Social

Anatol Ciubotaru, spune cum poate fi minimizat riscul îmbolnăvirii cadrelor medicale cu COVID-19

Fostul director al Spitalului Clinic Republic, Anatol Ciubotaru, a scris o postare detaliată în care spune cum poate fi minimizat riscul îmbolnăvirii cadrelor medicale cu COVID-19 și-și împărtășește propria experiență. Potrivit lui, e important ca medicii vârstnici să fie lăsați să stea acasă, iar cei care muncesc pe prima linie – să fie testați regulat.

Medicul Ciubotaru prezintă studii medicale potrivit cărora în primele 3-5 zile după infectare toți purtătorii cu COVID-19 sunt virulenți, fără a prezenta anumite simptome clinice, iar cei asimptomatici (30%) sunt infecțioși pe toata perioada de infectare care poate dura și câteva săptămîni.

„Deci, teoretic lucrătorii medicali asimptomatici cu infectare intra-spitalicească sau extra-spitalicească din oricare spital se prezintă regulat la serviciu și continuă să infecteze colegii și pacienții din spital, fără ca măcar să realizeze acest lucru. Mai mult ca atît, experiența mondiala cu SARS-Pandemia 2002/2003 ne-a arătat că 22% (iar în Canada chiar 43%!) din rîndul celor infectați au fost lucrătorii medicali.

În cazul COVID-19, experiența de azi ne arata că în Spania 14% din cei testați pozitiv sunt lucrători medicali, 10-15% din cei testați pozitiv sunt lucrători medicali în Italia. Dar nu uitați și de purtătorii asimptomatici care, de regulă, nu se testează.

Deci, numărul absolut de medici infectați este, în realitate, mai mare. Trebuie să cunoaștem aceste cifre? DA! Merită să intram in panică? NU! Reamintesc, că doar 4% din cei infectați fac o formă grea a bolii. Mortalitatea la grupa de vîrstă sub 50 de ani este de 0.4%”, spune Anatol Ciubotaru.

Potrivit doctorului Ciubotaru, iată ce măsuri trebuie întreprinse ca să minimalizăm rata de îmbolnăvire în rîndul lucrătorilor medicali:

1. Îndepărtarea medicilor în vârsta și cu patologii cronice de secțiile în care se află pacienții cu COVID-19.

„În acest sens, am rugat majoritatea medicilor cu vîrstă înaintată din cadrul Spitalului Clinic Republican să stea acasă, păstrîndu-le salariile și urmînd să fie chemați doar în caz de necesitate”, spune doctorul.

2. Igienă personală.

„Am rugat șefii de secții să instruiască fiecare lucrător medical în acest sens, folosirea dezinfectanților, spălarea frecventă a mîinilor etc. Am organizat cămine, hotel pentru personalul medical care activează „în prima linie“, dacă apare necesitatea să se autoizoleze și să nu intre în contact cu membrii familiei”, explică Ciubotaru.

3. Dotarea lucrătorilor medicali cu materiale de protecție personală eficiente.

„Am asigurat spitalul cu costume de protecție, măști si mănuși de singură folosință, cu o rezervă bună pentru cîteva luni. Mai mult ca atît, avînd experiența tristă cu infectarea primului doctor reanimatolog în timpul intubării, am inițiat sa facem în 2 săli de operații cursuri de instruiri practice de intubare pentru medicii reanimatologi și asistente de terapie intensivă pe simulator, cursurile fiind gîndite nu doar pentru medicii din spitalul nostru, dar și pentru medicii din alte spitale. Din păcate, e bine știut că momentul intubării pacientului cu COVID-19 reprezintă un risc sporit de infectare pentru medici. După consultarea cu colegii din Italia și Germania, am inițiat confecționarea cîtorva prototipuri de protectie ce ar asigura izolarea ideală a feței lucrătorilor medicali. Sper ca noua conducere să ducă la bun sfîrșit aceste inițiative”, enumeră el.

4. Crearea algoritmilor de izolare sanitară a încăperilor destinate pentru pacienții cu COVID-19 și pentru lucrătorii medicali din prima linie, deplasarea / transportarea / dezinfectarea obiectelor care nimeresc sau părăsesc „zona 0”.

5. Testarea regulată a lucrătorilor medicali.

„Identificarea persoanelor pozitive și izolarea lor, la necesitate, este, după părerea mea, un lucru absolut esențial pentru a micșora rata răspîndirii virusului. Am inițiat crearea unui centru de testare pentru COVID-19 în cadrul spitalului, anume pentru lucrătorii noștri medicali. Am identificat producători și surse financiare. Iarăși, sper ca noua conducere să ducă la bun sfîrșit aceste inițiative. În acest sens, este salutabilă inițiativa Președintelui țării de identificare a surselor financiare pentru testele la COVID-19 pentru ca lucrătorii medicali să fie testați gratuit”, mai spune medicul.


Amintim că, fără explicații, pe 24 martie, premierul Ion Chicu a anunțat că directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost înlocuit cu Andrei Uncuța. Decizia a venit după ce s-a aflat că un medic, două asistente medicale și o infirmieră  de la Spitalul Republican au fost infectați cu COVID-19, iar reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că directorul instituției medicale, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Spitalul Clinic Republican este una dintre instituțiile strategice în lupta cu COVID-19. Aici, de regulă, sunt internați pacienții în stare gravă sau cei care au comorbidități.

Sursa: agora.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker