Evenimente

In memoriam Vasile Ouatu, cel care a realizat ideea tatălui său despre Unire

Duminică seara am primit o veste tristă  –  la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a încetat să bată inima lui Vasile-Cristian Ouatu,  cunoscut  orhe-ienilor, dar și lumii bune de la Chișinău, drept unul din cei mai mari prieteni ai basarabenilor. Împlinise 70 de ani în iunie 2019 şi este a treia victimă din România a virusului Covid-19, asociat şi cu alte maladii de care suferea. Cu puţin timp în urmă îşi înmormântase şi soţia, Adriana.  

Vasile Ouatu, inițiatorul relațiilor de înfrăţire între municipiile Orhei și Piatra-Neamț încă în 1991, a fost și primul Cetățean de Onoare al urbei de pe Răut.

Ani la rând Vasile Ouatu a fost oaspete la „Ziua Vinului” și „Ziua Orheiului”. Avea relații frățești cu o mulțime de orheieni, fiind primit ca o rudă apropiată în oraș și satele raionului. Dar în ultimii ani venea doar la „Ziua Vinului”, pentru că relațiile cu Șor, ales primar în 2015, se deteriorase  după ce nemțeanul i-a spus că românofobia nu este o idee integratoare într-o urbe pe care el vrea s-o transforme în Monaco și în genere, a face din omul de afaceri politician e cum a-i face din mitralieră mașină de cusut. ‘Nu poate ieși ales local bun din dumneata, fiindcă nu ești orheian, i-ar fi spus Vasile Ouatu lui Ilan Şor. În al doilea rând, ca om de afaceri te vei gândi  în permanență la propriul buzunar!’

Orheienilor le-a spus: ‘Nici nu vă imaginați ce lac de lacrimi are să vă coste alegerea acestui june! Nici pe cel care va veni după șoriști nu-l invidiez! Îmi pare rău de lume, care crede și se lasă atât de ușor amăgită.’

Vasile Ouatu a fost viceprimar al orașului Piatra-Neamț în perioada 2004-2008 și Cetățean de Onoare al municipiilor Piatra-Neamț şi Orhei. Era unul din cei mai prosperi oameni de afaceri din localitate, ex-patron al clubului de volei feminin „UNIC Piatra-Neamț”, care a fost campioană națională și a reprezentat România în cupele europene.

În Piatra-Neamț omul de afaceri și-a căpătat însă și titlul de unul dintre cei mai aprigi susținători ai cauzei românilor din afara granițelor, în special a basarabenilor.

L-am întâlnit pentru prima dată în vara lui 2008, când era viceprimar de Piatra-Neamț. Atunci mi-a spus: ”Această dragoste a mea pentru Basarabia vine de la tatăl meu care, Dumnezeu să-l ierte, a luptat în al Doilea Război Mondial, fiind mobilizat direct de la nuntă. A îndurat ororile Stepei Kalmâce, ale Crimeei, a stat opt ani prizonier în lagărele sovietice. Tot timpul îmi vorbea de Basarabia, mereu deplângea Basarabia, deplângea bogățiile, pământurile, grânarele Basarabiei și mereu spunea că aceasta oricum va reveni la sânul României. Eu vreau să contribui la reali-zarea visului tatălui meu de reîntregire a țării,” îmi spunea acum 12 ani Vasile Ouatu.

Ajuns la Orhei, a inițiat relațiile de înfrăţire între cele două urbe, a organizat excursii în România pentru elevi și oamenii de afaceri orheieni, acoperind din propriile resurse toate cheltuielile. Nu era o problemă să viziteze Piatra-Neamț pentru un jurnalist – trebuia doar să-l suni și acolo te aștepta un loc de cazare pentru perioada îndeplinirii  misiunii.

”A fost o perioadă când se vorbea destul de urât despre România. Lumea din Basarabia fusese îndobitocită de propaganda rusă. După ce am adus zeci şi sute de basarabeni în România, au văzut cu ochii lor cum arată Ţara, și-au schimbat cardinal impresiile”, ne povestea dumnealui.

În toamna lui 2018, când omagiam  Centenarul Marii Uniri, la Orhei, dumnea-lui spunea bucuros: ”Reunirea plutește în aer. Sunt peste 100 de localități în care au semnat Declarații de ReUnire, chiar dacă simbolice, e un lucru mare în condițiile în care acum câțiva ani nu avea nimeni curajul să vorbească despre ReUnire. În anul Centenarului vorbim cu curaj despre unire pentru că există mai multă bunăvoință din partea tuturor. Cei din stânga Prutului trebuie să fie de acord, pentru că de ei depinde ReUnirea. Cei din România sunt de acord în proporție de 80 la sută”.

Vasile Ouatu era milionar, dar nu din acei care nărăvesc să stea călare pe sacul cu bani. Pe lângă sponsorizarea sportului, era şi un susținător al oamenilor de artă nemțeni. A finanţat mai multe volume despre istoria românilor și a basarabenilor, iar localul restaurantului “Unic”, care-i aparținea în Piatra-Neamț s-a transformat într-o adevărată galerie de artă. Aici aveau loc lansări de carte și alte diverse acțiuni culturale. O serie de picturi semnate de basarabeanul stabilit la Piatra-Neamț, Arcadie Răileanu, cu peisaje și obiective de pe ambele maluri ale Prutului precum Orheiul Vechi, Cetatea Neamț, Cheile Bicazului, Ceahlăul sunt parte a unei expoziții permanente în acest local.

Are un fiu și o fiică deja maturi și doi nepoței din partea băiatului. Ne spunea că nepoții îi dau alt sens vieții, că asta îl ajută să lupte cu bolile și necazurile care au dat peste el. După cum mi-a relatat Mihail Balint, unul din ziariștii nemțeni, omul de afaceri sâmbătă a fost internat. În după-amiaza zilei de duminică i s-a făcut rău, iar în jurul orei 21.00 inima lui Vasile Ouatu a încetat să bată…

Foarte multă lume şi-ar fi dorit să-l petreacă pe ultimul drum, dar a fost înmormântat cu rigorile regimului de carantină.

”E o mare pierdere pentru noi. Frați de cruce ne-am luat. La el îmi găseam alinarea și sfatul pentru timpurile astea destul de vitregi. Faptul că virusul i-a luat viața ne-a îndurerat, mai ales că nu i-am putut aduce un ultim omagiu. Sunt de acord cu mai multă lume că după asta viața va fi alta”, mi-a spus fermierul Mihai Gașper când a aflat vestea tristă despre dispariția fratelui din Piatra-Neamţ.

                                                Ion Cernei    

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker