Uncategorized

Ala Nimerenco: „Un punct de vedere, în nesfârșita dilemă – purtăm sau nu măști.”

Noi, medicii, dintotdeauna, în sezonul de toamnă-iarnă am purtat măști. Această măsură ne proteja. De orice virus, microb, bacil, coc și alți oaspeți nepoftiți, pe care i-am fi putut împrumuta pe cale aeriană de la pacienții noștri care strănutau, tușeau și respirau greu, la o distanță mică de noi.

Anul acesta ne-am confruntat în regiune cu o infecție nouă, prea puțin cunoscută și studiată – COVID19. Atunci, când nu poposise încă pe aci, noi, medicii, ne mențineam de poziția clasică – poartă măști personalul medical și cei bolnavi, cei sănătoși – nu.

Porțile de intrare pentru coronavirus sunt mucoasele gurii, nasului și ochilor. Virusul nu poate intra prin piele, deoarece receptorii de care ei se lipesc, se găsesc doar în mucoase, nu și în piele, care e o barieră, și ajunși pe ea, virușii pot fi spălați ușor cu apă și săpun.

În infecția cu coronavirus în comparație cu gripa, măștile asigură o protecție mai mică, deoarece COVID19 are o dimensiune maximă de 0,12 microni, iar masca chirurgicală permite trecerea particulelor de până la 2 microni. Însă a purta mască este mai bine decât să nu ai nicio protecție. Unele studii recente demonstrează că masca poate reduce riscul de infectare cu 50%.

În mai multe țări purtarea măștilor a fost una din măsurile obligatorii și nu se putea să părăsești domiciliul fără mască. Este una din cele 4 măsuri de bază care au ajutat țările vecine Chinei să țină epidemia sub control – Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong, Mongolia, Vietnam.

Câteva zile în urmă și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar și celor artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus, doar că cele chirurgicale trebuie să fie rezervate prioritar personalului medical. Schimbarea opiniei vine după ce multă vreme măștile au fost considerate utile doar pentru cei care au luat deja virusul, nu și pentru publicul extins.

Masca împiedică răspândirea bolii prin tuse, strănut și respirație. Deoarece țările asiatice au avut mai multe experiențe (SARS, MERS), purtarea măștilor în acele regiuni a devenit un comportament obișnuit. Nu și în Europa. Dar totul se învață. Adesea din mers. De ex. SUA a anunțat că atunci când ies în public, americanii trebuie să-și acopere gura și nasul, deși cerința de bază e să rămână cât mai mult în izolare. În Franța ministerul sănătății a încurajat oficial purtarea măștilor, dar că nu înlocuiește comportamentele „barieră”, așa ca spălatul mâinilor și distanța socială.

Doar la noi, cu regret, trenul se mișcă-ncet de tot, iar uneori merge chiar de-a îndoaselea, și ministerul se lasă așteptat să vină cu o reacție, ba chiar prin declarații la nivel înalt, se susține contrariul. Să ne mai mirăm că lucrurile merg prost?

Dragi cetățeni, purtați măști când ieșiți în spațiul public. De care vă plac. Chirurgicale, din tifon, cu picățele sau inimioare și aveți grijă de igiena lor. Chiar dacă nu asigură 100% de protecție, vă încurajez să le purtați!

Multă sănătate tuturora!
Și nu uităm să #stămacasă

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker