la muncă – un dezertor, s-a plâns de lipsa materialelor de protecție – un trădător. Și toate acestea în aplauzele „Eroilor doctori”, pe de o parte, și cu un cuțit în spate din altă parte. Dar după acest „război” cine va rămâne să mai lucreze în cadrul acestui sistem medical murdar? Pe salarii mizere și călcați în picioare de propriul minister? Azi mă gândesc să las Halatul meu Alb, pentru ca, în continuare, să-l purtați Dumneavoastră, ministra Sănătății în funcție și nu medic de specialitate!”

După această pos-tare, facebook-ul a explodat cu sute de mesaje de susținere a autoarei și blamare a autorităților R.Moldova, care, în opi-nia respondenților, și-au demonstrat cu brio incapacitatea de a gestiona campania de prevenire și combatere a Covid-19.

Viorica Meşină, originară din Rezina: În fiecare zi auzeam din partea autorităților „aproape medici”, mulțumiri „eroilor” – lucrătorilor medicali, aplauze etc. În această „euforie” de glorificare, li s-au promis câte 16 000 lei pentru fiecare lucrător medical infectat de Covid-19.

Astăzi s-au „numărat bobocii”. Din 390 de lucrători medicali infectați (la data de 10 aprilie – n.r.), banii îi vor primi doar 29! Adică 7%!!!

Dna ministră a sănătății și dl director CNAM au zis că beneficiază de bani doar acei care pot demonstra că au stat cu bolnavul față în față și au fost contaminați, făcându-și datoria. Dar acei care nu pot demonstra? Cei care s-au contaminat de la alt coleg doctor, așa cum s-a întâmplat la Glodeni sau la Soroca, când aproape tot personalul medical a fost testat pozitiv; acolo unde nici naiba nu mai ştie care e sursa de infecţie? Cei care s-au infectat de la soț/soție tot doctor (fenomen des întâlnit în familiile de medici), așa cum a fost în cazul regretatului medic Pripa? Cu ei cum facem? Cum procedăm cu cei decedați de Covid?

Familiilor medicilor care au decedat pentru că s-au contaminat de coronavirus ieșind la chemări „cu mâinile goale”, li se vor achita acești nenorociți 16 000 de lei? Sau… ca în comunism „net celoveka, net problemî”?

Ceea ce au făcut autoritățile astăzi este mârșav. Lucrătorii medicali sunt la pământ. În spitale, care au devenit focare de infecții, fără echipamente de protecție, fără echipamentele necesare pentru a face față pandemiei, fără un protocol clar stabilit, obosiți și, cel mai grav, speriați. Speriați de pericolul infectării (atât a lor, cât și a celor apropiați), dar și speriați de șefi, de suspuși, de concedieri, de persecutări.

Dragi lucrători medicali, nu cred că un șefuleț laș și minciunos, care în loc să vă protejeze – vă expune, iar după asta vă sperie cu persecuţii, concedieri etc., e mai periculos decât un virus care e deja atât de real și atât de alături.

Doar voi puteți obliga autoritățile să nu mintă atât de murdar în fiecare seară, atunci când raportează în fața oamenilor că totul e bine și frumos. Dar să rezolve problemele reale, să facă tot ce e necesar pentru a vă proteja, salvând viețile voastre și, odată cu ele, a miilor de pacienți, transformând spitalele în locuri de tratament (aşa cum le e destinația) și nu în focare de infecții.

Axente Natalia: Foarte corect. Şi eu sunt aşa de dezamăgită, că mă gândesc cum mama naibii să mai activezi în aşa sistem fiind numai blamat de toţi?! Ne punem în pericol familiile, vieţile proprii, ca la urmă să fim tot noi vinoveţi. Doamne, chiar este strigător la cer. Ajutaţi-ne, guvernare, nu ne împiedicaţi, daţi-ne voie să ne facem meseria, că deja s-au trecut orice limite.

Doina Maican: Susțin în totalitate cuvintele Dvs., dnă Renata Zabelinsky. Dacă pe Dvs., după atâția ani de muncă, fiind unul din cei mai buni specialiști pe care i-am cunoscut, v-au făcut să ajungeți la această concluzie, noi, tinerii începători, ne-am pierdut deja orice speranță la un viitor mai bun pentru noi în această țară.

Ira Maxian: Strategii de la Minister sau “cum să trimiţi să lupte soldaţii cu prașchia la un război atomic”. E doar un mod de a-mi exprima nemulţumirea şi nimic mai mult. Dnă Renata, plecarea Dvs. ar fi o priedere prea mare pentru psihiatrie. Există puţini medici care îşi fac meseria cu atâta dăruire şi dragoste.

Ex-ministra Sănătăţii, democrata Ruxanda Glăvan a solicitat autorităţilor de la Chişinău să înceteze maratonul împotriva lucrătorilor medicali, atenţionând că „au fost depăşite liniile roşii!”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, aceasta afirmă, că de la începutul luptei cu pandemia, se calcă de pe-o greblă pe alta la capitolul gestionarea resurselor umane, greşelile fiind îndreptate exact împotriva celor din prima linie.

„Remanieri neclare, acuzaţii la adresa medicilor că se infectează cu coronavirus din neglijenţă şi nepricepere, iar astăzi aflăm că nu le mai dau nici indemnizaţiile promise (de 16 mii de lei).”

Eduard Panchenko: Ar trebui toți să se exprime așa cu mai mult curaj… Bravo, respect, dnă Zabelinsky!

Vikulea Donţu-Purici, Rezina: Medicii nu sunt echipați corespunzător, iar cetățenii mint când sunt întrebați dacă au intrat în contact cu persoane recent revenite de peste hotare. Aceştea, plimbându-se pe la policlinici și spitale, molipsesc fără să vrea mulți medici și alte persoane. Trist, dar în RM nu există responsabilitate socială, de aceea vom ajunge că nu va avea cine să ne acorde primul ajutor medical.

Nastas Olga: DEMISIA ministrei Sănătății! Își bate joc de medici și, mai ales, de asistenții medicali… Să vă echipați voi cu sacoșe pentru gunoi și măști din hârtie…

Maia Sandu: Nu medicii sunt de vină. De vină sunt Dodon, Chicu, Dumbrăveanu și cei care acționează împotriva sănătății medicilor și a tuturor cetățenilor și care au decis că doar 29 de medici din cei 390 infectați cu Covid-19 vor primi ajutorul de 16.000 de lei. De vină sunt cei care gestionează această criză în cel mai prost mod posibil. Nu conștientizați că o majorare de 2 mii de lei pentru medicii de familie și cei din asistența medicală urgentă este insuficientă? Sunteți orbi, surzi?

Ion Ardeleanu: Situație dramatică la spitalul raional din Orhei, infectare ținută în secret cu Covid-19 a lucrătorilor medicali (șefi de secții, doctori, asistenți medicali și alt personal auxiliar). Mulți medici și asistenți au depus cerere de eliberare. Medici din alte secții (alte specialități) sunt impuși să facă gărzi de noapte în diferite secții, care nu respectă ordinul sunt amenințați cu diferite sancțiuni. E o panică între angajații spitalului. Mai multe secții trebuiau să intre în carantină, obligatoriu dezinfectare. Personalul medical nu are echipamente sigure de protecție și la nivelul Comisiei pentru stări excepționale a RM nu sunt specialiști în domeniu, virusologi, epidemiologi, chimiști și biologi, care ar gestiona corect criza. Conducerea și comisia stare excepțională este formată din niște impostori, politruci care au pierdut realitatea, văd doar dividende politice pe seama pandemiei.

Redacția l-a solicitat pe Ion Bolboceanu, șeful Direcției Sănătate Publică Orhei să comenteze această informație. Până miercuri, ora 10.00, când ziarul era gata pentru tipar, dumnealui nu ne-a răspuns.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker