Investigații

Cinci deosebiri esențiale între sentința lui Ilan Șor și cea a lui Veaceslav Platon

Mariana Rață,Anticoruptie.md

 

Pronunțate la distanța de două luni una de la alta, sentințele în dosarul lui Veaceslav Platon și cel al Ilan Șor diferă substanțial, chiar dacă cei doi au fost acuzați de procurori de comiterea acelorași infracțiuni, calificate în baza acelorași articole din Codul Penal. Potrivit dispozitivului sentinței în cauza lui Șor, nu a fost stabilit niciun prejudiciu ce urmează a fi recuperat, sarcina fiind pusă în seama unui proces civil. În cazul lui Veaceslav Platon, instanța a stabilit imediat recuperarea a 869 de milioane de lei din contul vânzării mai multor clădiri, acțiuni şi bunuri care ar fi deținute de Veaceslav Platon și persoane afiliate lui.

Atât în cazul lui Veaceslav Platon, cât și în cel al lui Ilan Șor, procurorii au cerut judecătorilor condamnarea inculpaților în baza art. 190, alin. 5 din Codul Penal și art. 243 alin. 3 din Codul Penal, cu aplicarea pedepsei de închisoare pentru un termen de 19 ani. În cazul lui Platon, prejudiciul adus „Băncii de Economii a Moldovei” (BEM) a fost calculat în valoare de 869 de milioane de lei, în cazul lui Ilan Șor, procurorii au anunțat că valoarea prejudiciului se ridică la cinci miliarde de lei. Hotărârile judecătorilor s-au deosebit însă esențial.

Dispozitivul sentinței în dosarul lui Veaceslav Platon prevede condamnarea omului de afaceri în baza celor două articole din Codul Penal invocate de procuror, cu stabilirea pedepsei de închisoare în penitenciar de tip închis pentru 18 ani, dar și încasarea de la businessman, în folosul BEM, a mijloacelor financiare în valoare de 869.224.839,76 de lei, valoarea prejudiciului cauzat prin infracțiune. Banii urmează să fie încasați din contul bunurilor ce i-ar aparține lui Platon, dar și unor persoane apropiate sau afiliate acestuia.

Astfel, pentru recuperarea banilor, urmează să fie vândute 63,89% din acțiunile „Moldindconbank”, o parte din acțiuni sunt deținute de membrii familiei lui Platon, iar altele aparțin unor persoane fizice sau companii care, potrivit sentinției de condamnare ar fi afiliate omului de afaceri. Instanța s-a asigurat că, în cazul în care Platon nu va înstrăina aceste acțiuni, sarcina va reveni băncii, care de ceva timp se află sub administrare specială.

De asemenea, urmează să fie înstrăinate 83,12% din acțiunile SA „Asito” de pe un cont de la „Moldindconbank” și aceeași cotă din înstrăinarea bunurilor imobile deținute de „Asito” (în cazul unora dintre aceste imobile, „Asito” deține o cotă de doar 6% – n.r.); 87,27% din acțiuni ale „Alliance Insurance Group”, companie creată în baza „Victoria Asigurări”, administrată anterior de sora lui Vlad Plahotniuc, și care ar fi fost procurate de persoane apropiate lui Veaceslav Platon.  Pentru recuperarea prejudiciului adus BEM, urmează a fi vândute și mai multe imobile care aparțin „Alliance Insurance Group”. În totalitate, urmează a fi înstrăinate acțiunile companiilor „Broking-VM” și „Asito-Broker”.

Judecătorii au dispus confiscarea a trei milioane de lei de pe un cont de depozit al „Moldasig” deschis în iulie 2016 la „Moldova Agroindbank”, a 31.450 de metri pătraţi de plăci ceramice procurate de „Inamstro” SRL în septem-brie 2016, cu 170.000 de euro. Instanța de judecată a decis înstrăinarea mai multor bunuri care aparțin companiilor „BN-Proalim” SRL, „Factoring International” SRL, „Kotvinvest” SRL, „Stock-Trading” SRL, „Total International” SRL, pentru acoperirea prejudiciului cauzat de Platon „Băncii de Economii”.

Prin aceeași sentință de condamnare, Platon a fost obligat să achite 85.810 lei Procuraturii Generale, în calitate de cheltuieli de judecată și 217.758 de lei Centrului Național Anticorupție, în același scop.

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker