Social

Pentru ce există o bibliotecă?

Desigur că pentru a sluji comunitatea. Şi dacă până nu demult sătenii mergeau la bibliotecă pentru o carte, astăzi aceasta nu mai e tot ce îşi doreşte membrul comunităţii de la instituţia respectivă. Înseamnă că n-avem decât să-i punem la dispoziţie tot ce are biblioteca sub aspect cultural, informativ şi comunicativ. Biblioteca trebuie să contribuie la soluţionarea problemelor comunităţii, plasându-se chiar în centrul acesteia, cu alte cuvinte, biblioteca devine un centru comunitar.

Datorită implementării Programului naţional de modernizare a bibliotecilor publice din Republica Moldova – “Novateca”, Biblioteca Publică Rogojeni a devenit un adevărat centru comunitar vibrant. Participând la un training la Biblioteca “Alexandru Donici” din Orhei, am făcut instruiri în domeniul advocacy pentru promovarea bibliotecii. Revenind în teritoriu, am mers la administraţia publică locală, propunând extinderea sălii de lectură. Primarul, consilierii au susţinut ideea mea şi au decis să ofere pentru ea zece mii de lei din fondul disponibil. În două luni biblioteca s-a transformat într-un centru cultural-informativ-comunicativ, cu un spaţiu atractiv şi confortabil. De la “Asociaţia părinţilor şi pedagogilor” din localitate ni s-a dat mobilier şi încă cinci calculatoare, biblioteca dispunând de alte două calculatoare de la Programul “Novateca”.

Acum putem să spunem că sătenii noştri vor avea parte de lectură, internet, xerox, scaner, wifi, instruiri, recreere, împrumutul publicaţiilor la domiciliu, consultarea publicaţiilor în sala de lectură, programe de calculatoare (word, excel, microsoft, power point etc.), servicii la distanţă (Skype, email, facebook etc.).

La fel, organizăm în bibliotecă diverse activităţi. Spre exemplu, legate de sănătate, începând cu planificarea sarcinii şi terminând cu persoanele de vârsta a treia: “Clubul tinerelor mame”, “Mămici cu pitici”, ”50+ viaţa e frumoasă”. În calitate de parteneri ne sunt administraţia publică locală, Centrul medicilor de familie, asistentul social. Mi-aş dori ca schimbările care au loc acum în bibliotecile publice să facă mai interesantă nu numai munca noastră, cu toate că şi asta nu este puţin, dar să facă mai interesantă, mai plină de sens şi viaţa comunităţii, ca bibliotecile să se transforme în adevărate centre comunitare, care participă în cel mai activ mod la dezvoltarea societăţii.

Vera Prodan, bibliotecară la BP Rogojeni,

raionul Şoldăneşti

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker