Uncategorized

Scrisoarea unui medic din Moldova: „Mă urăsc pe mine și acest sistem care ne-a creat. Suntem fricoși, nu avem nici demnitate profesională, nici națională”

Redacția Sănătate INFO continuă să primească scrisori de la oamenii din sistemul Sănătății. Astăzi publicăm o scrisoare primită ca urmare a apelului nostru de a menționa care sunt cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate. Autorul a solicitat să rămână anonim. Iată scrisoarea editată, dar găsiți și originalul, atașat la finalul textului:

Demult am vrut să scriu despre nelegiuirile din sistemul sănătății, dar trebuie să recunoaștem: suntem fricoși, pe undeva indiferenți, pe unde complici la tot ce se petrece. Mă urăsc pe mine și tot acest sistem care ne-a creat… Dar să luăm totul în ordine cuvenită:

Suntem o familie de medici. Eu lucrez la un spital republican, plus mai am cumul la o catedră din USMF „Nicolae Testemițanu”, soția e medic la un spital municipal, avem 2 copii dintre care unul student (slavă Domnului, nu la Medicină), locuim în 2 odăi (modest după criteriile de azi). Nu pot să divulg mai mult despre mine, iarăși din frica că o sa fiu dat afară sau cel puțin o să fiu arătat cu degetul la fiecare colț, o să se uite la mine ca la o cioară albă și de asta mă urăsc singur pe mine. Fiind că repet, suntem fricoși, avem ce pierde. Nu avem demnitate, nici profesională, nici națională.

Ultimele arestări din sistemul sănătății și reacția autorităților arată încă o dată cât de putred este acest sistem, creat și întreținut de mai marii noștri. Pentru nimeni nu-i un secret că companiile farmaceutice (co)interesează medicii pentru a prescrie medicamente de ale lor. După aceasta vin cu plicul, cei 200 lei despre care se amintește în dialogul publicat între medic și reprezentantul companiei farmaceutice. Vă felicit, domnilor guvernanți! Ați dat Iovitura!  Criminalii au fost prinși și închiși.

Aici mă întreb pe mine și pe voi toți, colegii mei- oare cei 200-1.000 lei primiți de la farmaciști cu rușine și umilință este criminalul din sistem??? Oare voi toți nu știți cine strânge „smântâna de pe oale”? Nu știți cine primește lunar mii de dolari de la firme pentru promovarea medicamentelor? Cine pleacă la conferințe internaționale și la odihnă de lux din contul firmelor farmaceutice?? Șefii de catedre primesc, ei sunt sponsorizați cu mii de euro pentru participare la congrese, ori nu cred ca vreo unul poate pune mâna în foc să zică că a achitat personal participarea la un congres internațional. Tot ei primesc bani pentru odihnă cu familia în hoteluri de lux. Despre asta toți știm, dar tăcem, pentru că avem și noi osul nostru aruncat pentru ros.

Unii demult au înțeles că succesul în viață înseamnă să devii cumva șef de catedră. Nu degeaba avem la USMF soți și soții, ambii șefi de catedre sau profesori, părinții, copiii – profesori, nănașii și finii, știu ei unde e binele.

Dacă să examinați minuțios conducerea USMF veți vedea că toți sunt legați prin ceva între ei! Și aici mama la toate relele e USMF în frunte cu rectorul. Degrabă o să fie 30 de ani de când stă în fruntea Universității și a adus-o de râsul lumii. De aici tot trâmbițăm că diploma e recunoscută, că avem studenți străini (deja mai mulți decât locali), că toți oaspeții sunt străini.

Organizația Mondială a Sănătății laudă universitatea, dar de fapt totul e putred, șefii de catedre și profesii au asigurat cel mai mare business – ore, studenți, medici la reciclare, cabinete enorme în spitale, primiri private în spital din contul statului cu banii în buzunar (pe când grupele de studenți se ocupă pe coridoare), angajați la spitalele private, soții, soțiile, copiii, finii lor ocupă cele mai prestigioase, bine plătite locuri, cu sute de articole scrise care nu costă niciun bănuț (că la noi demult nu se mai face știință), cu mașini de lux și case de sute de mii de euro, cu sponsorizări de firme farmaceutice și de tehnică medicală. Nimeni nu poate fi angajat la USMF fără loialitatea personală a rectorului! Toți am trecut prin aceasta.

Niște concursuri la funcțiile vacante mimate, oricum nici nu îndrăznește nimeni să depună vreun dosar la șef de catedră sau departament fără să aibă învoirea rectorului. De aceea și avem persoane respectate, de 70 – 80 ani în fruntea catedrelor, care îi sunt loiali și susțin toate nelegiuirile din universitate. Cred că organizația de peste drum de USMF (CNA) știe foarte bine ce se petrece acolo, sau nu?

În sistemul nostru de sănătate apogeul mitei, intereselor și corupției sunt nu medicii, ci șefii de catedre, șefii de spitale, șefii de secții etc, care foarte rar sunt depistați, dar dacă sunt – nu se întâmplă nimic. Aici vreau să-l întreb pe domnul prim-ministru, care vrea dosare penale pentru angajații din sănătate: De ce domnule prim-ministru același fost director de la Spitalul Republican a stat bine și stă și acum? De ce medicii șefi și cei din industria utilajelor medicale, acei care au fost arestați în „cel mai mare dosar de corupție” sunt în funcții și toți bine merci la libertate? De ce fostul director de la CNAM, care a fost implicat în furtul miliardului este în Guvern lângă dumneata?

Cei care iau în plic 200 lei o fac din nevoie. Ne dați niște salarii mizere pentru responsabilitatea care o avem și față de cât se cere de la noi. Și asta pentru a ne avea la cherem în caz că trebuie de arătat că Guvernul luptă cu corupția! Cică anul trecut au mărit salariile la personalul medical. Nu zic, primim mai mult ca înainte, salariile sunt mai echitabile, dar oricum sunt foarte mici și umilitoare! La USMF, dacă nu ești angajat de bază, ești plătit mai puțin decât o servitoare.

Faceți ceva, domnule prim-ministru, nu doar să cereți dosare penale. Om fi noi lași, cu musca pe căciulă, dar ne vreți voi, cei de la guvernare, ne formează USMF. Cred că vă este convenabil să aveți o armată de suspecți, supuși și fricoși? Dar să știți că nu suntem proști, totul vedem și înțelegem.  Și acum ultima picătură e reacția secretarului de stat B. Gîlca la arestul medicilor, care a scris că: „Acele persoane care acceptă această corupere sunt complice, au probleme de integritate și sunt impurități în sistemul de sănătate”.  Acum, (ne)stimate domnule secretar, după ce ne-ați numit pe toți cu probleme de integritate și „impurități” vreau să vă întreb: Dumneavoastră nu faceți parte tot dintre noi? Ori noi nu știm cine sunteți? Vreți să fiți primul care aruncă piatra în cei care au luat 200 lei? Ori nu știți că toți iau? Începând de sus? Ori când erați director de laborator nu dădeați în plic la medici pentru că vă îndreptam la analize? Dacă noi toți suntem impurități, atunci de la impuritate auzim! Că până a ajunge un medic să prescrie tratament și să primească 200 lei în plic mai întâi îi trimite la laborator privat dumneavoastră. De altfel, nu mai existau atâtea laboratoare private care o duc foarte bine!

În final – chiar dacă mă simt mai bine că am scris asta, oricum sunt fricos, de asta am să plec. Mesajul acesta nu este pentru a justifica corupția mai „mică” față de corupția mai „mare”. Toți trebuie să fie egali în fața legii! Personalul medical trebuie să aibă salarii decente, să nu fie nevoit să cerșească pe la firme farmaceutice pacienți! Credeam că ceva se va schimba, dar de acum nu mai cred. Nu eram gata să încep totul de la început, dar acum am hotărât cu soția că vom găsi puteri, vom împrospăta cunoștințele și plecăm. Nu mai avem nimic de pierdut în sistemul nostru de sănătate. Și asta nu e doar părerea mea, mulți colegi, care tot nu pot ridica ochii din pământ de rușine și lașitate – toți vor să plece. Să înceapă de la început, cu conștiința curată, undeva unde n-o sa fie „zeitățile veșnice” de la USMF, corupția din spitale și indiferența din țară!

NOTĂ: Redacția Sănătate INFO va reveni cu poziția persoanelor vizate!

Sursa:http://sanatateinfo.md/News/Item/7511

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker