Economie

Oieritul, între îngrijorări şi perspective mari

Agenţii economici din raionul Şoldăneşti implicaţi în domeniul oieritului se plâng că nu au unde să-şi comercializeze produsele. Şi dacă brânza o mai vând, lâna şi pielicelele nu sunt solicitate deloc. În același timp, specialiştii în zootehnie din Chișinău dau asigurări că oieritul este o ocupaţie cu  mare viitor în Republica Moldova.

Gustul brânzei de oi devine „amar” pentru unii producători din raionul Şoldăneşti. Păstoritul le solicită răbdare, timp şi surse financiare. Chiar şi cei mai pasionaţi de această meserie se confruntă cu o mulţime de dificultăţi. Spre exemplu, Liuba Ursu din satul Alcedar spune că are 200 de oi, dar nu are unde să-şi vândă produsele obţinute.

O altă dificultate cu care se confruntă ciobenii din raionul Şoldăneşti este crearea condiţiilor corespunzătoare de întreţinere a animalelor. Pentru a asigura rezultatele dorite, animalele au nevoie de furaje speciale. Potrivit profesorului universitar Vasile Macari, ovinele au nevoie și de o îngrijire deosebită. Majoritatea posesorilor de ovine din raion au grijă să respecte condiţiile de îngrijire a animalelor.

Agenţii economici au stâne amplasate în afara localităţilor, au grijă ca bârsanele să fie sănătoase, pentru ca producţia lor să fie calitativă. Foto simbol paginadeagricultura.ro.

Potrivit informaţiilor oferite la Direcţia Raională Agricultură şi Alimentaţie, în raionul Şoldăneşti sunt peste 8 mii de ovine. Majoritatea animalelor sunt importate de peste hotarele ţării.

Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker