Apropo

Criză nu doar pandemică

De la începutul declarării stării de urgență, pe rețelele sociale caut interviuri cu experți și specialiști în medicină or, doar de la ei poți afla ce se întâmplă cu adevărat în republică, nu şi de la autorităţi. 

Cu regret, asemenea publicații sunt prea puține. A fost un interviu cu Ala Nemerenco, ex-ministra Sănătății în Guvernul Sandu care, nu știu de ce, nu mai este invitată la emisiuni. În schimb președintele Dodon și premierul Chicu sunt omniprezenți pe sticlă, scandalizând lumea cu declarațiile lor controversate, secundaţi de Viorica Dumbrăveanu, minisitra Sănătății, cu informațiile ei statistice seci. 

În mai multe țări din jurul nostru încep să-și dea seama că antrenarea neprofesioniștilor în gestionarea unor asemenea situații de criză este nu numai păguboasă, dar criminală. În România s-au orientat repede, numindu-l secretar de stat pe Rayed Arafat, expert în medicina catastrofelor. La Chișinău, nu i-au ajuns mintea să numească în Comisia pentru stări excepționale măcar un medic epidemiolog. În România numai în 24 de ore, la Suceava, o echipă din patru militari, preluând managementul medical și operaţional la spitalul județean, au decontaminat și dezinfectat spitalul, orașul, echipe speciale distribuie pachete cu produse alimentare și de igienă. Aproape 2000 de militari cu peste 500 de vehicule sunt prezenți la frontiere, alții distribuie pachete cu alimente în satele greu accesibile din munți. La noi, Alexandru Pânzari, ajuns ”ministru de război”, a scos vehicule cu mitraliere pe străzile Chișinăului să bage frica în oameni. Asta în loc ca specialiștii în domeniul protecției chimice și medicii-ofițeri în rezervă să fie solicitați să se implice în combaterea pandemiei.

Dar cel mai scârbos s-au comportat autoritățile de la Chișinău cu cetățenii noștri blocați în aeroporturile din străinătate. Igor Dodon, care încearcă să se dea drept părinte grijuliu al neamului, tot mai des își scoate masca: ”Dar ce, diaspora tocmai acum și-a adus aminte de țară?”.           

Clica ajunsă în împrejurări obscure la putere nici nu a încercat să intre în problemele miilor de concetățeni, care din cauza pandemiei s-au pomenit în stradă fără casă și fără masă. Tatiana Nogailâc, o moldoveancă stabilită de mai mulți ani la Roma, a ţinut să facă un pic de lumină: „La moment, în Italia sunt în jur de 128 000 de moldoveni care au reședință, muncesc și sunt ocrotiți de sistemul medical italian. Vreau să spun celor de acasă că cei care doresc să se întoarcă în țară sunt migranți sezonieri, care vin aici cu pașaportul biometric, stau 90 de zile și se întorc în Moldova. Sunt şi multe femei pensionare, care au venit să-și facă niște acte în Italia. Sunt femei bolnave de cancer, diabet zaharat, cu dizabilități grave, studenți, turiști, rudele noastre care au venit în ospeție, mame care au copii în țară, părinți bolnavi, persoane care au rămas în stradă pentru că mulți bătrâni de care îngrijeau au decedat”, a spus moldoveanca stabilită la Roma.

În ceea ce privește impunerea cetățenilor blocați peste hotare de a procura poliță medicală, Tatiana Nogailâc a îndemnat autoritățile de la Chișinău să citească Constituția: „Ei înțeleg că toți suntem cetățeni ai acestei țări. Și dacă dl Dodon și-a creat o comisie, să-și ridice fundurile de pe scaune și să înceapă a munci pentru acești oameni care au ajuns în stradă. Noi, cei care suntem aici de mulți ani, care avem muncă și casă, nu venim să vă invadăm… Explicați-le celor de acasă să nu ne urască, fiindcă remitențele noastre, chiar dacă au mers la consum, acesta a creat alte intrări în haznaua statului. Nu noi cerem să venim acasă, ajutați-i pe cei mai triști ca noi”, a mai spus Tatiana Nogailâc.

Apropo, guvernanții de la Chișinău, la o adică, ar putea învăța multe lucruri utile dacă ar fi mai atenți la practicile de gestionare a situațiilor de criză de către unele autorități publice locale, instituții medicale. Primarii, asistenții sociali, medicii de la centrele de sănătate din mediul rural luptă cu pandemia. Iată doar câteva exemple. Oxana Guzun, primara de Mândrești, raionul Telenești și Valentina Buzu, primara de Peresecina, Orhei, aflate la primul mandat, care până la asta au activat ca secretare ale Consiliilor Locale, ajutate de agenții economici locali, folosind rețelele sociale, au mobilizat lumea să facă voluntariat spre a-i ajuta pe vârstnici, au organizat dezinfectarea localităților, monitorizează în permanenţă persoanele întoarse acasă cum respectă condiţiile de autoizolare. Dumnealor gestionează cele mai mari sate din regiune – Peresecina cu 8000, iar Mândrești – cu 5000 de locuitori. Vadim Lelic, primarul de Telenești, între primii a dispus dezinfectarea străzilor și a intrărilor în blocuri, locurilor de joacă, altor locuri publice. Primarul de Leușeni Valeriu Lazarenco a procurat o stropitoare din banii săi și o folosește pentru nevoile satului.

Exemplele de acest gen alimentează speranța că în R.Moldova încă nu-i totul pierdut. Sper ca Moldova să scape de această clasă politică incompetentă, coruptă, răutăcioasă, iar în locul ei la cârma țării să vină oameni competenți, onești, integri, capabili să scoată țara din mocirla politică, economică și socială.

  Ion Cernei                                                                                

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker