Evenimente

Raionul încearcă să scape de povara garanției pentru SA „Apă-Canal Orhei”

Consiliul Raional (CR) Orhei a adoptat o decizie prin care încearcă să renunțe la garanțiile oferite SA „Apă-Canal Orhei” pentru creditele luate de această întreprindere, transmite radioorhei.info

Potrivit președintelui raionului Tudor Golub, decizia ar trebui  să fie un imbold în plus pentru Ministerul Finanțelor, care să găsească o soluţie situaţiei create după anul 2015, când a fost modificată Legea finanțelor publice locale. De atunci, primăriile au relații directe cu bugetul de stat, dar nu prin intermediul consiliilor raionale, însă garanţiile pentru creditele mai vechi aşa şi au rămas pe seama raioanelor.

Autorităţile raionale nu au nicio pârghie de influenţă asupra SA „Apă-Canal Orhei”, care este fondată de Consiliul Municipal Orhei, dar din cauza neachitării creditelor de către întreprindere CR nu poate obţine alte credite, a remarcat Golub. Demnitarul a mai opinat că se creează impresia că administraţia Regiei „Apă-Canal” nu mai dorește să comunice cu autoritățile raionale, iar întreprinderea este dusă intenționat la faliment.

Oleg Vasilcan, care este atât consilier raional, cât şi consilier municipal, a declarat că în prezent Curtea de Conturi efectuează un audit la „Apă-Canal Orhei” şi în curând ar putea fi scoase la iveală neajunsurile care înrăutăţesc situația financiară a întreprinderii. Vasilcan s-a referit în context și la  compensarea parțială a tarifului pentru consumatorii casnici.

În cadrul ședinței, s-a menţionat că situația întreprinderii degradează – în anul trecut la Regia „Apă-Canal Orhei” s-a înregistrat un decalaj negativ, între cheltuieli şi venituri, în sumă de cca 1 milion de lei.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker