Dezbateri publiceE timpul sa fii activ

DEZBATERI PUBLICE! Cum calificaţi hotărârea Guvernului privind alocarea a peste 157.000 de lei pentru confecționarea medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial” în toiul PANDEMIEI?

Cum calificaţi hotărârea Guvernului privind alocarea, din bugetul de stat, în toiul pandemiei cauzate de Covid-19, a peste 157.000 de lei pentru confecționarea medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”?

GIlie Gonta: Pentru ce aşa cheltuieli? Mai bine aceste finanțe de folosit pentru nevoile medicinii, care la noi se află într-o situaţie critică. Pentru ce atâta farse?! Ce, guvernanţii noştri  cu totul şi-au pierdut  simțul cetățenesc? Nu cred că-s actuale acum şi cheltuielile preconizate pentru renovarea memorialului de pe terasa întâia a or. Rezina.

Natalia Harştea: Negativ! Se întâmplă exact ca în proverbul ”Satul arde, dar baba se piaptănă!” În momentul când statul nu are bani pentru  măști, echipamente medicale, teste, etc., au găsit bani pentru medalii! Mai bine s-ar gândi cum să ajute agenţii economici să achite salarii angajaților trimişi în concediu forțat.

Margarita Burunsus Foarte negativ! Pe timp de pandemie să facă aşa cheltuieli?! Chiar este ieşit din comun! În farmacii nu sunt măşti de protecţie, în scurt timp oamenii care stau acasă nu vor avea cu ce achita serviciile comunale..! Mai bine cu aceşti bani ar contribui la asigurarea cetăţenilor cu măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

Maria Soltan Foarte negativ!!!

Ion Stratan: Oare Dodon şi sfetnicii lui, cei din Guvern, i-au întrebat înainte de a lua hotărârea, pe aceşti veterani, dacă le trebuie această medalie, cu ce probleme

Galina Davâdic Nebunie curată… De acum nici veterani nu mai sunt… Mai bine ar dota spitalele și ar cumpăra seturi de protecție pentru medici, că degrabă nu va avea cine ne trata… Ar lua exemplu de la alte state, inclusiv cele mai bogate, cu medicină avansată, ce întreprind ele în prezent şi ce sume impunătoare transferă domeniului medical…

Sergiu Casian Mai bine era să le dea veteranilor produse alimentare de suma respectivă.

Galina Davâdic /Sergiu CasianCare veterani? Se împlinesc 75 de ani de la încheierea războiului.  Cum gândești, câți au rămas în vârstă de 95 – 100 de ani și care cu certitudine au fost la război?.. Altă vorbă că au rămas urmașii lor, cărora 100% nu le trebuie medalii, dar au nevoie de o oarecare susţinere materială… E o spălare de bani și propagandă de prost gust şi atât…

Luminita Goncear Bani aruncaţi în vânt. Mai bine o pensie mai mare ori să investească în indemnizațiile pentru copii.

Alexandra Gheorghiţă-Starosta: Mai bine banii ceea să-i dea la spitale şi la bătrâni care o duc greu, cărora nu le ajunge de mâncare…

Elena Nicolai Veteranii au nevoie de alimentaţie bună, de medicamente, de lemn pentru foc, indemnizaţii sociale normale. A fost odată, când medalia îi bucura. Acum veteranii duc foame şi îngheaţă de frig.

Victor  Ştirbu-Gatti: Pentru noi, moldovenii, acesta a fost un război impus, dintre două mari puteri, care ne-a adus doar moarte, pierderi umane şi materiale, distrugeri. Personal nu înţeleg cam ce trebuie să sărbătorim şi de ce să ne bucurăm?

Liliana Hâncu: Hotărârea aceasta este josnică… Rușine!.. Avem în țară o situație destul de complicată, în care trebuie de acționat prompt, de salvat oamenii, mai ales pe cei nevoiași, dar nu de ,,sărbătorit” nişte date absolut străine poporului nostru.

Виктор Чиботарь În Moldova au mai rămas circa 600 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Aceşti veterani au nu mai puţin de 95 de ani. Şi nu cred că ei mai au nevoie şi mai sunt în stare să poarte aceste medalii. Sărmanii, de s-ar putea mişca fără aceste greutăţi. O medalie va costa 260 lei. Consider că mult mai benefic ar fi un ajutor material decât această tinichea. Preşedintele Dodon a mai inventat o variantă de a se manifesta în public, a-şi lustrui îmaginea în faţa alegătorilor.

Natalia Decus/Виктор Чиботарь: Aiureală și debilism.  Mai bine le stabileau un supliment la pensie. Ce fericire poate să aducă o medalie când omul moare de foame sau nu-i ajung bani de medicamente?

Anatol Vacaru: Să dea  Domnul să trăiască veteranii care mai sunt printre noi… Eu sunt de părerea să le dea şi medalii, şi câte 260 lei, numai să fie pace şi linişte în Ţară… Cine ştie, poate avem norocul ca principalul ,,virusolog” al Moldovei să fie transmutat în Rusia, la ,,повышение”…

Răileanu Alexandru: PR  preelectoral şi alta nimic. Pe Dodon nu-l interesează nimic mai mult decât realegerea sa în funcția de președinte. Eșecul va fi pentru dânsul fatal. De fapt, dânsul face tot mai multe gafe, dorind cu tot înadinsul să-şi atingă scopul.

Vadim Anghel: Ar fi bine să existe (dar poate că și există) o procedură de impeachment pentru aşa cazuri ieșite din comun. Adică la nivel de instituții de stat să se rezolve profesional şi repede problema, dar să nu sufere cetățenii de rând…

Răileanu Alexandru/Vadim AnghelProcedură este. Legea însă nu fincționează. Toți s-au făcut șmecheri. Dacă și organele supreme din stat tratează prevederile legale după cum le convine, atunci despre ce discutăm… Așteptăm de la alegeri la alegeri, iar acolo din nou șmecherii și falsificări… Numai prin măsuri radicale e posibil de făcut schimbări…

Vadim Anghel/Răileanu Alexandru: Înseamnă că nu e perfectă procedura … Trebuie de inventat în folosul poporului o altă procedură, mai simplă şi mai eficientă! Pentru că clanurile mafiote de la noi se țin cu ghearele de putere.

Galina Davâdic/Răileanu Alexandru: Normal ar fi ca la alegeri să nu participe cei din Transnistria și abia atunci vom avea cât de cât rezultate reale. Acei de acolo când le convine – au țara lor, dar când miroase a gheşeft, scot buletinele şi paşapoartele  de cetăţeni al R.Moldova şi aleargă peste Nistru.

Vadim Stratan: Vouă, curve învinse, nimic nu vă place, vi-i greu să purtaţi medalii. Da în republică sunt probleme, ca şi în toată lumea, dar credeţi că 157 mii lei sunt suficienţi pentru a soluţiona aceste probleme? Aceste medalii pentru voi nu înseamnă nimic, dar veteranilor le aminteşte că au fost tineri şi puternici şi au săvârşit fapte de eroism, pentru care majoritatea lumii îi stimează şi îi ţine minte, spre deosebire de voi, nişte lingăi… (Вы все бляди побеждёные, то вам не нравится, это вам не нравится, медали вам тяжело носить, да есть проблемы в республике и во всём мире, но неужели вы думаете что 157 000 леев решат все проблемы, а эти медали, может ничего и не значат для вас, но это память этих ветеранов о том что они были молоды и сильны!!! и совершили в своей жизни Подвиг за который большинство людей Уважают и Помнят их Подвиг в отличии

Elena Nicolai/Vadim Stratan: Lasă, te rog, schiorlăiala asta dodonistă. Moldovenii au fost înrolaţi cu forţa în armata sovietică şi implicaţi în acel război în calitate de carne de tun.

Виктор Чиботарь/Valentin Stratan: Cred că greşeşti amarnic crezând că pe veteranul de 95 de ani mai mult îl interesează o medalie comemorativă decât viaţa de fiecare zi, când acest biet veteran abia de supravieţuieşte cu pensia mizeră. Grija faţă de aceşti veterani trebuie să fie zilnică, nu doar de la alegeri la alegeri. Şi în acest caz, înmânarea acestei medalii aduce mai mult a batjocură din partea statului faţă de aceste persoane. Într-adevăr, suma este mizeră pentru stat. Dar cred că e josnic să-ţi arăţi „grija” faţă de aceşti oameni doar cu ocazia unor date şi cu înmânarea  unor asemenea însemne.

Elena Nicolai/Виктор Чиботарь: Foarte corect, dle Victor. Dar nici veterani, care au luptat într-adevăr, cred că deja nu mai sunt în viaţă, au mai rămas poate doar dintre acei care au alergat din urma tancului de la  ’45 încoace. Bunelul meu, care a luptat într-adevăr, demult a putrezit în pământ.

Sahara Sahara: Adevăraţii veterani demult nu mai sunt. Dacă ţinem cont prin ce urgie au trecut, nu au avut ei şanse de a trăi mulţi ani.

Arcadie Muşinschi: Una nu este clar: cine este învinsul şi învingătorul, dacă luăm în considerare nivelul actual de trai şi atitudinea majorităţii statelor lumii către ambele puteri.

Думитру Стражеску: Mult folos o să le aducă medaliile astea bieţilor veterani, chiar dacă a şi mai rămas cineva în viaţă.

Raisa Domentii: Guvernarea din R.Moldova tot continuă să-şi bată joc de lume. Ruşine, simţ omenesc nu mai au…

 

Lilia Mardari-Rusu: O bătaie de joc, suntem luaţi în râs, cei cu “iniţiativa” ne folosesc cum le place, inclusiv în alegeri, suntem un popor ieftin, uşor de manipulat.

Tatiana Cornilov: Negativ! În loc să se gândească cum să scoată lumea din impasul provocat de coronavirus fac hatârul Moscovei. Pentru medicamente bani nu-s, dar pentru medalii sunt, măştile de la 50 bani bucata au ajuns să coste de 10-20 de ori mai scump! De ce guvernarea nu-i vede pe cei care fac business pe timp de pandemie pe sănătatea oamenilor?

Galina Botnari: Indiferent cui aparţine ideea cu medalia, ea este foarte proastă, mai ales în situația actuală de criză  pandemică.

Maria Leca: Cred, că această sumă ar putea fi folosită pentru dotarea şcolilor, spitalelor, majorarea pensiilor…

Igor Calin: NEGATIV. La nivel de ţară această sărbătoare ar trebui anulată.

Gheorghe Burlea: Intenția de a tiraja această medalie mă duce la gândul că actuala guvernare pur și simpul își bate joc de cetățenii Republicii Moldova, stat care s-a format în 1991, adică pe ruinele URSS, prin urmare n-are nici în clin nici în mânecă cu cei 75 de ani de la 9 mai 1945. Încă Napoleon avea o atitudine neglijentă față de medalii, numindu-le ”nasturi” și că lesne poți să dai un asemenea nasture și să-i ceri în schimb celui decorat să-și dea viața.

În condițiile când plaiul nostru a avut de suferit enorm de pe urma acestui război și a consecințelor lui, e o blasfemie să mai apară această medalie cu imaginea unui monument sovietic de o valoare artistică îndoielnică. Nu e nici timpul potrivit în cazul acestei pandemii cu greu gestionate de către guvernare. Mai de folos ar fi un ajutor bănesc acestor veterani sau văduvelor celor trecuți din viață. Mai este important  ca acest ajutor să se facă fără mare tam-tam, pentru că 9 mai este o zi a comemorării victimelor şi nu zi de sărbătoare.

Valeriu Covaș, avocat, Orhei:

Acum nu la medalii, nu la sărbători rămase de la regimul sovietic trebuie să se gândească clica de la putere. Țara arep probleme mult mai actuale și mai serioase. Dar dacă  e  vorba de medalii – poate ar fi cazul  ca la finalizarea luptei cu coronaviruslul de distins în masă pe toți acei  care au luptat cu virusul Covid-19, punându-și în pericol viața și sănătatea. Am în vedere medicii, asisitentele medicale, infermierele, șoferii de la ”Urgență” dar și alte persoane care au asigurat buna funcționare a comunităților în situația de criză pandemică. Cele întâmplate cu această pandemie demonstrează clar că mimarea  reformelor, corupția care predomină în domeniile respective se soldează cu consecințe grave.

Vera Balmuș-Iliescu, Telenești:

Straniu lucru, Rusia se dă drept succesoare a URSS și beneficiară a Victoriei de la 1945 . În acest caz, de ce Putin nu-i dă lui Dodon gratuity numărul respectiv de medalii jubiliare. Cum se întâmplă în România: atașatul militar rus la ambasada Rusiei dela București duce fiecărui veteran al diviziei de voluntari ”Tudor Vladimirescu”, care a luptat alături de Armata Roșie, medaliile jubiliare acasă! Noi ce avem cu acea victorie.

Pe de altă parte, în condițiile situației de urgență provocate de virusul Covid-19 este o blasfemie să serbezi 75 ani de la un război care ne-a fost impus de niște ocupanți și ne-a adus numai nenorociri.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker