Evenimente

S-au bătut pentru Cupa CUVÂNTUL-ui. Cinci echipe de fotbalişti au disputat trofeul la peste 30 de grade Celsius

Sâmbătă, pe stadioanele din Telenești și Inești, s-a desfășurat ediţia a doua a turneului la fotbal pentru Cupa săptămânalului regional CUVÂNTUL. La competiţie au participat echipele Autorităţilor Publice Locale din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti, dar şi selecţionata Congresului Autorităţilor Locale din Moldova. Organizatorii – redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, Asociaţia Primarilor din raionul Teleneşti şi Asociaţia de fotbal din raionul Teleneşti au dedicat acest turneu aniversării de 20 de ani ai Asociaţiei Presei Independente, fondată în iulie 1997.

Azartul, emoţiile, surprizele au dat peste margini, fierbinţeala din teren întrecând cu mult temperatura de afară.

Scopuri şi emoţii

Postul de televiziune Moldova1 a apreciat acest turneu drept unul din cele mai interesante evenimente sportive desfăşurate vara aceasta în ţară.

Nu doar fotbaliştii au avut mari emoţii înainte de joc, ci şi noi, organizatorii. În primul rând, ziua pe care o stabilisem pentru turneu acum câteva săptămâni, s-a dovedit a fi una caniculară, iar o mare parte dintre cei care, conform regulamentului, urmau să iasă în teren – primari, consilieri raionali şi locali, președinţi și vicepreședinţi de raioane, nu mai sunt la prima tinereţe, sportul pentru ei fiind mai mult o pasiune, o delectare ocazională, decât un mod de viaţă permanent.

Singura modificare posibilă făcută înainte de a începe turneul pentru a ameliora cât de cât situaţia a fost înţelegerea de comun acord ca durata reprizelor să fie redusă de la 45 la 30 de minute.

 

Mihai Curchi, decanul de vârstă al turneului (69 de ani), primar de Suhuluceni, ne-a convins că arşiţa nu ar trebui să fie o piedică pentru competiţii:

”La vremea mea, băteam câte 8 goluri numai în cadrul unui meci, pe așa timp! E nevoie doar de mai multă apă, serviciul medical să fie alături şi să facem un joc frumos, fără traumatisme”, ne convingea primarul, unul dintre atacanţii echipei raionului Teleneşti.

Organizatorii turneului au urmărit mai multe scopuri, inclusiv promovarea presei independente. Dar mai întâi de toate am dorit să contribuim la consolidarea relaţiilor între administraţiile publice locale din regiunea Orhei, popularizarea bunelor practici de organizare a evenimentelor sportive, dar şi activităţilor APL din raionul Telenești, demne de a fi analizate şi preluate. Aici, de exemplu, bătăliile politice se duc doar în timpul campaniilor electorale, iar odată ajunși la putere, majoritatea aleşilor locali teleneşteni uită de culorile politice şi îşi concentrează eforturile asupra soluţionării problemelor comunităţilor.

 

Despre rostul fotbalului în APL

Ion Ionașcu, primarul comunei Ciocâlteni, raionul Orhei, spunea după turneu:

”Mulţi ani mi-am făcut serviciul în cadrul unui pluton de poliție rutieră, aflat pe teritoriul administrativ al raionului Telenești. Încă atunci am observat, că în acest raion nu au obiceiul de a flutura cu drapele și slogane partinice pe la ședințele APL.

Adică, în campania electorală se poreclesc, lipesc și îşi rup reciproc afișele, îşi promovează platformele, dar după ce scrutinul se încheie, se pun pe treabă. Cu regret, la noi situaţia este alta, lucru rău văzut de către alegători. În acest sens, dar şi în ce priveşte solidaritatea primarilor, modul lor de a se ţine grămadă, de a munci şi a se relaxa, avem ce învăța de la teleneșteni”.

Andrei Globa, ex-președinte al raionului Orhei și fost președinte al Asociației de Fotbal din acest raion, actualmente consilier raional, a recunoscut că la vecini fotbalului i se acordă o atenţie deosebită:

”La început m-a mirat faptul că, din 2007, la Telenești, se organizează meciuri pentru Cupa președintelui raionului între echipele primarilor și funcționarilor publici din raion. Apoi mi-am dat seama că astfel se consolidează relaţiile între exponenţii autorităţilor. Așa că noi avem ce prelua de la teleneșteni”, a menționat Andrei Globa.

 

În toate meciurile lupta a fost la limită

Cu o zi înainte de turneu, Viorel Furdui, președintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), aflând de la Ion Tulbure, primarul de Târşiţei, preşedintele Asociaţiei Primarilor din raionul Teleneşti, despre turneu, și-a manifestat dorința să participe la competiție cu o selecţionată a CALM-ului, formată din primari adunaţi din tot teritoriul ţării. Astfel, în primul tur, pe stadionul din satul Ineşti, s-au întâlnit echipele din raioanele Orhei şi Rezina, iar pe cel din Teleneşti – formaţiile raioanelor Teleneşti, Şoldăneşti şi cea a CALM. Meciul de la Ineşti, cu scorul de 2:0, l-au câştigat rezinenii. Întâlnirea dintre echipele raioanelor Teleneşti şi Şoldăneşti s-a încheiat la egalitate – 3:3.

În continuare fotbaliştii de la CALM au câştigat cu 5:0 în faţa şoldăneştenilor, trei goluri fiind marcate de Viorel Furdui, iar altele două – de Ion Prunici, 27 de ani, primarul satului Păulești, raionul Călăraşi, cel mai tânăr primar din cadrul CALM. ”Calmiștii” însă au pierdut jocul cu echipa teleneșteană cu scorul de 6:4. Astfel formaţia de la Telenești, după trei meciuri jucate aproape consecutiv, s-a întâlnit în finală cu cea din raionul Rezina şi a câştigat cu scorul de 3:1, intrând în posesia Cupei multrâvnite şi a Diplomei CUVÂNTUL-ui.

 

Surprize şi aprecieri

Una din surprizele turneului a fost Elena Gobjilă, fiica lui Vasile Gobjilă, secretarul Consiliului Raional Rezina, studentă la ULIM, arbitră licențiată pentru meciuri de fotbal între femei, numită de fotbaliștii teleneșteni ”Lenuța noastră”. Dânsa a condus meciul între echipele Teleneşti – CALM asemeni unui dirijor iscusit, dar a lucrat şi ca arbitră de tuşă aproape în toate celelalte meciuri.

”Am invitat-o, știind că un asemenea turneu se face cu mulți arbitri. Partea cea bună e că toți jucătorii au demonstrat vădit respect pentru meci, nu a scâncit nimeni, chiar dacă a fost mare arșiță”, ne-a spus Vasile Gobjilă.

Desigur, că toţi participanţii la turneu au dorit să se răcorească puţin după meciuri într-o atmosferă amicală, să-şi spună opiniile. Gazdele i-au invitat la tabăra de odihnă de la Zahareuca.

Petru Druță, funcționar la Consiliul Raional Rezina a apreciat nivelul de organizare a competiţiei de către teleneşteni ca fiind foarte înalt:

”După reformateritorial-administrativă din 2003 şi lichidarea judeţelor contactele între noi și autorităţile din raioanele Telenești, Orhei, Șoldănești au slăbit considerabil. Turneul pentru Cupa săptămânalului CUVÂNTUL ne demonstrează că putem şi trebuie să găsim diverse modalități de a conlucra, a face schimb de experiență în mai multe domenii”, a remarcat Petru Druţă.

La rândul său, Ion Tulbure, președintele Asociației Primarilor din raionul Telenești a remarcat:

”Graţie susţinerii din partea redacţiei ziarului CUVÂNTUL, reînvie o tradiție mai veche de a organiza campionate la Cupa ziarului, o chestie de prestigiu. Acum Cupa CUVÂNTUL-ui va face un tur prin raion, primarii noștri demonstrând-o în consiliile locale și fotbaliștilor din satele lor. Am decis astfel să familiarizăm lumea cu ziarul, care ar trebui să intre vinerea în fiecare casă din raionul Teleneşti, pentru că oglindeşte viaţa localităţilor noastre. Ideea acestui turneu de a aduna primarii și aleșii locali din cele patru raioane pe terenul de fotbal mi se pare una extraordinară. Am convenit cu președinții asociațiilor primarilor din regiunea Orhei ca acest turneu să devină unul tradițional și să-l găzdum pe rând în cele patru raioane”, a menționat Ion Tulbure, susţinut fiind de toţi cei de faţă.

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker