Uncategorized

Medic din Glodeni: „Spitalul practic este închis. Cadrele medicale s-au testat cu plată, ca să afle că sunt pozitive la COVID-19”

Spitalul raional din Glodeni care acum o săptămână nu înregistra niciun caz de infectare cu noul coronavirus, de luni este practic închis, după ce s-a constatat că aproape toate cadrele medicale fie sunt confirmate pozitiv la COVID-19, fie sunt în carantină, după ce au contactat cu pacienți sau colegi infectați. Numărul  mare de infectați printre lucrătorii medicali s-a confirmat după ce medicii au făcut testele cu plată la laboratoare private. Aceasta, pentru că autoritățile testează doar persoanele care prezintă simptome clare de infectare cu coronavirus. Duminică autoritățile au anunțat că la Glodeni sunt infectate cu noul tip de coronavirus 11 cadre medicale, dar nu au dat alte detalii.

„Săptămâna trecută noi nu înregistram niciun caz de COVID-19 în raion. Însă la un moment dat, două asistente din secția de terapie au manifestat niște semne clinice ale bolii. Aceleași semne le-a manifestat și o pacientă din aceeași secție, manifesta aproximativ aceleași simptome. Noi am anunțat Serviciul 112 și toate au fost luate la Bălți, ca fiind suspecte. Acolo au fost depistate pozitiv la Sars-Cov-2”, spune medicul epidemiolog al Spitalului din Glodeni, Tudor Lupașcu, într-un interviu pentru portalul Sanatateinfo.md.

„Deja în spital noi am început să luăm toate măsurile, să identificăm toți contacții – lucrători medicali și pacienți. Din păcate, probabil din insuficiență de teste, sunt testați la COVID-19 doar cei cu simptome. Din acest motiv, unii dintre medicii noștri, fiind conștienți de faptul că au intrat în contact cu pacienții, au făcut teste cu plată. Vreo 8 lucrători medicali s-au testat și astfel au fost depistați vineri 3, sâmbătă încă 2 și ieri încă 6, deci 11. Sunt medici și asistenți medicali”, precizează medicul.

În cadrul instituției au mai fost confirmați cu COVID-19 și pacienți, care au stat în secția terapie. Pentru că secția a fost închisă, ei au fost externați și duși, cu ambulanța, la domiciliu, aflându-se acum sub supravegherea medicilor de familie.

Medicul presupune că infecția a fost luată de la pacienți din secția de terapie, internați înainte să fie declarată starea de urgență sau de la o asistetă medicală care s-a tratat acasă de infecții virale: „Nu este exclus că sursa vine din secția terapie. Știți cum oamenii noștri nu spun că au avut contact cu cineva infectat sau poate nici nu știau despre acest lucru, pentru că infecția e deja cu transmitere locală și pe oricine întâlnești poate fi o sursă de infecție. A doua variantă, pe care o luăm în calcul, este că infecția ar fi putut fi adusă în spital de către o asistentă medicală, care înainte de ultimele 2-3 gărzi, a fost în concediu de boală 2 săptămâni. Ea s-a tratat de infecție respiratorie acută și, deci, nu era suspectată la COVID-19. Nu excludem că putea să se infecteze și după ce s-a tratat de infecția respiratorie acută. Fiind asistentă medicală putea infecta și pacienții, și personalul. A treia variantă este că șefa de secție ar fi fost infectată, pentru că ea a fost găsită pozitiv la COVID-19, și a transmis virusul și altora. Aceste trei cazuri au avut loc în intervalul de timp 23-31 martie. Prin urmare, putem doar presupune că cineva dintre ele a fost sursa. Să arătăm cu degetul, nu putem. Ori e de la pacient, ori de la șefa secției terapie, care l-a infectat pe soț, acesta la rândul său a lucrat în chirurgie, reanimatologul a făcut și el gărzi. Deci, oamenii umblă dintr-o secție în alta, lucrează. În spital e foarte ușor să creezi un focar natural de infecție”.

„Noi deja intrăm în scenariul 4, când spitalele de la Chișinău și cele regionale nu reușesc să facă față fluxului de pacienți. La noi deja sunt pacienți suspectați la COVID-19. Ei stau în secția de boli cronice, iar în infecțioase sunt pacienți cu semnele bolii și tot acolo sunt investigați”, spune Tudor Lupașcu pentru SanatateInfo.

Sursa: anticoruptie.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker