Judecătoria a respins încă o cerere a ex-primarului Alexandru Tinică de sancţionare a jurnaliştilor
Judecătoria Orhei, cu sediul la Şoldăneşti, a respins cererea fostului primar de Şoldăneşti, Alexandru Tinică de chemare în judecată a jurnaliştilor Victor Sofroni şi Natalia Rotari de la Impuls TV. Instanţa a decis că cererea reclamantului este neîntemeiată.
Alexandru Tinică insistă că jurnaliştii, într-o investigaţie reportericească, ”i-au lezat dreptul la respectul vieţii private”.
Alexandru Tinică acuză echipa de jurnalişti că aceştia au scris o frază în investigaţie, care i-ar fi pricinuit suferinţe morale. Este vorba de fragmentul „Surse din anturajul fostului primar ne-au informat că după eşecul în alegerile locale din 2015, Alexandru Tinică nu apare în public şi nici la apelurile telefonice nu răspunde”, din investigaţia „Unde-s milioanele pentru stadioane”, difuzată la Impuls TV și publicată în săptămânalul CUVÂNTUL în decembrie trecut.
În instanță, jurnaliştii au menţionat că scopul investigaţiei nu a fost denig-rarea fostului primar, ci modul de gestionare a banilor publici, în special la implementarea a două pro-iecte în perioada când Ale-xandru Tinică era primar: reconstrucția parcului public și a stadionului. Fraza la care face referire fostul primar demonstrează că jurnaliştii l-au căutat pe primar, dar acesta nu a fost de găsit. Jurnaliştii au făcut rost de câteva numere de telefon, care ar fi fost ale dlui Tinică. Dânsul nu a răspuns la apelurile respective. Dovadă că lui Alexandru Tinică i-a fost acordată posibilitatea de a se expune este şi interviul realizat în decembrie trecut, pe treptele primăriei Şoldăneşti. La întrebarea jurnalistei, Alexandru Tinică nu a răspuns, ci a repetat întrebarea. Alexandru Tinică nu a dat curs nici la invitația Impuls TV de a participa la o emisiune de dezbateri, în cadrul căreia să fie abordate subiectele investigate.
La 17 iulie c., instanţa de judecată de la Şoldăneşti a decis că nu este temei pentru a da curs cererii dlui A.Tinică de chemare în judecată a jurnaliştilor. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile de la pronunţarea dispozitivului hotărârii.
Apropo, la 30 mai c., Curtea de Apel Chişinău a respins cererea lui Alexandru Tinică prin care dânsul cerea instanţei de la Şoldăneşti să oblige Impuls TV să-i ofere acces la documentele solicitate, iar pe Victor Sofroni, directorul televiziunii, să-l sancţioneze. Chiar dacă completul de judecată a stabilit că solicitarea reclamantului este nefondată: „cele invocate de către recurent sunt alegaţii formale şi pur declarative, fără substrat legal sau factologic” – recent, Alexandru Tinică a depus în instanță altă cerere ”împotriva îngrădirii accesului la informație prin nesoluționarea cererilor de acces la informație de către Impuls TV și directorul acestuia, Victor Sofroni”.
Reporter “C”
Source: cuvintul.md