Uncategorized

Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești

Zilele trecute, mai multe portaluri pro-PSRM au scris că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a solicitat Uniunii Europene „instituirea unui embargo motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești. Site-urile au atașat și o scrisoare, pe care Maia Sadu i-ar fi trimis-o Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan. Maia Sandu a negat existența unei asemenea scrisori, iar Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a scris că totul este o dezinformare inventată”. Între timp, articolul și documentul” au dispărut de pe două site-uri.

La 19 martie 2020, portalul Enews.md a titrat: «Майя Санду. Что пишут европейским комиссарам в доносах молдавские политические сексоты? (Doc)» (în traducere: Maia Sandu. Ce le scriu politicienii informatori comisarilor europeni în denunțuri).

În acest text se afirmă că „în data de 4 februarie 2020, lidera PAS i-a scris Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan, o scrisoare în care „îl denunță pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”. Maia Sandu i-ar fi „solicitat Comisarului pentru Comerț al UE să introducă un embargo motivat politic asupra produselor agricole din Moldova”, deoarece această restricție va afecta foarte mult cariera politică a lui Igor Dodon și îl va împiedica să fie ales președinte în 2020”. Atașat la articol a fost publicată și dovada”: o scrisoare în limba engleză, despre care redacția afirmă că ar fi primit-o pe adresa site-ului Enews.md”, cu semnătura Maiei Sandu. Autorul articolului, Serghei Tcaci, susține că aceasta nu ar fi singura scrisoare pe care Maia Sandu ar fi trimis-o partenerilor străini.

Știrea a fost preluată integral de alte portaluri care anterior au publicat informații false despre lidera PAS, inclusiv: Kp.md, Democracy.md și Today.md, cu titluri diferite, dar cu trimitere la Enews.md. Astfel, Kp.md a titrat: «Майя Санду просит Евросоюз запретить экспорт молдавской аграрной продукции в ЕС» (în traducere: „Maia Sandu solicită UE să interzică exportul de produse agricole moldovenești în UE”), Democracy.md a scris „SCANDALOS! Maia Sandu i-a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova”, iar Today.md a titrat: „DOVADĂ | Maia Sandu a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova (DOC) ”.

La scurt timp după publicare, Kp.md și Enews.md au șters articolele și „scrisoarea”, însă Stopfals.md a reușit să le salveze. Democracy.md și Today.md au lăsat articolele pe site, dar au redat, într-o frază, reacția Maiei Sandu publicată pe Facebook.

Aceeași informație a fost distribuită pe o rețea de socializare și de politologul Ernest Vardanean, care își spune consilier neoficial al președintelui Igor Dodon. „Deoarece Enews.md a șters articolul, sunt nevoit să public încă o dată scrisoarea trimisă de Maia Sandu Comisarului pentru Comerț. M-am clarificat, semnătura este autentică, a scris Vardanean. Ulterior, postarea a dispărut de pe pagina sa din Facebook. La întrebarea reporterei portalului Stopfals.md despre scrisoarea pe care a publicat-o, consilierul neoficial al președintelui Dodon a declarat următoarele: „A apărut pe Internet, eu nu știu dacă e adevărată sau nu. Ceea ce am văzut cu toții, eu nu știu nimic în plus. Postarea a șters-o Facebook-ul, cred că cineva a depus plângere. Asta se întâmplă, nu este nimic de mirare. Postarea n-am șters-o eu”. Vardanean a mai precizat că a făcut postarea în calitate de politolog și de persoană fizică.

Maia Sandu: Această scrisoare către UE nu a existat niciodată

Maia Sandu a comentat știrea publicată de Enews.md. Pe o rețea de socializare, lidera PAS a negat că ar fi expediat o scrisoare către UE. Am auzit că Igor Dodon vrea să închidă paginile care distribuie informații false. Îi propun să înceapă cu pagina de mai jos care tocmai a lansat o minciună josnică la adresa mea despre o scrisoare către UE, care nu a existat niciodată. Igor Dodon nu va face nimic pentru că el se ține la putere pe asemenea falsuri și minte atunci când zice că va lupta cu dezinformarea. Mâine o să depun cerere prealabilă împotriva acestui site mincinos (și a autorului Serghei Tcaci), a scris Maia Sandu. La final, Maia Sandu îndeamnă publicul să aibă grijă din ce surse se informează.

Peter Michalko: O afirmație dezgustătoare, complet alcătuită și nefondată”

Și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a reacționat pe pagina sa de Facebook. „Am văzut cu dezamăgire că, chiar și în aceste vremuri dificile, dezinformarea este inventată și răspândită. Este cazul știrilor false despre presupusa scrisoare a fostului premier, Maia Sandu, către un membru al Comisiei Europene care ar pune Uniunea Europeană într-o lumină negativă în ochii poporului moldovean. Aceasta este o afirmație dezgustătoare, complet alcătuită și nefondată, iar autorii acesteia și cei care o răspândesc încearcă să discrediteze UE și să aducă incertitudine suplimentară în societate”, a scris șeful Delegației UE la Chișinău. Totodată, Ambasadorul Michalko afirmă că Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin cetățenilor moldoveni, iar relațiile cu Republica Moldova rămân bazate pe Acordul de asociere și DCFTA.

Reamintim că anterior, site-urile controlate politic au mai dezinformat publicul că Maia Sandu ar fi amenințat cu blocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, iar în campaniile electorale precedente, lidera PAS deseori a fost ținta unor dezinformări cu scopul de a o discredita.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker