E timpul sa fii activSesizează o problemă

Paștele pe timp de coronavirus

În plină pandemie, oamenii noştri cer: „Deschideţi bisericile de Înviere!”, îşi actualizează pe fb fotografia de profil cu acest slogan. Cu toate interdicţiile, argumentele şi ameninţările, dacă situaţia va fi lăsată aşa cum este, sute, mii de cetăţeni îşi vor lua coşul în noaptea de Paşti şi vor merge în curţile bisericilor sau măcar sub gard. Chiar nu există şi alte metode de a sărbători anul acesta Învierea Domnului şi a nu complica situaţia mai mult decât dramatică în care ne aflăm?

Obosiți, speriați de molima care a dat peste omenire, în parte sărăciți din cauză că mulți nu merg la locurile de muncă și deci au rămas fără bani, așteptăm să vedem ce vor hotărî autoritățile statului și cele bisericești. Problema e cum să facem așa, ca și măsurile de precauție să fie respectate, și fiecare să ne putem bucura nu numai de hrana materială, dar și de cea spirituală. Din internet am spicuit mai multe variante la care trebuie să ne gândim din timp, să chibzuim și să ne pregătim.

  1. Credincioșii să meargă la biserică așa ca mai înainte, dar să stea la distanță de cel puțin 1 metru unul de altul. Poliția să supravegheze ca toți să respecte distanța socială, să poarte măști. Dar majoritatea numaidecât se vor repezi să se ierte unii cu alții, să dea mâna, să schimbe câteva cuvinte cu nănașa, fina, sora, cumnata cu care nu s-au văzut demult.
  2. Preoții să sfințească anafură și, ajutați de 2-3 credincioși, sub supravegherea unui lucrător medical și sectoristului, echipați cu măști și mănuși, să pună în pachețele, să lege pachețelele și să meargă din poartă în poartă să le lase credincioşilor, iar la oraș, în blocuri – să le prindă de mânerul ușii. Aici ar trebui 2-3 voluntari cu automobilele proprii și, desigur, tot cu respectarea tuturor măsurilor de carantină.
  3. Credincioșii să-și scoată coșul cu merinde la poartă și preotul să meargă să le sfințească. În acest caz tot ar trebui vreo 2 voluntari cu automobilele proprii, în care să ducă agheasma, căci e nevoie de o cantitate mare. Problema apare la orașe, unde ar trebui să fie mobilizați mai mulți polițiști, care să supravegheze ca locatarii din blocuri, ieșiți în stradă, să respecte distanța socială și să fie obligați să poarte măști.

Apropo, anume aşa se va proceda într-o comună din România – Dângeni din judeţul Botoşani. Primarul vrea să le pună la dispoziție parohiilor din localitate aparatură de sonorizare performantă pentru ca preoții să poată susține slujba din noaptea de Înviere, astfel încât toți creștinii să o poată asculta din curtea casei lor, să simtă și să trăiască Sărbătorile Pascale, chiar dacă vor trebui să stea acasă fără să se deplaseze la biserici. Angajații de la Primărie și voluntari vor trece pe la fiecare gospodărie pentru a duce candele cu lumină, dar și anafură, pască sfințită, ouă roșii și iepurași de ciocolată pregătite de primărie împreună cu sponsorii, iar preoţii se vor deplasa cu maşini puse la dispoziţie de primărie şi vor sfinţi merindele aşezate de credincioşi la fiecare poartă.

Suntem siguri că vor fi existând și alte variante. E nevoie ca autoritățile să stabilească mai operativ modalitatea și regulile, să le anunțe din timp și să dovedească să se pregătească așa cum se cuvine, dar nu cum se întâmplă la noi de obicei, în ultimul moment și se comit o sumedenie de greșeli, căci acum acestea ar putea să ne coste foarte scump.

 

Iată ce mesaj plin de iubire şi grijă a postat pe reţelele sociale părintele Marian Boldescu, protopopul raionului Teleneşti:

„Apel către enoriașii și locuitorii comunei Sărătenii Vechi, r. Telenești.

Iubiţi fraţi şi surori! Se apropie sfintele sărbători: Bunavestirea Maicii Domnului, Floriile, Învierea Domnului şi apoi Paștele Blajinilor. În urma situaţiei create, cel mai probabil, slujbele de Bunavestire și Florii se vor petrece cu ușile închise, fără prezența dumneavoastră.

Ce ține de Înviere și Paștele Blajinilor, nadăjduim că autoritățile vor găsi o soluție pentru a aduce bucurie acestui popor binecredincios, pentru care ultima nădejde a rămas Dumnezeu. … În legătură cu aceasta, indiferent cum se va desfășura slujba în noaptea de Înviere, vin cu îndemnul, pentru cei care doriți, să transmiteți în timpul săptămânii pomelnicile dumneavoastră. Puteți scrie slujbe pentru Paște, la vii și adormiţi, ridicări, să aprindeți policandru etc.

Ce ține de slujba pomenirii celor adormiţi în ziua de Blajini, la fel, vă propun să transmiteți la biserică, prin orice modalitate, pomelnicul cu numele răposaților, iar în ziua de Blajini, după ce se vor pomeni adormiţii, eu voi trece prin tot cimitirul și voi sfinți fiecare mormânt. Adică, va avea loc aceeași slujbă ca în fiecare an, dar fără prezența dumneavoastră.

Având în vedere situația cu care se confruntă atât ţara noastră cât și lumea întreagă, vă îndemn să ne comportăm calm, cumpătat, să nu ne îngrijorăm peste măsură. Ceea ce a îngăduit Dumnezeu să folosim spre mântuirea noastră. Adevăratul creştin nu se tulbură, ci merge înainte cu nădejde la Hristos Cel Înviat. Să înţelegem că Dumnezeu e mult mai mare decât un virus. Vă mulțumesc pentru sprijin, înțelegere şi rugăciuni! Preotul și părintele vostru al tuturor, Marian”.

 

Solicitat de CUVÂNTUL, părintele Igor Cojocaru, protopopul raionului Rezina, ne-a relatat:

„În zilele următoare va avea loc o întrevedere a Sinodului Bisericii cu conducerea statului, unde se va decide cum vom sluji. La sigur vă pot zice că slujba de Paști, dar și sfințirea bucatelor se va face, la fel și pomenirea morților de Paștele Blajinilor. Dar modalităţile cum vor avea loc toate acestea încă urmează să fie stabilite, în dependenţă de faptul cum va evolua pandemia în umătoarele săptămâni.

În opinia mea există vreo 2 variante sigure de realizare a acestor acţiuni cu respectarea condiţiilor impuse de criza pandemică. De exemplu, în Rezina, câte un membru al familiei ar putea ieşi la strada centrală, respectând distanţa socială, şi preoţii ar trece şi ar sfinţi bucatele. La fel s-ar putea proceda şi în unele sate. Dar aceste modalităţi trebuie discutate cu Comisia pentru situaţii excepţionale, care urmează să le aprobe.

Părerea mea este că noi trebuie să oficiem toate slujbele pascale, dar ele la sigur nu vor fi oficiate ca în alţi ani, ci în condiţii noi, cu respectarea întocmai a măsurilor de precauție pentru toți cetățenii.

Vreau să mai menţionez că până acum, în raionul Rezina noi, slujitorii bisericii, am respectat întocmai regulile impuse de Comisia naţională pentru starea de urgenţă, reuşind să ţinem situaţia sub control. Ne vom strădui ca şi în continuare să nu apară probleme”, ne-a spus părintele protopop Igor Cojocaru.

Reporter „C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker