Apropo

Cum guvernările amortizează consecinţele coronavirusului asupra situaţiei social-economice

Harta pandemiei cauzate de virusul Covid-19 se lărgeşte pe zi ce trece, aprofundându-se şi impactul negativ al acesteia asupra economiei ţărilor respective.

Tot mai mulţi experţi atrag atenția opiniei publice şi guvernării că situația în domeniul economic şi aşa destul de problematică se complică pe zi ce trece.

            Ex-premirtul Ion Sturza prognozează o reducere a PIB-ului RM de aproximativ 30% (70 miliarde MDL) și, respectiv, a veniturilor la buget de circa 25 miliarde MDL. Cu 30-40% vor scădea remitențele, susţine dumnealui.

În aceeaşi ordine de idei, într-un demers adresat autorităţilor centrale PPDA atenţionează: „Aplicarea nelimitată a restricțiilor în contextul stării de urgență a blocat marea majoritate a întreprinderilor și companiilor private, a suspendat procesul de muncă și producție, generând pierderi imense. Această situație va reduce salariile, va împovăra achitarea ratelor la creditele bancare și dobânzilor aferente acestora, va spori disponibilizarea forțată a angajaților pentru perioade nedeterminate de timp, punând presiuni imense asupra bugetului de stat și capacității de plată a populației…” 

            Soluţii de amortizare a acestor consecinţe periculoase există.

 Comisia Europeană a decis deja că va aloca din fondurile proprii aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru a demara cât mai rapid cu putinţă investiţii în valoare de 25 de miliarde de euro în ţările cele mai afectate de epidemie – Italia, Franţa şi Germania, a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leye

Măsuri similare întreprind şi autorităţile  din celelalte ţări. Guvernul Germaniei, de exemplu, a anunțat un ajutor financiar substanțial pentru companiile afectate de pandemia de coronavirus, suma ridicându-se la 550 de miliarde de euro, informează France 24 și Reuters.

Ministrul de Finanţe al Franţei, Bruno Le Maire a anunţat că Parisul va mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze. Iar preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că guvernul său va garanta credite în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile să depăşească actuala criză provocată de epidemia COVID-19.

            Autorităţile Italiei, cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus, a decis amânarea mai multor plăți către buget , totodată, vor acorda credite pe 12 luni companiilor, în condiții avantajoase.

Danemarca va plăti 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private afectate de pandemie, (circa 3.000 de euro pe lună, iar firmele vor plăti restul de 25%) dacă promit că nu vor face concedieri, transmit agențiile Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.

            Mare Britanie pune la dispoziția mediului de afaceri o schemă de finanțare (împrumuturi și garanții) în valoare de 330 de miliarde de lire sterline. În plus, se acordă granturi firmelor mici, de până la 25.000 de lire sterline, iar băncile pot suspenda pentru trei luni plata ratelor la creditele ipotecare pentru cei afectați de pandemie.

Poate una dintre cele mai importante măsuri pentru firmele afectate de pandemie este anunțată de Polonia, arată analiza Deloitte. Statul polonez oferă firmelor posibilitatea de a deduce pierderea fiscală înregistrată în 2020 din veniturile realizate în 2019. În plus, autoritățile poloneze anunță scutiri de penalități și înlesniri la plată în diverse situații, dar și extinderea schemelor de ajutor de stat.

Florin Cîțu, ministrul de finanțe al României a anunţat că Guvernul pregăteşte primul set de măsuri pentru susținerea economiei. „Cumulat, este un pachet de aproximativ 2% din PIB. Un efort important pentru România”, a declarat ministrul.

Potrivit surselor citate la începutul acestui articol, în acest context, autorităţile RM ar putea şi ar trebui să întreprindă următoarele măsuri:

            „Aduceți mai multă valută în numerar în țară. Bancomatele trebuie să fie alimentate non-stop. Ratele la bănci ale populației pot fi amânate pe 6 luni. BNM trebuie să devalorizeze treptat leul și să se acomodeze cu o inflație de 30-50%.
Inflația este un „impozit” cinic, cvasitotal, dar extrem de eficient pentru recuperare”susţine Ion Sturza.
 Experţii PPDA au solicitat Guvernului să examineze posibilitatea: re-eșalonării plăților sau prelungire a termenului de calculare și achitare a TVA, a impozitului pe venit, contribuțiilor sociale și medicale și altor plăți la stat, fără aplicarea penalităților și majorărilor de întârziere; scutirii businessului de unele impozite; compensării plăților salariale pentru angajații disponibilizați în perioada sistării activităților economice; crearea unor fonduri speciale pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii; relaxarea politicii de creditare bancară prin micșorarea dobânzilor etc.

Guvernul R.Moldova a anunţat un şir de facilități economice și fiscale pentru persoanele juridice în contextul declarării stării de urgență, care diferă mult de cele nominalizate mai sus  reducându-se în fond la nişte acţiuni cosmetic de tipul amânării pe vre-o 2 luni a acjitării impozitului pe venituul de întreprinzător afferent primului trimestru, , înroducerea moratoriului asupra tuturor controalşelor de stat , suspendarea în perioada strării de urgenţă a vizitelor fiscal, oferirea posibilității băncilor comerciale de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice etc.

Drept că mai recent, viceprim-ministrul Sergiu Pușcuța a declarat că Guvernul va veni cu un alt pachet de măsuri care prevede mai multe acțiuni cu impact financiar, care vor susține mediul de afaceri în parcurgerea perioadei de criză. Potrivit dlui Puşcuţă, Guvernul va achita integral și la timp salariile, pensiile și restul prestațiilor sociale, examinează posibilitatea de a scurta termenul de achitare a prestațiilor sociale și de oferi sporuri salariale persoanelor implicate direct în combaterea epidemiei COVID-19, specialiștii Ministerului Finanțelor lucrează la elaborarea proiectului de lege pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, care va reflecta evoluția reală a economiei în contextul pandemiei COVID-19 și costul acțiunilor de combatere: „Obiectivele noastre sunt susținerea persoanelor care necesită tratament cât și a persoanelor care au suferit de efectele restricțiilor impuse asupra activităților economice. Vom susține mediul de afaceri. Vom impune un regim de austeritate în finanțarea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea autorităților publice”, a menționat viceprim-ministrul  S.Pușcuța. Şi Preşedintele Iogor Dodon a declarfatîn cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune că angajații instituțiilor de stat vor primi salariile la timp, iar pentru angajații din sectorul privat, statul caută metode pentru a-i susține.

„Înțelegem că oamenii în această perioadă, toți cetățenii, sunt afectați. Statul va trebui să vină cu un suport pentru cei care au intrat în șomaj tehnic. 190 000 dintre toți angajații din Moldova sunt angajați la stat și ei își vor primi salariile la timp, fără rețineri. Examinăm serios cum îi putem ajuta și pe cei din sectorul privat”, a declarat președintele. Să dea domnul să fie aşa, pentru că anterior premierul Chicu, împreună cu ministrul Finanțelor au promis agenților economici că Executiul va întreprinde un set de măsuri menite să reducă efectele negative pentru business a strării de urgenţă, inclusive şi amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice. Dar astăzi pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat a fost plasat un comunicat de presă de unde reiese că doar o mică categorie de antreprenori va beneficia de amânarea plăților la impozitul pe venit.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker