Dezbateri publiceE timpul sa fii activ

Sistemul medical din R.Moldova este pregătit pentru scenariul 4 de evoluţie a pandemiei?

După ședința Consiliului Suprem de Securitate din 7 aprilie c. ,președintele Igor Dodon  a declarat, că:

– sistemul medical este pregătit pentru evoluția pandemiei;

– dispunem de personal medical suficient pentru a gestiona zona de vârf a crizei;

– toți medicii, inclusiv cei de familie din sate au fost instruiți pentru a fi pregătiți de scenariul patru de evoluție a bolii.

A amintit despre dublarea salariilor personalului medical implicat în prima linie și testarea cadrelor medicale și să, potrivit estimărilor OMS, autoritățile din Moldova au gestionat corect primele trei scenarii de evoluție a Covid-19

(vezi http://socialistii.md/igor-dodon-astazi-trecem-la-scenariul-patru-al-pandemiei-si-la-acest-moment-suntem-gata-sa-facem-fata-situatiei/)

Dumneavoastră cum comentați aceste declarații?

Igor Munteanu, deputat Platforma DA: De la o vreme, președintele Dodon ne felicită zilnic cu ”starea națiunii”, atribuindu-și un rol neprevăzut de competențele directe ale președintelui într-un regim parlamentar. Observ însă că, la ultima ieșire (în sensul celei mai recente!), I. Dodon a anunțat că ”totul e sub control” și că avem 50.000 de medici, care pot stăvili Covid-19. Cifrele sunt contestate de A. Nemerenco, ex-ministra Sănătății. Ea susține că, în 2018, sistemul de sănătate avea 12 635 medici și 23.971 personal medical cu studii medii speciale. Din totalul scriptic al personalului de 36.000, lucrătorii medicali fac doar 27.000, pentru că restul sunt stomatologi, farmaciști, cadre didactice. Anual, din sistem pleacă cca 1.000, iar 38% din cei 27.000 care rămân în ecuație sunt de vârstă pensionară. Să zicem mai găsim 1.000 studenți, însă oricum cifrele arată doar 12.000 medici și cadre medicale active. Dacă I. Dodon falsifică datele de bază privind personalul medical, oare câtă relevanță pot avea datele cu privire la echipamentul folosit, donațiile primite de RM în ultimele săptămâni, starea pacienților și starea medicilor care îngrijesc pacienții infectați de Covid-19?

Liuba  :  Această declarație este făcută de un om rupt de realitate. În aceste zile de carantină am citit mai multe mesaje ale medicilor, care solicită anonimatul, motivând că li se interzice să vorbească și se tem să nu fie terorizaţi. Avem nevoie să vorbească medicii, fiindcă instituțiile medicale au devenit focare de infecții și probleme. Câți medici avem infectați cu Covid-19 din cauză că nu sunt asiguraţi cu echipamentul şi condiţiile de muncă corespunzătoare? Despre asta Dodon nu pomeneşte. Dragi medici, vorbiți deschis despre toate durerile ca Guvernarea să nu poată motiva că nu le cunoaşte.

Victor :1)Dacă sistemul medical ar fi fost pregătit, nu am fi avut un număr atât de mare de medici infectați, nu ar fi fost atâtea îmbolnăviri în rezultatul adresărilor la instituțiile medicale. 2)A dispune de personal medical suficient, după Dodon, ar însemna că are de unde sacrifica, la fel cum o făcea Stalin, inclusiv în timpul războiului. 3) Instruirea medicilor din sate poate o fi fost, dar aceasta încă nu înseamnă că sunt dotați cu strictul necesar în caz de contact cu bolnavi de Covid-19. 4) Dublarea salariilor pentru medicii din prima linie cred că e puțin, comparativ cu salariile medicilor din statele din vecinătate. Medicii sunt trimiși să lucreze pe un câmp minat, pentru niște salarii simbolice, comparativ cu consecințele posibile.

Andrei :Din februarie tot trâmbițaţi că sistemul medical este gata de pandemie, dar acum constatăm că deja 25% din infectați sunt lucrători medicali. Mâine-poimâine ne trezim că spitalele vor rămâne fără cadre medicale. Cine va avea grijă de pacienţi? Dodon? Chicu? Dumbrăveanu?

Alexandru: Acesta este rezultatul conducerii incompetente a ţării şi a acestui domeniu. Rezina este tranzitată zilnic de un flux continuu de autocamioane încărcate cu fier vechi. Pentru aceştea nu-i carantină. Medicii din Râbniţa nu-s lăsaţi să vină la serviciu la Rezina. În același timp, deservirea pacienților din partea stângă se face în partea dreaptă a Nistrului. Reguli selective?

Ala Mustea: Opoziția, cei care înțelegeți care-i situația în țară, trebuie și să înțelegeți că există o singură cale de a schimba situația – să-i instruiți pe cei mulți, care privesc doar M1 și Prime și-i văd doar pe Dodon, Chicu și Dumbrăveanu cu minciunile lor – ei o să-i voteze și mai departe. Abonați lumea la ziare normale, independente, să citească permanent și să pună mintea în mișcare. Ei nu au de unde ști ce se întâmplă cu adevărat, ei nu-și pun întrebări (pentru că nu dețin informația).

(tv8) Rada Buga, medică, a postat pe facebook copia bonului salarial pe ultima lună cu următoarea informaţie:

salariul lunar de funcție – 3 560 lei, la care se adaugă;

salariu de funcție suplimentar – 2 450 lei;

adaos pentru ore de noapte – 3 600 lei;

adaos pentru înlocuire (a/medicală) – 1 376  lei;

salariu de funcție suplimentar (a/ medicală) -1 988 lei;

salariu de funcție lunar (a/medicală) – 1780  lei;

pentru indice de performanță – 534 lei;

pentru indice de performanță (a/ medicală) – 267 lei;

adaos pentru orele de sărbătoare – 369 lei;

premiu – 2500 de lei;

adaos de 240 de lei pentru activitate în „condiții nocive”.

Din salariul de 18 666 lei, medicului i-au fost reținuți aproape 6100 lei, care s-au repartizat astfel:

 

achitarea salariului – 2 184 lei;

asigurarea medicală – 839 lei;

fondul de pensii – 1120 lei;

impozitul pe venit – 1 764 lei;

sindicatele – 186 lei;

Total – 6100 lei.

Astfel, un medic, care a lucrat în 12 ture de noapte, inclusiv și pentru asistenta medicală, în condiţii nocive, cu tot cu premii, dintr-un salariu calculat de 18666 lei a rămas cu circa 12500 de lei.  

Alexandr : Putin a vizitat pacienții într–un spital cu bolnavii de coronavirus, dar Dodon, “epidemiologul principal” al republicii, ce așteaptă? De ce nu-i urmează exemplul? Cu atât mai mult că el e sigur, că boala nu e periculoasă, „olecuțică ” te furnică prin nas…

Васеа : Vai de capul lui, în medicină se pricepe, minciuni spune în toată ziua, dar de furturile din averea statului tace, nu poate vorbi.

Din partea redacției CUVÂNTUL: Le-am propus în mod direct și la câțiva medici din Rezina să participle la aceste dezbateri, medici care se plângeau că instituțiile în care activează practic nu au fost pregătite pentru pandemie, că în raion se simte un deficit acut de cadre medicale; că o treime din lucrătorii medicali de la spitalul raional Rezina sunt domiciliați în or. Râbnița și după declararea stării de urgență autoritățile de acolo nu le permit să treacă Nistrul; că povestea cu dublarea salariilor este de fapt un PR politic de care nimeni nu știe concret cine, cum și când va benefia etc.  Nici unul nu a dorit să figureze deschis ca participant la aceste dezbateri publice, invocând diverse motive: ni s-a interzis categoric să ieșim în presă; mai vreau să lucrez; cu părerea mea n-o să schimbați sistemul nostru etc.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker