Investigații

Dezvăluiri: Cum s-au infectat cei 7 medici de la Spitalul de Psihiatrie

Șase medici din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie au fost diagnosticați cu noul virus COVID-19, iar o secție din cadrul instituției a fost pusă în carantină. În timp ce autoritățile susțin că medicii nu s-ar fi infectat de la pacienți, surse din cadrul instituției, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, spun că în spital au fost pacienți cu simptome cărora le-a fost recomandată testarea, însă epidemiologul instituției, la indicatia conducerii, ar fi refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că aceștia nu ar întruni toți indicii de testare.

„Este vorba de transmitere locală sau comunitară. Ca exemplu, avem un spital în municipiul Chișinău, Spitalul de psihiatrie, unde noi nu avem la momentul actual pacienți cu COVID-19, dar avem infectarea personalului medical”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la 31 martie în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Informația a fost confirmată ulterior și de premierul Chicu, însă autoritățile nu au făcut publice alte informații despre cum a fost posibilă infectarea medicilor, dar și dacă au existat cazuri suspecte printre pacienți.

Informația despre numărul medicilor infectați cu noul virus ne-a fost comunicat de serviciul de presă al Ministerului Sănătății, dar și de vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, care nu a vrut însă să ne ofere prea multe detalii.

Surse din cadrul instituției ne-au comunicat însă că administrația spitalului susține că nu are bolnavi suspectați de infectare cu COVID-19 în condiții în care, de fapt, niciunul dintre pacienți nu a fost testat, deși a prezentat simptome.

„Mai multor bolnavi care prezentau simptome vădite de COVID-19, li s-a făcut în scris, în fișa lor medicală recomandare de a fi testați (aceste lucruri sunt scrise în fișele lor medicale și pot fi verificate), însă epidemiologul spitalului, la indicația conducerii, a refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că nu întrunesc toți indicii de testare, adică că ei (bolnavii psihic) AU SPUS că ei nu au avut contact cu cineva venit de peste hotare sau cu cineva infectat. Cum poți să te bazezi pe cuvintele lor, mai ales dacă a fost recomandare scrisă de la medic de a fi testați? Până în ziua de azi Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie nu a testat niciun bolnav, susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe (aberați profunde, atât timp cât acești bolnavi sunt aduși și internați cu regularitate, aduși din diferite medii sociale, care au contactat cu diferiți oameni). Menționez că la momentul în care li s-a prescris bolnavilor care prezentau simptome testarea la COVID-19, încă nimeni din lucrători nu era testat pozitiv și încă nimeni nu prezenta simptome”, ne-a dezvăluit sursa.

Aceasta ne-a mai comunicat că unul dintre bolnavii tratați și eliberați din spital, la scurt timp după ce a ajuns acasă, a fost diagnosticat cu COVID-19: „Spitalul Clinic de Psihiatrie nu a intrat în carantină totală chiar dacă mai mulți medici au fost diagnosticați pozitiv. Au băgat doar o singură secție în carantină. În rest, Spitalul funcționează în regim normal și lucrătorii sunt încurajați să lucreze cum lucrau. Țin să menționez că lucrătorii spitalului sunt extrem de slab echipați: cu mănuși normale și cu măști confecționate in cadrul spitalului”.

„O să mă întrebați poate care ar fi motivul de ascundere și mușamalizare a acestor cazuri? Motivul e simplu-banii. În cazul în care spitalul intră în carantină totala, nu va mai fi posibilă internarea vreunui bolnav pe timpul carantinei, respectiv spitalul nu își va face numărul de bolnavi prognozați anual pentru care a primit o X sumă de bani. Cum poți să pui în pericol viața și sănătatea propriului personal medical și apoi să îi acuzi pe absolut toți că au contactat virusul în alta parte (când asta nu este adevărat)?”, ne-a mai comunicat sursa care vrea să își păstreze anonimatul.

Am încercat să obținem o reacție la aceste informații, însă conducerea Spitalului Clinic Republican nu a fost foarte deschisă pentru a ne oferi detalii.

„Spitalul nostru se ocupă numai cu tratamentul bolilor psihice. Cercetarea epidemiologică a proceselor în focar e de competența Centrului de Sănătate Publică Chișinău. Toate întrebările le adresați acolo”, ne-a spus vicedirectorul Iurie Pavlov, deși întrebările noastre țineau de situația din spital, despre care conducerea trebuie să cunoască.

Am întrebat de ce pacienții nu au fost testați, deși semnalau simptome, însă Pavlov a declarat că nu dispune de așa informații.

Premierul Ion Chicu a declarat la 1 aprilie în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” că deja 84 de angajați din sistemul medical au fost diagnosticați cu COVID-19. Totodată, în R. Moldova a fost deja înregistrat primul deces al unui medic din cauza noului tip de coronavirus.

Sursa: zdg.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker