Social

Dezbateri publice. Zgomotul care ne afectează Decibelii în exces şi necazurile cetăţenilor

În cadrul întâlnirilor cu cititorii din Teleneşti mai multe persoane au solicitat să abordăm problema nerespectării legislaţiei, dar şi regulilor bunei cuviinţe în ce priveşte zgomotul la locul de muncă şi cel de trai. La Teleneşti, de exemplu, lumea este foarte deranjată de plimbările nocturne prin oraş a motocicliştilor.

 

”De regulă, calvarul începe pe la ora 23, atunci când lumea se duce la culcare. Câţiva rokeri, aproape seară la seară, organizează întreceri pe străzile oraşului, mai des – pe tronsonul biblioteca publică – restaurantul ”Legenda”, producând un zgomot infernal. După asta nu mai poţi adormi”, se plângea Ion Sârbu, pensionar.

Alt teleneştean care s-a prezentat Simion, a concretizat că aceste competiţii nocturne s-au înteţit mai ales după ce drumurile din oraş au fost reparate. ”administraţia oraşului în frunte cu Vadim Lelic a reparat în ultimii ani majoritatea străzilor din Teleneşti, lucru care nu poate să nu fie apreciat. După asta însă la noi au apărut o mulţime de motociclişti, majoritatea tineri, care astfel „se odihnesc” pe timp de noapte, fără să le pese că încalcă ordinea publică, provoacă un discomfort serios la o mulţime de oameni”, a spus dumnealui.  

Simion Manole, medic-șef la clinica stomatologică, a comentat situația astfel:

”Acest zgomot are un impact dezastruos asupra sistemului nervos. E destul un sfert de oră să suporţi asemenea zgomot pe la miez de noapte pentru a fi scos  din echilibru pentru ziua următoare. Dar închipuiţi-vă că situaţia se repetă seară de seară!” accentuă dl Manole.

Solicitat să se expună la temă, Eugen Manoli, șeful Centrului Sănătate Publică Telenești a răspuns că instituția pe care o conduce nu poate interveni pentru că nu dispune de utiliajul necesar de măsurare a gradului de poluare sonică:

”Nu avem aeroporturi, noduri de cale ferată, alte surse de poluare sonică pe care ar trebui să le monitorizăm. Cât privește motocicletele – nu e chestiunea noastră, ci mai mult a poliţiei. Este adevărat, zgomotul, mai ales în perioada nocturnă, cauzează discomfort serios pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru copiii mici și persoanele în etate. Noaptea toată lumea este în drept să se odihnească în liniște”, ne-a spus dl Manoli.                             

Viceprimarul de Telenești Victor Bogdan ne-a declarat că asemenea semnale au ajuns şi la primărie. La trei adolescenți le-au fost întocmite procese-verbale. În opinia dumnealui, problema cu motocicliştii poate fi soluţionată relativ uşor. Dar iată cât priveşte asigurarea unor condiţii sonice normale lucrurile sunt mai complicate.

”Oraşul Telenești teoretic nu ar avea probleme la capitolul zgomot. Transportul greu nu trece prin oraş, circulând pe drumul de centură. Accesul camioanelor în centrul orașului de asemenea este restrucționat”, a menţionat viceprimarul, adăugând că instalarea a trei denivelări artificiale pe strada Renașterii Naționale spre Podul lui Ioizic impun conducătorii auto să reducă viteza şi să producă mai puţin zgomot.

”Au fost trei accidente din cauza competițiilor nocturne ale motocicliştilor pe strada Renașterii Naționale, inclusiv 2 – cu final tragic. Pe unul l-a scos din încleștarea morocicletei făcută zob echipa de descarcerare. Cum a scăpat cu viață numai Dumnezeu știe. După ce am instalat denivelările pe strata respectivă, nu se mai organizează competiţii de acest fel. Dar lumea ne spune că motocicliştii se mută pe alte străzi, inclusiv pe cele fără asfalt, ridicând nori de praf”, ne-a mai spus viceprimarul.

Mariana Plăcintă, șefa Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliţie Telenești consideră că ar fi bine ca redacţia ziarului CUVÂNTUL să desfăşoare o campanie de dezbateri publice la tema dată. Astfel lumea ar fi mai bine informată despre situaţia în domeniu, drepturile şi obligaţiunile cetăţenilor, dar şi autorităţilor în ce priveşte asigurarea unor condiţii normale de muncă şi trai, depăşirea problemelor de ordin sonic existente în localităţile noastre. 

 

Din partea redacției: Ideea unor dezbateri publice pe această temă ni se pare foarte actuală, mai ales că în regiunea Orhei avem localităţi unde cetăţenii se confruntă cu probleme de ordin fonic mult mai serioase şi care persistă decenii la rând. Dar dumneavoastră, stimați cititori, cum credeți?

Așteptăm opinii, sugestii în scris (Rezina, str. Păcii, 38), pe e-mail (cuvintul@gmail.com, ion.cernei@gmail.com, victor@impulstv.com), pe pagina de facebook Ziarul Cuvântul sau la telefoanele 0254-2-15-83, 0258-69-2-11, 078000048.

Foto simbol Şritile PROTV

Ion Cernei

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

                             

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker