Uncategorized

Cetățeni pro-activi, societate civilă puternică, asta ne dorim!

În cadrul Proiectului ”Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!” au fost desfăşurate 6 cafenele publice la tema:  ”Consultările și dezbaterile publice model eficace, eficient și participativ de rezolvare a problemelor într-o localitate/comună”.

Evenimentele s-au desfășurat în localitățile vizate de proiect, satele: Climăuții de Jos, Cobâlea și Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești, Cuizăucă, Țareucă și Mateuți din raionul Rezina, în perioada 01 februarie – 13 martie 2020.

A moderat întrunirile  Valeriu Rusu, director executiv AO ADR ”Habitat”.

Participanții la evenimente au lucrat în grupuri separate (reprezentanții ONG-lor, mediului de afaceri și reprezentanții administraţiei publice locale), au generat propuneri vizavi de genericul cafenelei și conceptul de dezvoltare durabilă a localităţilor respective, satisfacerea necesităților obiectivelor actuale din domeniile ecologic, economic, social.

În faza finală a evenimentelor, fiecare grup a făcut prezentarea rezultatelor. Astfel administraţiile publice locale, responsabile de buna guvernare, au aflat pe viu despre doleanțele/reacția inversă a contribuabililor/cetățenilor, iar ei la rândul lor, suverani ai puterii, au aflat despre intențiile celor cărora le deleagă puterea.

În cadrul evenimente-lor au avut loc și discuții între grupuri, au fost ge-nerate concluzii pentru îmbunătățirea guvernării la nivel local. Participanții la evenimente au menționat că își doresc ca în localitățile lor să se dezvolte o economie durabilă, să atingă un înalt grad al calității vieții.

Cei din agricultură își doresc să creeze structuri de procesare a materiei prime în produse alimentare de calitate.

Localnicii își doresc dezvoltarea unei economii verzi, care să nu polueze mediul ambiant, iar localitățile lor de reședință să devină destinații turistice atractive pentru vizitatori și turiști.

De asemenea a răsunat propunerea ca în aceste activități să fie implicaţi și elevii din clasele mari, fiindcă studiază și ei disciplina Educaţia Civică, care cuprinde și compartimentele vizate.

Invităm cititorii din raioanele Rezina, Şoldăneşti să răspundă la întrebările sondajului de mai jos.

 Reporter „C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker