E timpul sa fii activSesizează o problemă

Să te întorci sau nu acasă?

Art. 10 din Constituţia RM prevede: „Statul are ca fundament unitatea poporului Republicii Moldova. Republica Moldova este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi”. Iar conform art. 1, cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate.

 Pe 24 martie am fost contactat de un prieten aflat în Anglia la muncă. M-a rugat să intervin dacă am posibilitate pentru a-l ajuta cu un loc în avionul ce urma să zboare a doua zi spre Chişinău. Adresarea a avut drept motiv că persoana care organizează cursa, Carolin Velişcu este în lista mea de prieteni. Contactându-l pe ultimul, am înţeles că e învălmăşeală mare şi foarte multă lume doreşte să se întoarcă acasă, dar nu are posibilitate.

Am contactat un deputat din Parlament pentru a afla care este situaţia cu persoanele din străinătate şi ce întreprinde Guvernul RM pentru repatrierea cetăţenilor noştri, nimeriţi în situaţie grea. Mi s-a spus că de aceste probleme se ocupă Ambasada R. Moldova în Anglia.

A doua zi, Carolin Velişcu mi-a trimis următorul mesaj, postat şi pe reţelele de socializare: „În atenţia celor care zboară pe 25.03.2020 cu ruta charter privată London Southend – Chişinău. Bilete printate sau electronice nu-s sau dacă le primesc nu dovedesc să vi le dau. Facem aşa. Cei care au procurat bilete, vă apropiaţi cu paşapoartele la checkinn şi primiţi boarding pass.

Doamna Angela o să vă măsoare temperatura. Da la Chişinău s-au transmis măşti şi mănuşi, le primiţi acolo. Bagaj 23 kg şi de mână. Să aveţi un act moldovenesc. La ora 10 să fiţi acolo, avionul decolează la 13:00. Aeroportul Southend Post Codu: SS2 6YF. Armele, drogurile şi viruşii lăsaţi în UK. Videouri cu aplauze din avion să nu-mi faceţi!!!

Şi încă odată vă rog, dacă aveţi simptome – nu vă urcaţi, gândiţi-vă la cei de acasă”.

De fapt, acest caz nu este singular. Pe reţelele de socializare am găsit mai multe mesaje, care demonstrează că foarte mulţi cetăţeni de-ai noştri sunt lăsaţi în voia soartei. Preşedintele şi prim-ministrul ne asigură că au grijă permanentă de orice cetăţean, în realitate situaţia este cu totul alta. Au organizat 1-2 curse şi consideră că şi-au făcut treaba, dar peste hotare avem zeci de mii de concetăţeni aflaţi în mare dificultate şi care n-au cum veni acasă decât cu ajutorul autorităţilor republicii.

Victor Cibotari

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker