Evenimente

COVID-19 în Rusia și Belarus: Ceva nu e în regulă cu statistica

Rusia are, cel puțin oficial, o statistică de invidiat până acum: mai puțin de 700 de cazuri de coronavirus și trei morți, la aproape trei luni după depistarea primelor două cazuri.

Autoritățile spun că situația e sub control, iar cifrele joase demonstrează eficiența măsurilor întreprinse. Cifrele sunt foarte joase și în Belarus – doar 86 de cazuri și zero morți până acum. Belarus e unica țară din Europa unde evenimentele sportive nu au fost oprite, iar lumea continuă să se adune pe stadioane pentru a privi meciuri de fotbal. Prin ce se explică această stare de lucruri?

Federația Rusă a închis granița cu China la scurt timp după anunțarea epidemiei și a aplicat peste 166,000 de teste pentru coronavirus, fiind pe locul patru în lume după China, Italia și Coreea de Sud.

Precizia acestor teste a fost pusă la îndoială de portalul rus medical PCR News. Potrivit analizei lor, testele folosite în Federația Rusă au un prag prea înalt și depistează virusul doar în cantități mari, scrie europalibera.org.

De asemenea, până recent, rezultatele pozitive erau trimise pentru confirmare la un laborator din Novosibirsk. Pe 23 martie, autoritățile au spus că renunță la această verificare secundară: dacă testul e pozitiv din prima, persoana va fi considerată infectată.

Există suspiciuni și în privința morților cauzate de coronavirus în Rusia. Spre exemplu, o femeie de 79 de ani care a fost testată pozitiv pentru Covid-19 a murit de pneumonie. Autoritățile au declarat apoi că, de fapt, cauza morții a fost un cheag de sânge care nu are legătură cu coronavirusul.

Discursul autorităților ruse s-ar putea schimba

Totuși, Kremlinul a publicat pe site-ul său oficial discuția lui Vladimir Putin cu primarul Moscovei Serghei Sobeanin, care a spus că numărul real al celor infectați e cu mult mai mare decât arată statisticile, indicând o potențială schimbare în discursul autorităților ruse.

Cifrele sunt foarte joase și în Belarus – doar 86 de cazuri și zero morți până acum. Președintele Aliaksandr Lukașenko a refuzat să impună măsuri de carantină și a descris epidemia Covid-19 drept o „psihoză”. Autoritățile de la Minsk însă nu sunt la fel de relaxate pe cât dă de înțeles Lukașenko. În Belarus au fost aplicate până acum peste 20.000 de teste și biroul local al Organizației Mondiale a Sănătății a lăudat autoritățile pentru eforturile lor.

Alegeri și Referendum

Politicienii belaruși din opoziție spun că Aliaksandr Lukașenko, prin refuzul său de a comunica populației gravitatea epidemiei, sporește șansele ca virusul să se răspândească agresiv și în Belarus, unde, până acum, statisticile oficiale arată doar 86 de infecții și zero cazuri letale.

Analiștii spun că Lukașenko nu vrea să dea semne de slăbiciune când au mai rămas doar câteva luni până la alegerile prezidențiale din august pe care le va câștiga oricum, dar speră la o prezență mare care să-i ofere mai multă legitimitate. Aceeași logică ar putea fi împărtășită și de Vladimir Putin, dat fiind referendumul constituțional planificat inițial pentru 22 aprilie, care-i va permite să rămână la putere și după expirarea mandatului curent. Putin a anunțat totuși astăzi că plebiscitul a fost amânat din cauza epidemiei.

Sursa: agora.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker