E timpul sa fii activRĂSPUNSUL UNIUNII EUROPENE LA PANDEMIA COVID-19

Răspunsul Uniunii Europene la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic

Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova 

Ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus, Comisia Europeană este alături de țările Parteneriatului Estic și a realocat 140 milioane EURO pentru cele mai imediate nevoi, inclusiv pentru Republica Moldova. În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 milioane EURO în toată regiunea pentru a contribui la atenuarea impactului socioeconomic al crizei provocate de coronavirus.

Comisarul pentru negocieri de vecinătate și extindere Olivér Várhelyi a declarat: „Sunt vremuri foarte dificile nu numai pentru UE, ci și pentru țările partenere, precum Moldova. Trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai. Pachetul de astăzi răspunde atât nevoilor imediate ale sistemelor de sănătate, cât și nevoilor pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile ale societății și pentru întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări”.

Răspunsul la necesități imediate:

Suport pentru sistemul medical din Moldova: La cererea țărilor partenere, inclusiv a Moldovei, Comisia Europeană va răspunde nevoilor imediate prin sprijinirea furnizării de dispozitive medicale și echipamente pentru personal, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, costume de siguranță. Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alocă 30 milioane EURO pentru a se asigura că aceste obiecte necesare sunt cumpărate în comun și distribuite în mod eficient sistemelor de sănătate din cele șase țări în săptămânile următoare. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de informare și sensibilizare a populației. Proiectele actuale finanțate de UE în Moldova lucrează deja pentru a furniza seturi de protecție, cum ar fi mănuși și măști pentru persoanele vulnerabile și personalul medical din Moldova, precum și sterilizatoare pentru echipamente și multe altele.

Sprijin pentru persoanele care sunt cele mai afectate de criză, împreună cu partenerii civici. UE a pus la dispoziție peste 11,3 milioane EURO sub formă de subvenții micilor organizații ale societății civile din toată regiunea. Aceste fonduri răspund deja nevoilor imediate prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum sprijinirea școlilor locale cu învățământ la distanță. Până în vară, și ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al Parteneriatului Estic”, care va viza părțile cele mai afectate ale populațiilor prin sprijinul societății civile, în special prin subgranturi pentru organizații locale mai mici. Aceasta se adaugă sprijinului deja desfășurat prin intermediul Programului ”Facilități pentru societatea civilă din partea UE pentru Moldova”, care oferă cu titlu gratuit 20 milioane EURO cu scopul de a crea servicii sociale pentru membrii cei mai vulnerabili ai societății din Moldova și pentru a sprijini persoanele cu nevoi speciale să inițieze afaceri proprii în Moldova.

 

Atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei:

Sprijin pentru economia Moldovei, în special pentru întreprinderile mici și cele mijlocii (IMM). UE lucrează în strânsă colaborare cu instituțiile financiare internaționale (IFI) și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE, ca ECHIPE EUROPE, oferind un răspuns european coordonat pentru economia reală, inclusiv pentru IMM-uri, în special prin:

– Lansarea unui nou program de sprijin regional de 100 milioane EURO pentru a ajuta IMM-urile, inclusiv angajații independenți etc., să acceseze cu ușurință credite și să-și impulsioneze afacerile după criză.

– Facilitarea, simplificarea, accelerarea și consolidarea liniilor de credit și a subvențiilor existente în valoare de 200 milioane EURO pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin inițiativa sa EU4Business;

– UE va iniția în curând un nou centru de inovații TIC în orașul Cahul și va oferi subvenții pentru start-upuri inovatoare. Aceste inițiative vor completa schema de granturi existente de 5 milioane EURO și serviciile de dezvoltare a afacerilor pentru IMM-urile din Moldova, care continuă să fie alături de întreprinderile din Moldova în timpul crizei.

– În plus, în actuala criză, UE și-a mobilizat principalul instrument de risc în valoare de 500 milioane EURO, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD). Aceasta va permite furnizarea rapidă de bani cash și instrumentul va putea fi pus în aplicare de urgență de către partenerii IFI pentru a facilita furnizarea de lichidități în vecinătatea UE, inclusiv prin capitalul de rulment, finanțele comerciale sau moratoria serviciului datoriei.

În plus, UE are în derulare programe de asistență macrofinanciară pentru parteneri, inclusiv Moldova. O contribuție la bugetul de stat ar putea fi disponibilă imediat ce sunt aplicate acțiuni specifice convenite în comun.

De asemenea, Comisia este pregătită să ofere asistență Moldovei prin TAIEX, instrumentul peer to peer, folosind expertiza, experiența și exemple de bune practici ale statelor membre ale UE privind evaluarea schemei de răspuns în caz de urgență și a sistemelor de sănătate.

Izbucnirea COVID-19 a accelerat răspândirea miturilor și dezinformării în jurul său, provenind din diverse surse, atât din interiorul, cât și din afara Uniunii Europene. Aflați mai multe în raportul cu privire la dezinformare în contextul coronavirusului.

Pentru informații privind coordonarea Comisiei Europene a unui răspuns european comun la izbucnirea COVID-19 apăsați aici.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker