Politic

Ceartă între Primăria Rezina şi Consiliul Raional

De regulă, ultimele chestiuni din agendele ședințelor consiliilor locale se votează din mers. Ședința recentă a Consiliului Raional Rezina a fost excepție. Ultima chestiune din agendă „Cu privire la solicitarea scutirii de plata chiriei pentru folosirea încăperilor de amplasare a subdiviziunilor Consiliului Raional” a stârnit multă vâlvă.

 

Puţină istorie

În ultimele zile ale lunii decembrie 1977 în partea de sus a orașului Rezina a fost dat în exploatare edificiul  Consiliului Raional Rezina. În rezultatul reformei teritorial-administrative din a. 1999, când au fost desființate raioanele și create județele, clădirea fostului Consiliu Raional a fost transmisă în proprietate Primăriei Rezina. După 4 ani, odată cu revenirea comuniștilor la cârma țării, a avut loc antireforma teritorial-administrativă, adică s-a revenit la vechile entități administrative de nivelul II, raioane. Administrația raionului Rezina a fost redislocată în aceeaşi clădire, dar deja a Primăriei orașului, pentru ce între cele două entităţi s-a încheiat un contract de închiriere în comodat, adică chirie la  cota „zero”. Așa prevedea legislația: încăperile unei instituții de stat se dădeau în chirie altei instituții de stat pe gratis.

 

Mărul discordiei

Din anul trecut clauzele s-au schimbat, încasarea plății de chirie devenind obligatorie. Primarul or. Rezina, Simion Tatarov, a perfectat proiectul contractului de chirie conform noilor cerințe, calculând cuantumul chiriei anuale pentru 448,9m2 (birouri) și 30,2m2 (subsol) în sumă de 76.050,77 lei. Însă administrația raionului refuză să se conformeze cerințelor legii, adică nu dorește să plătească chiria.

 

Argumentele chiriașului (Consiliului Raional)

În preambulul deciziei Consiliului se conţine următoarea argumentare: „În baza art. 879, alin. (1) al Codului Civil nr. 1107 din 06.06.2002 care stipulează că „Dacă bunul este afectat de un viciu, locatarul este eliberat de plata unei părți de chirie proporțional diminuării folosinței bunului. Dreptul de a plăti o chirie redusă încetează când viciul este remediat”. La momentul preluării în locațiune a încăperilor de amplasare a subdiviziunilor Consiliului raional acestea erau afectate de un șir de vicii, iar Consiliul orășenesc n-a depus efort pentru a le înlătura nici până acum, ci doar Consiliul raional Rezina a cheltuit sume semnificative pentru a înlătura unele din ele. la fel în baza art. 880, alin. (1) al aceluiași Cod, care prevede că „Dacă un viciu care diminuează folosința bunului există în momentul încheierii contractului sau apare ulterior dintr-o cauză pentru care este răspunzător locatorul sau dacă acesta este în întârziere în privința obligației sale de a remedia bunul, locatarul poate cere, pe lângă pretențiile sale la o chirie redusă, despăgubiri pentru prejudiciul cauzat”. 

Cu alte cuvinte, dacă primarul vrea plată pentru chirie, apoi dânsul s-ar putea alege cu restituiri de prejudicii și plăți de despăgubire.

 

 Dezbateri  în ședință

Chestiunea propusă spre examinare a generat multe întrebări, sugestii. Au fost propuneri de a reîntoarce Consiliului raional clădirea construită cândva expres pentru această instituţie. Consilierul Victor Lupașcu şi-a chemat colegii la rațiune or, suma de 76 de mii de lei nu este atât de mare pentru bugetul raionului de peste o sută de milioane de lei, dar și primarul ar îndeplini cerințele legii. Primarul Simion Tatarov a dorit să-și argumenteze acțiunile, dar nu a fost prea ascultat și înțeles. Astfel, în semn de protest, el a părăsit sala de ședințe.

 

Decizie dură și ultimativă

Cu două voturi „abținere” decizia în cauză a fost aprobată. Esența deciziei, conform aprecierilor mai multor consilieri, chiar și din cei care au votat-o, este destul de dură și ultimativă. Iată câteva puncte din ea.

1. Se solicită Consiliului orășenesc Rezina scutirea cu 100% a plății de chirie pentru folosirea încăperilor de amplasare a subdiviziunilor Consiliului raional Rezina  (cu excepția plății pentru serviciile comunale și deservire tehnică).

2. Se aduce la cunoștință Consiliului orășenesc Rezina despre retragerea semnăturii președintelui raionului Rezina și a șefilor subdiviziunilor Consiliului raional de pe oricare act (contract, acord, anexă la contract, etc.), referitor la plata chiriei pentru folosirea încăperilor de către subdiviziunile Consiliului raional Rezina.

În continuare Consiliul orăşenesc este preîntâmpinat că, dacă nu se va conforma cerinţelor administraţiei raionului, aceasta îşi rezervă dreptul ca prin judecată să ceară restituirea integrală a mijloacelor financiare folosite la lichidarea viciilor (reparaţia încăperilor luate în folosinţă), dar şi retrocedarea clădirii în proprietatea Consiliului raional Rezina.

Solicitat să comenteze deciza dată, primarul oraşului Rezina, Simion Tatarov, a spus că Primăria procedează astfel în conformitate cu legislaţia în vigoare.

  Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker