Uncategorized

PSRM: „Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de tot poporul”

Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de tot poporul. Este poziția exprimată de PSRM după ce mai mulți politicieni au venit cu opinii referitor la schimbarea metodei de alegere a șefului statului.

„PSRM rămâne ferm pe poziția sa exprimată și promovată anterior. Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de către tot poporul”, se arată într-un comunicat al PSRM.

Declarația vine după ce și alți politicieni s-au expus pe marginea unei posibile schimbări a procedurii de alegere a șefului statului.

La finele săptămânii trecute, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, propunea drept alternativă a anulării alegerilor prezidențiale, alegerea șefului statului în Parlament.

„Sunt convins că va fi imposibil să avem o campanie electorală normală pe fundalul nenorocirilor care ne așteaptă. De aceea propun sa discutam nu despre amânarea acestor alegeri, ci despre revenirea la alegerea președintelui în Parlament”, scria Diacov pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, democratul a șters postarea. Gestul a fost comentat de liderul PDM, Pavel Filip:„Eu am spus că e părerea lui, nu a partidului. Am spus că în această perioadă este inoportun să pornim discuții la acest subiect”.

Liderul PDM a ezitat să spună tranșant dacă ar susține sau nu inițiativa ca șeful statului să fie ales de Parlament.

Între timp, șeful statului Igor Dodon a venit cu propunerea ca în țară, temporar, să nu se mai discute despre politică. Șeful statului a făcut un apel către oponenții săi și s-a referit, inclusiv, și la alegerile prezidențiale care trebuie să aibă loc în această toamnă. Dodon a presupus că „nu-i interesează acum pe cetățenii R. Moldova când vor fi alegerile, cum vom alege, pe cine vom alege”.

Amintim că până în 2016 președintele statului era ales de Legislativ. Procedura a fost schimbată la inițiativa PLDM, prin hotărârea Curții Constituționale. Pentru a reveni la vechile prevederi este nevoie de modificarea Constituției prin votul a 2/3 din parlamentari, adică 67 de aprobări.

Sursa: agora.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker