Uncategorized

Veaceslav Ioniță: Cum Moldova a ,,economisit” în ultimii 5 ani 1,3 miliarde lei pentru sănătate

Expertul economic Veaceslav Ioniță menționează că în ultimii cinci ani sistemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial.

„Astfel în ultimii 4 din 5 ani sistemul de sănătate publică a primit mai puțini bani decât s-a planificat inițial și doar într-un singur an cu 100 milioane lei mai mult decât planificarea inițială. Recordul a fost stabilit în 2019 când pentru sănătate s-a alocat cu 464 milioane lei mai puțin decât s-a planificat inițial. Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate”, punctează expertul.

cheltuieliIoniță spune că Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătate, comparativ cu restul statelor din Europa. La noi se alocă doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană. Alături de noi se află Turcia cu 4,2% PIB și România cu 5,2%, explică expertul.

PIB„Dacă analizăm în cifre absolute, atunci situația devine mult mai dramatică. Moldova alocă doar 195 Euro per capita, cea ce este de 14,2 ori mai puțin decât media din UE. Următoarea țară după noi este Albania, care alocă de 3 ori mai mult pentru sănătate sau 583 euro per capita. Din Uniunea Europeană cel mai puțin alocă pentru sănătate România, dar totuși și ea alocă de 5,3 ori mai mult decât Moldova, sau 983 Euro per capital”, menționează Veaceslav Ioniță.

Cheltuieli europa
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker