Social

Aurelia Vrăjitoru din Italia: Nu aş vrea ca ceva similar să se repete în Republica Moldova

Aurelia Vrăjitoru, absolventă a Facultății Pedagogie și Psihologie a Universității ”Alecu Russo” din Bălți, plecată de mai mulţi ani în Italia, a devenit una din activistele Partidului Democrat Italian din regiunea D’Aosta, având bineînțeles și cetățenia țării respective. Dumneaei a aceptat să ofere pentru CUVÂNTUL un interviu despre impactul coronavirusului în Italia și învățămintele care ar trebui să le tragă populația Republicii Moldova din această experienţă.

 – Dnă Aurelia, ce nu cunosc compatrioții noștri despre Italia în afara buletinelor zilnice de știri?

– Că Italia, țara care reprezintă leagănul civilizației europene, este în război cu pandemia de coronavirus. Voi aduce aici cifre existente la data de 27 martie, când realizăm acest interviu, dar până la publicarea lui acestea, tot ce e posibil, vor creşte. Aşadar, de la începutul epidemiei au fost infectate în total 86 mii 948 de persoane cu virusul Covid-19, dintre care 9 mii 134 au decedat și 10 mii 950 s-au vindecat. Acestea sunt datele oficiale transmise de autoritățile italiene vineri, 27 martie, la ora 17:00, date care arată o creștere cu 5 mii 959 infecții noi în ultimele 24 de ore.

Numărul persoanelor care sunt actualmente pozitive la testele pentru Covid-19 este de 66.414, cu 4.401 mai multe decât joi, 26 martie. Victimele acestui virus din ultimele 24 de ore sunt 969 de persoane, dar acest număr poate fi confirmat cu certitudine doar după ce Institutul Superior de Sănătate va stabili cauza efectivă a decesului la fiecare dintre pacienți. În ceea ce privește pacienții care s-au vindecat în ultima zi, aceștia sunt numai 589.

La această oră sunt internate în spital, cu simptome grave sau critice, 26.029 de persoane, dintre care 3.732 se află la terapie intensivă, în timp ce un total de 36.653 persoane infectate se află în carantină la domiciliu. Pentru a înțelege dinamica pandemiei trebuie să menţionez că la 1 martie  au murit  5 persoane, în mare majoritate în vârstă, iar spre sfârșitul lunii numărul celor decedați să ajungă zilnic la câteva sute: la 23 martie – 601; 24 martie – 743; 25 martie – 683; 26 martie- 662… Adică în Peninsula Apenină moartea și viața merg de mână pe străzile orașelor și satelor.

– Cum s-a putut într-o țară benefică din punct de vedere al nivelului de trai şi cu o medicină dezvoltată să se întâmple aşa ceva?

– Ceasul cel rău…Italia era vizitată zilnic de mii de turiști străini. Iniţial, într-un centru de sănătate din Lombardia, au fost înregistrați mai mulți bolnavi cu o pneumonie atipică. De la început nimeni nu lua în serios, toţi vorbeau de o gripă mai capricioasă și pretențioasă. Culmea  a fost când la Milano a avut loc un meci de fotbal, unde au participat 50 000 suporteri din Franța, Spania, Anglia.La acel meci a fost şi finul de cununie al unei prietene de ale mele, care acum stă acasă izolat. La un moment Urgența a început să care lumea în regim non stop, s-a depistat că toți bolnavii aveau aceleași simptome, același desen radiografic pe plămâni. Atunci și-au dat seama că e o epidemie, dar era târziu.                                   

– Preoții noștri fac tot felul de declarații că în biserică providența divină îi păzește pe credincioși…

– Virusul nu se uită la faţa nimănui – e bogat, sărac, tânăr sau bătrân, evlavios sau ateu – îmbolnăveşte şi chiar omoară.Cât despre neînfricatele fețe bisericești ce pot să zic, dacă în R.Moldova se îmbolnăvește barem un preot, să știți că providența divină în cazul de față nu-și găsește miracolul. Aici 59 de călugărițe catolice din 2 mănăstiri din Roma s-au molipsit simultan. Pe rețelele de socializare ați citit, cred, știrea despre preotul care a preferat să dea aparatul de ventilare a plămânilor unui pacient mai tânăr şi astfel a murit. Numai în Lombardia acum 2 săptămâni  au murit 209 pacienți într-o zi, în ziua următoare – 381. Zilele acestea acolo erau spitalizați 1800 de tineri bolnavi de pneumonie. Se pare că  întreaga Lombardie a devenit contagioasă.

– Am citit că primul pacient cu Covid-19 s-a vindecat…

– „Pacientul nr. 1″ pe nume Matteo din orașul Kodogno, în primul său interviu acordat unui ziar, a declarat: ”Am fost întubat. Dacă eram singur – renunțam la viață. Dar, m-am gândit la soție, la fiica mea care urma să se nască, de aceea mi-am zis că trebuie să mă însănătoșesc”. Șeful secției terapie intensivă i-a spus reporterului că Matteo a fost deconectat ieri de la perfuzii și astăzi a fost transferat într-un salon comun. Totodată, analizele lui nu arată viruși. „Putem spune că s-a vindecat”, i-ar fi spus jurnalistului șeful secției.

– De mai bine de 2 săptămâni italienii stau în case. Este în stare lumea să reziste la această încarcerare benevolă?

– Nu face să înşir ce proceduri drastice trebuie să suporte persoana pentru a merge la alimentară sau farmacie. Dar vreau să amintesc de declarația făcută de experții Societății Italiene pentru Studiul Infecțiilor și Bolilor tropicale: „Cu siguranță ar fi riscant să facem previziuni. Cu toate acestea, cel mai probabil pandemia se va încheia în curând. Dar pentru a depăși urmările ei va fi nevoie de cel puțin 3 luni. Vrem să le spunem italienilor: sigur scăpați de virus, dar haideți să nu vă înșelați, nu se va întâmpla imediat”. Este adevărat, lumii i se face lehamete de această încarcerare și, dacă ați observat, intervin primarii pentru a chema la ordine. Îngrijorarea este una firească, fiindcă nu te poți simți în siguranță. Între timp, o casieră de 48 de ani a unui market a murit în Brescia. Marketul a fost închis, dar e înfricoșător să-ți imaginezi câți clienți a reușit să deservească. Femeia a ajuns acasă luni seara când, surprinzător, a crescut temperatura. Nu s-a adresat la doctori nici când era foarte bolnavă în seara respectivă. A murit în apartamentul ei în dimineața zilei de marți. În orașul Castellaneta (regiunea Puglia), un medic care nu a respectat normele de securitate a infectat alți trei medici și patru asistente medicale. Spitalul din oraș a fost închis. Guvernatorul Pugliei a făcut o declarație specială, în care l-a condamnat pe medicul neglijent: „Greșeala unei persoane ar putea pune în pericol sistemul de sănătate al întregii regiuni”.

– Ce i-ați sfătui pe concetățenii noștri care se întorc acum în R. Moldova?

– Să se gândească la eventuale urmări dacă cred că perioada asta ar putea trece într-o veselie. Eu am fost ultimii ani în mijlocul a 130 de persoane de vârstă respectabilă – de la 80 de ani până la 104 ani… Zilnic le ascultam poveştile, istoriile, aventurile şi durerile. Majoritatea lor fac parte din viaţa mea. Sunt bătrânii, care îmi ogoiau dorul de oamenii dragi de acasă. Când mă întorceam din concediu mă îmbrățișau și-mi spuneau că le-am lipsit. Dar acum mulți stau la spital, mulți nu mai sunt în viață. Urmărind datele statistice care se anunță în fiecare seară, îmi dau seama că prea crâncen pleacă această generație și nu aș vrea ca ceva similar să se repete și la noi, în Republica Moldova. Şi apoi este curată smintire să te pornești acasă dacă cunoști starea în care se află medicina noastră din Republica Moldova la moment, dar, cel mai feroce este atitudinea unei părți a populației că această ghiulea ar trece pe alături. Nu trece și este important ca fiecare să stea acasă și să respecte rigorile de igienă personală. Urmăresc reportajele TV și rețelele de socializare din R. Moldova și mă îngrozesc ce văd. Aș accepta metodele poliției indiene difuzate pe rețelele de socializare, care folosesc bețe de bambuc pentru a împrăștia mulțimea care nu conștientizează ce o paște. Vă rog, dați dovadă de responsabilitate și conștiinciozitate, astfel vom putea să depășim această urgie! Stați acasă și nu permiteți virusului să se răspândească!         

Pentru conformitate, Ion Cernei                      

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker