Social

Dezbatem tema: „Zgomotul care ne afecteaza” Măsuri de protecție a cetățeanului împotriva zgomotului sunt, dar…

Problema abordată în articolul ”Zgomotul care ne afectează” (CUVÂNTUL, nr. 27 din 14 iulie c.) este extrem de actuală pentru comuna Rezina. În ultimele două decenii s-au făcut mai multe încercări de a o soluționa (publicații în mass-media, proteste ale locuitorilor cu blocarea străzilor, dezbateri publice cu participarea autorităților locale, care au făcut diverse promisiuni orale și scrise, dar situația în loc să se amelioreze, se înrăutățește tot mai mult.

 

În imagine: În timpul verii, când arşiţa e mare, transportul greu, cu sau fără încărcătură, circulă pe timp de noapte şi în zorii zilei, producând un zgomot infernal, astfel încât  locuitorii oraşului Rezina şi satului Ciorna nu pot să deschidă geamurile să le intre un pic de răcoare.   

 

Rezina, cu toată istoria ei de peste cinci secole, este un oraș modern, planificat și construit între anii 1967 – 1991 conform planurilor general-urbanistice și cu stricta respectare a exigențelor normelor și regulilor în vigoare la momentul respectiv, inclusiv a normativelor privind protecția contra zgomotului. Situația fonică precară în care s-au pomenit o mare parte din locuitori, în deosebi cei din blocurile multietajate, este în mare măsură de ordin social-funcțional și, mai cu seamă, managerial-administrativ. Mulți locuitori din străzile Gagarin (Ciorna), Lomonosov, Orhei, Matrosov, Centură-sud, Cosmonauților, etc. sunt foarte deranjaţi de zgomotul excesiv produs de transportul auto de mare tonaj, care, contrar tuturor normelor și legilor, circulă prin aceste localități, pentru că drumul de centură așa și nu a fost dus la bun sfârșit. Majoritatea locuitorilor cartierelor Păcii, 27 August, Sud, Trandafirilor semnalează despre calvarul nocturn produs de haitele de câini vagabonzi; despre zgomotul și murdăria produse de parcările auto neautorizate; despre activitățile unor întreprinderi, situate în cadrul grupurilor de blocuri locuibile și care  produc zgomot excesiv.   

 

Cerințele privind protecția contra zgomotului      

Protecția de zgomot este stipulată ca cerință (exigență) esențială în Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE și Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993 și este definită după cum urmează: “Construcția trebuie proiectată și executată astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere să fie menținut la un nivel care să nu afecteze sănătatea acestora și să le permită să doarmă, să se odihnească și să lucreze în condiții satisfăcătoare”.

Un alt normativ național stipulează că, la calcularea nivelului de zgomot pentru locuințe, hoteluri, cămine, etc. se ia în considerare perioada de zi (între orele 6.00 – 22.00) și perioada de noapte (între orele 22.00 – 6.00).  Reducerea vitezei vehiculelor care circulă pe străzile din preajma blocurilor de locuit prin mijloace urbanistice sau legislativ-administrative se recomandă ca o măsură eficientă de diminuare a nivelului de zgomot.

Normativul de stat „Protecția contra zgomotului” (NCM E.04.02-2006) determină sursele principale de zgomot exterior, care sunt: fluxul de mijloace de transport pe străzi și şosele; transportul feroviar, aerian și acvatic; întreprinderile industriale, energetice și instalațiile lor separate; sursele de zgomot în interiorul cartierelor locative (substațiile de transformatoare, punctele termice centralizate, curțile magazinelor, terenurile sportive și de joacă, etc).

Unele normative la etapa de elaborare a studiului de fezabilitate și a planului general al localității, cu scopul de a reduce acțiunea zgomotului asupra teritoriului populat, recomandă utilizarea următoarelor măsuri: separarea zonelor de locuit și de agrement de zonele industriale, comunal-depozitare și căile principale de transport; trasarea drumurilor magistrale pentru circulația cu viteză și de încărcături ocolind raioanele de locuit și zonele de odihnă; diferențierea rețelei de străzi și drumuri după structura fluxurilor de transport cu repartizarea volumului principal al circulației de încărcături pe magistrale specializate; concentrarea fluxurilor de transport pe un număr mic de magistrale cu capacitatea de trafic înaltă din afara zonelor de locuit; amenajarea parcărilor pentru automobile la limita raioanelor de locuit și grupelor de blocuri și/sau case de locuit; formarea sistemului urban de spații verzi.

Normele de proiectare prevăd utilizarea în calitate de clădiri-ecrane a unor edificii anumite (magazine, garaje, întreprinderi de deservire comunală, etc.), care să protejeze zonele rezidențiale (locative) de cele industriale sau alte surse de zgomot intensiv.

De exemplu, clădirile Serviciului de pompieri și Complexului de băi publice amplasate pe strada 1 Mai din or. Rezina au fost localizate acolo pentru o trecere armonioasă de la zona locativă la cea industrială. Schimbarea neautorizată a destinației Complexului de băi publice în Secție de deservire a autocamioanelor și de producere a betonului-marfă este o contravenție pentru care vinovații ar trebui trași la răspundere, inclusiv și pentru crearea unei surse de poluare fonică sporită, motivul unui val masiv de proteste din partea locuitorilor acelui cartier.

În complex cu uzina de ciment urma să fie construit și un drum de centură pentru autocamioane, care să ocolească satul Ciorna și oraşul Rezina. Construcția drumului a început, dar n-a fost dusă la capăt și peste trei decenii comuna Rezina suportă consecințele nefaste ecologice și sanitare ale acestui trafic. Guvernările ulterioare tot au promis să soluționeze problema, dar mai departe de promisiuni n-au mers, chiar dacă unii, în baza acestor vorbe (goale) au adunat în campaniile electorale destule voturi. Probabil, odată și odată, autoritățile trebuie impuse să respecte legea.

Actualmente în orașul Rezina nimeni nu se ocupă cu administrarea și ex-ploatarea fondului locativ, care după privatizarea apartamentelor a rămas de izbeliște. ÎM „Servicii Comunal-Locative” execută doar salubrizarea terenurilor adiacente și evacuarea deșeurilor menajere. Automobilele și câinii vagabonzi au ocupat tot spațiul aferent blocurilor, provocând zgomot și producând murdărie non-stop. Substațiile de transformatoare se află într-o stare tehnică ce doar spaimă provoacă.

 

Autorităţile şi instituțiile lor așteaptă sesizărilor cetățenilor

Am încercat să clarificăm situaţia în oraşul şi raionul Rezina cel puţin în unele din domeniile vizate mai sus. Primele constatări s-au dovedit a fi  îngrijorătoare.

Alina Chirtoacă, directoarea Centrului de Sănătate Publică Rezina, ne-a relatat că, în alte timpuri, instituţia respectivă realiza buletine sonometrice, dar acum aceste servicii sunt efectuate de către Laboratorul din Orhei. Cât privește câinii vagabonzi, poluarea aerului și tulburarea liniștii nocturne, aceasta nu este treaba igieniștilor.

Valeriu Dodu, medic-şef adjunct sanitar de stat al raionului Orhei ne-a încredinţat că „datele privind poluarea sonoră şi chimică în comuna Rezina pe ultimii cinci ani ţin de competenţa Centrului de Sănătate Pubică Rezina… Centrul de Sănătate Publică Orhei a preluat prestarea serviciilor de laborator pe acest domeniu începând cu 1 iulie 2016”. În continuare dl Dodu concretizează că, după 1 iulie 2016, din partea rezinenilor nu au parvenit sesizări la această temă şi de aceea măsurări şi investigaţii de laborator nu s-au efectuat, adăugând că „responsabilitatea pentru efectuarea investigaţiilor de laborator şi măsurărilor instrumentate în punctele de control din teritoriul raionului Rezina revine specialiştilor Centrului de Sănătate Publică din teritoriu”.

Grigore Carpov, șef-interimar al Inspecției Ecologice Rezina a afirmat, că problema dată nu intră în competenţa Inspecției Ecologice şi că cetățenii ar trebui să sesizeze primăria oraşului.

Am vrut să aflăm şi poziţia Inspectoratului de Poliție Rezina. Răspunsul a fost nespus de laconic: „Noi nu putem întreprinde careva acțiuni în lipsa unor sesizări din partea cetățenilor”.

 

Zgomotul ne scurtează viaţa

Dicţionarul explicativ al limbrii române explică astfel noţiunea ZGOMOT: sunet supărător sau amestec de sunete discordante, puternice, nocive. Gălăgie, vacarm; vuiet, tumult.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca nivelul sonor al mediului să nu depăşească 30 de decibeli pentru a preveni problemele de sănătate. Cu toate acestea, aproape jumătate din ţările din Europa prezintă un zgomot în trafic de peste 55 de decibeli.

 

Zgomotul din trafic ne îngreunează şi ne scurtează viaţa. Stresul, insomnia, bolile cardiace şi atacul cerebral sunt efecte ale expunerii la poluarea fonică produsă de maşini, demonstrează un studiu recent efectuat de experţi de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

 

Potrivit modificărilor efectuate în a. 2016 în Legea locuinţelor a R.Moldova,  în blocurile locative, se permite efectuarea lucrărilor de reparaţie doar de la ora 8:00 până la ora 18:00. În caz contrar, vecinii vor putea să se adreseze la poliţie. Iar Codul Contravenţional prevede amenzi de aproximativ 400 de lei pentru persoanele fizice şi de până la 3.000 de lei pentru cele juridice, care încalcă preverile Legii.

 

Conform Legii nr.10-XVI din 3 ianuarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, normativul în construcţii NCM E.04.02-2006 „Protecţia contra zgomotului”, aprecierea corespunderii nivelului zgomotului normativelor sanitare se înfăptuieşte de către instituţiile Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, de experţi abilitaţi în modul stabilit, utilizându-se metode şi procedee de măsurare aprobate de Ministerul Sănătăţii la R.Moldova. 

 

Doar împreună putem ameliora situaţia

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL desfăşoară audieri publice în  tema: “Zgomotul care ne afectează”. Așteptăm opiniile, sugestiile dumneavoastră în scris (Rezina, str. Păcii, 38), pe e-mail (cuvintul@gmail.com, roman.acasa@gmail.com, ion.cernei@gmail.com, victor@impulstv.com), pe pagina de facebook Ziarul Cuvântul sau la telefoanele 0258-69-2-11, 078000048, 069112732, 069576313, pe care le vom sistematiza şi le vom înainta  organelor de resort.

 

Ion Perciun

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker